Acordul, pe o perioadă de 16 ani și o sumă de 97, 5 milioane de euro, presupune permanența în muzeul public a 330 opere de artă, a căror valoare depășește 1.510 milioane. Pe lângă 'Mata Muaa de Paul Gauguin, sunt citate picturi ale unor autori precum Gauguin, Van Gogh, Renoir, Monet, Georgia OKeeffe sau Kandinsky.

Ministrul Culturii și Sportului, Miquel Iceta, în calitatea sa de președinte al Thyssen -Bornemisza Collection Foundation , a semnat cu Carmen Thyssen-Bornemisza și Borja Thyssen-Bornemisza contractul de închiriere pentru Colecția Carmen Thyssen-Bornemisza pentru expoziția publică a acesteia la Museo Nacional Thyssen-Bornemisza, unde a avut loc evenimentul.

Semnarea documentului presupune permanența pe o perioadă de cincisprezece ani, în rată de 6,5 milioane euro pe an, dintr-un total de 330 opere de artă, evaluate la 1.796.510.330 euro, inclusiv „Mata Mua” de Paul Gauguin.

Acordul pleacă de la baza dorinței acordul explicit al părților de a menține expoziția colecției în muzeul public, precum și de a continua difuzarea acesteia la nivel național și internațional prin expoziții temporare în interiorul și în afara facilităților sale, precum și de a acorda împrumuturi temporare altor muzee.

Contractul este guvernat de prevederile Decretului-lege regal 15/2004, de la 10 din iulie, care reglementează închirierea colecțiilor de bunuri mobile care fac parte din patrimoniul istoric spaniol de anumite entităţi din sectorul public. Operele de artă la care se referă se vor bucura de garanția statului prevăzut în dispoziția adițională a noua a Legii 16/1985, de la 25 din iunie, a patrimoniului istoric spaniol.

Ca etape premergătoare semnării, după acordul încheiat între părți în ianuarie 2021, au fost efectuate diverse acțiuni. Prin acordul Consiliului de calificare, evaluare și export de active ale patrimoniului istoric spaniol, adoptat ultima dată 16 in luna iulie a fost recunoscuta si declarata valoarea exceptionala a lucrarilor care alcatuiesc colectia. În data de 3 august, Consiliul de Miniștri a autorizat Fundația să contracteze închirierea colecției, în conformitate cu prevederile articolului 330 din Legea 9/2004, din 8 noiembrie, privind Contractele din Sectorul Public. Ultimul 10 ianuarie, Subdirecția Generală a Protectoratului de Fundații ale Ministerului Culturii și Sportului au hotărât să autorizeze Fundația să semneze contractul.

Conform acordului, închirierea va avea o durată de cincisprezece ani socotind din ziua semnarii sale. Astfel, contractul de transfer al colectiei semnat la data de 15 din februarie 2004 și prelungirile sale succesive. In aceasta perioada, Fundatia are un drept preferential de achizitie, valabil pe durata contractului, in raport cu orice oferta primita pe care locatorii o considera satisfacatoare. Puteți atribui statului spaniol drepturile de primă ofertă și dreptul de achiziție preferențială.

Printre clauze, se are în vedere ca locatorii să poată, în orice moment în perioada de valabilitate, dispune în mod liber, inclusiv spre vânzare către terți, de trei lucrări din colecție, cu excepția operei lui Paul Gauguin „Mata Mua”. De asemenea, stabilește transferul exclusiv către Fundație a tuturor drepturilor de proprietate intelectuală și industrială pe care le deține asupra imaginii colecției în ansamblu, precum și asupra fiecărei opere, inclusiv drepturile de copiere, reproducere fotografică și publicare. pentru exploatarea comercială prin orice mijloc pe orice suport (inclusiv merchandising și digitalizare).

Contractul obligă în mod expres locatarul să păstreze expus publicului cel mai mare număr a lucrărilor din colecție, ținând cont de capacitatea încăperilor. De asemenea, Fundaţia va încerca să integreze lucrări din colecţie în programele de expoziţii temporare pe care le organizează în afara facilităţilor. Astfel, are puterea de a face împrumuturi temporare de lucrări aparținând colecției, și trebuie să o facă în aceleași condiții, urmând aceleași criterii și folosind aceleași condiții contractuale pe care le folosește cu colecția permanentă. Pentru aceasta, va efectua catalogarea lucrărilor și întreținerea documentației științifice a acestora, astfel încât să poată fi în măsură să pună la dispoziție instituțiilor care primesc împrumuturile temporare dosarele tehnice corespunzătoare.

Cu privire la expoziție, conservare și restaurare, contractul precizează că Fundația va expune, conserva și restaura lucrările în conformitate cu criteriile și urmând procedurile stabilite de Consiliul său de conducere. Trustees pentru colecția permanentă . Pe etichetele tuturor lucrărilor, în timp ce acestea sunt expuse, fie în muzeu, fie în afara acestuia, va fi trecută expresia „Colecția Carmen Thyssen”.

Gauguin, Picasso și Van Gogh, printre 510 lucrăriPe lângă „Mata Mua” și alte opt picturi de Paul Gauguin, printre 330 lucrările din colecție includ picturi remarcabile precum „Marina. L'Estaque’ de Georges Braque, ‘Grădina Edenului’ de Brueghel, „La Soledad” de Corot, „Portuguesa (marele portughez)” de Robert Delaunay, „Moara de apă la Gennep” de Vincent van Gogh, „Pesca (pescarii)” de Natalia Goncharova, „Femeia așezată” de Juan Gris, lucrarea lui Kandinsky „Murnau, Case pe Obermarkt”, „Conversația sub măslini” a lui Henri Matisse, „Casa printre trandafiri” a lui Monet, „Strada din New York cu lună” a lui Georgia O’Keeffe, „Secerătorii” de Pablo Picasso, „Grâul”. Field’ de Renoir sau ‘The Flood at Port-Marly’ de Sisley, printre altele. În muzeu, lucrările Colecției Carmen Thyssen obiect al contractului vor fi expuse în așa-numita „Salas del Siglo XX”.

Despre el museoMuzeul Nacional Thyssen-Bornemisza este instituția publică care găzduiește, în Palacio de Villahermosa din Madrid , aproape 900 opere de artă adunate de-a lungul a șapte decenii de familia Thyssen-Bornemisza. Muzeul, pentru a-și îndeplini funcția artistică și culturală, este administrat de Fundația Colecția Thyssen-Bornemisza, fundație publică non-profit al cărei scop este conservarea, studiul, expunerea publică și diseminarea colecției.

Statul spaniol a dobândit în 2002 proprietatea colecției lui Hans Heinrich von Thyssen-Bornemisza, la care s-au adăugat din 2004, cu împrumut, cele aparținând colecției Carmen Thyssen-Bornemisza.

Sursa: Guvernul Spaniei – Ministrul Culturii și Sportului semnează închirierea Colecției Carmen Thyssen-Bornemisza090222