Guvernul a anunțat o investiție de 2,5 milioane de euro către Centrul Internațional de Spaniolă al Universității din Salamanca (CIEUSAL) pentru promovarea predării limbilor străine care să permită deschiderea către noi piețe și care să permită promovarea digitalizării metodelor de învățare de ultimă generație. .

Este un centru de cercetare lingvistică și metodologică care va găzdui activități de diseminare și de învățare în jurul spaniolei. În plus, va exista un spațiu pentru proiecte și inițiative ale companiilor și antreprenorilor în proiecte legate direct de spaniolă. Pe scurt, CIEUSAL va acționa ca un promotor al spaniolei ca limbă pentru dezvoltarea științei, cunoștințelor, culturii, afacerilor, diplomației etc.

Această finanțare face parte din PERTE Noua Economie a Limbii Planului de Redresare, care, de la aprobarea sa de către Consiliul de Miniștri în martie anul trecut și până astăzi, a proiectat o strategie de transformare a spaniolă și a limbilor cooficiale cu acțiuni inovatoare în diverse domenii precum inteligența artificială, știința, educația și industriile culturale care vor continua să fie implementate pe parcursul anului 2023.

Acest lucru a declarat prim-vicepreședintele și ministrul Afacerilor Economice și Transformării Digitale, Nadia Calviño, la ședința Consiliului Consultativ al Alianței pentru Noua Economie a Limbii desfășurată vineri în mod mixt la Madrid, în care a susținut Apreciez ritmul bun în desfășurarea acestui proiect strategic care, de la crearea sa în martie anul trecut, a reușit să implementeze o strategie inovatoare și transformatoare atât pentru spaniolă, cât și pentru limbile cooficiale în domeniul digital, științific sau cultural.

Proiecte recomandate pentru 2023În cadrul întâlnirii, au fost precizați principalele linii și pași de urmat pentru anul următor 2023, precum dezvoltarea și consolidarea Centrului de Informații al Noii Economii Limbii din La Rioja, cu o investiție a Guvernului Spaniei de peste 20 de milioane de euro. Este un centru care va oferi viziunea și cunoștințele strategice necesare promovării dezvoltării noii economii lingvistice prin întocmirea hărților de cunoștințe generate de inteligența artificială.

De asemenea, vor continua proiectele aprobate în cursul anului 2022 în cadrul PERTE, precum lansarea Observatorului Global al Spaniolei, finanțarea proiectului „Limba spaniolă și inteligență artificială” (LEIA) al Academiei Regale Spaniole pentru a obține o utilizare corectă. de spaniolă în mass-media tehnologică, subvenție pentru patru proiecte științifice regionale, astfel încât tehnologiile să prelucreze în mod adecvat catalana (proiectul Aina), valenciana (proiectul Vives), bască (proiectul Gaitu) și gallega (proiectul Nós), printre alte progrese înregistrate.

Comisarul special pentru Alianța pentru Noua Economie a Limbii, Cristina Gallach, a evidențiat în cadrul ședinței necesitatea menținerii „acest ritm bun” pentru a desfășura mai multe inițiative PERTE în următorul an. „Vom continua să promovăm acțiuni și măsuri concrete pentru a face din limbile noastre, spaniola și limbile cooficiale, combustibilul nostru”.

În acest sens, anul viitor vor avea loc două rapoarte strategice privind stadiul tehnicii corpurilor lingvistice în limba spaniolă și valoarea certificării spaniolei ca limbă străină.

Primul raport va determina starea întregului corpus lingvistic existent în limba spaniolă și va servi la identificarea celor mai bune practici și priorități pentru a se asigura că acestea devin un proiect util în așa fel încât să poată aduce beneficii companiilor și comunității. Al doilea se va ocupa de valoarea certificării limbii spaniole ca limbă străină și va servi la analiza care sunt condițiile optime pentru ca limba noastră să fie mai apreciată și să aibă un impact economic mai mare.

Peste treizeci de instituții s-au unit în jurul noii economii lingvisticeAceasta este a doua întâlnire organizată de la crearea Consiliului Consultativ PERTE pentru „Noua Economie a Limbii” în iunie anul trecut. Este format dintr-un total de 36 de membri din instituții legate de promovarea limbii – inclusiv trei membri din fiecare dintre limbile cooficiale ale Spaniei – și reprezentanți din domeniul culturii, artelor spectacolului, audiovizualului mondial. , stiinta si Tehnologie.
Întâlnirea a avut loc într-un format mixt și a inclus participarea mai multor membri ai Consiliului, cum ar fi directorul Academiei Regale Spaniole, Santiago Muñoz, președintele Consiliului Regal de Administrație al Bibliotecii Naționale, Daniel Fernández, directorul de la Centrul Național de Cercetare Oncologică, María Blasco, scriitorul Lorenzo Silva și profesorul de limba spaniolă la Universitatea din Barcelona, ​​​​Estrella Montolío, printre alții.

Misiunea principală a acestui Consiliu este de a asigura excelența și cel mai mare impact al resurselor PERTE. Experiența și cunoștințele fiecăruia dintre membrii săi oferă informații și îndrumări cu privire la liniile strategice de urmat în acest proiect strategic dedicat valorificării potențialului spaniolului și al limbilor cooficiale ca factor de creștere economică și competitivitate internațională.

Pe lângă Consiliul Consultativ, în acest an a fost înființat și un Forum Alianță, care este responsabil cu reunirea – prin activități de întâlnire și diseminare – țesătura de afaceri legată de noua economie lingvistică.

Prim-vicepreședintele Guvernului, Nadia Calviño, prezidează ședința Consiliului Consultativ PERTE pentru Noua Economie a Limbii.

Mai multe informatii Site-ul Plan de recuperare Etichete: Plan de recuperare, transformare și reziliență PERTE Economie Sursa: Guvernul Spaniei – Guvernul anunță o investiție de 2,5 milioane de euro către Centrul Internațional de Spaniolă de la Universitatea din Salamanca