Departamentul de Justiție, Drepturi și Memorie a demarat oficial procedura pentru a-i convinge pe funcționarii penitenciarului să obțină pensionare anticipată. Ministerul a predat Secretarului de Stat pentru Asigurări Sociale și Pensii documentația necesară deschiderii unui dosar, iar cererea să fie eficientă din punct de vedere tehnic. Printre altele, acest dosar conține rezultatele raportului Grupului de lucru pentru studiul pensionării anticipate a forțelor penitenciare, care justifică solicitarea. Aceasta este o procedură esențială pentru începerea procedurii.

Pensionarea anticipată este o cerere istorică a funcționarilor închisorii din Catalonia. Ministrul, Gemma Ubasart i González, și secretarul pentru măsuri penale, reintegrare și îngrijire a victimelor, Amand Calderó, au promovat procesul care va permite implementarea reglementărilor necesare de către stat. În ciuda faptului că în 2020 grupul de lucru a prezentat concluziile, până în prezent nu s-a făcut un management eficient în acest sens.

Procesul care acum este demarat oficial este rezultatul acordului dintre Departamentul Justiție, Drepturi și Memorie și toate sindicatele cu reprezentare în Consiliul sectorial al serviciilor penitenciare, care a fost semnat la 2 decembrie 2021 și pe care Guvernul Generalitati a ratificat la 29 martie 2022.

O forță de muncă cu o vârstă medie de 50 de ani și o rată a accidentelor de 7%

Pensionarea anticipată va permite lucrătorilor din penitenciar să se pensioneze voluntar de la vârsta de 60 de ani, sau la 59 de ani, dacă pot dovedi 35 de ani de vechime. În următorii opt ani, în jur de 1.400 de profesioniști, reprezentând 31% din forța de muncă actuală, ar putea lua acest tip de pensionare.

Pensionarea anticipată va face posibilă întinerirea unei forțe de muncă care are o vârstă medie de 49,56 ani, ca urmare a diferiților factori, precum anii de recesiune economică și limitarea cheltuielilor. Această renovare va îmbunătăți serviciul și va economisi bani pe termen lung, deoarece reduce rata accidentelor, care se ridică acum la 6,92%.

Se va reduce și absenteismul, ceea ce necesită în prezent cheltuieli sporite pentru înlocuiri și întăriri pentru a putea oferi servicii și a garanta securitatea închisorilor. Lucrătorii care prezintă un procent mai mare de absențe din cauza accidentelor de muncă și bolilor profesionale sunt cei din intervalul de vârstă 54-63 de ani, iar durata medie a absențelor pentru acești lucrători depășește 55 de zile.

sursă: Justiție, Drepturi și Memorie începe în mod oficial procesul pentru a obține pensionarea anticipată a funcționarilor penitenciarului