#Madrid –

Prin biomarkeri, se urmărește să identifice faza anterioară dezvoltării sale

Unitatea de Tulburări de Mișcare a Serviciului de Neurologie al Spitalului General Universitar Gregorio Marañón coordonează un proiect de cercetare pentru a identifica faza anterioară dezvoltării bolii Parkinson. Studiul este realizat printr-o combinație de biomarkeri la persoanele cu risc de a suferi de boală, precum copiii sau frații pacienților cu Parkinson.

Boala Parkinson este a doua cea mai frecventă patologie neurodegenerativă, după Alzheimer. În Spania, se estimează că cel puțin 150.000 de persoane suferă de această boală.

Pentru Francisco Grandas, șeful Serviciului de Neurologie de la Spitalul Gregorio Marañón, „dizabilitatea cauzată de Parkinson și îngrijirea de care au nevoie acești pacienți fac din această boală o problemă socială și de sănătate de prim nivel”. Depinde de faza evolutivă, dar „toți pacienții au nevoie de tratament farmacologic și este convenabil să se supună fizioterapie și logopedie. În plus, un procent are nevoie de terapii mai complexe, fie de chirurgie farmacologică, fie funcțională. Astăzi, avem o gamă largă de terapii, dar toate simptomatice. Nu există niciun tratament care să vindece boala sau să întârzie progresia acesteia.

În prezent, tratamentele experimentale care se efectuează pentru a încerca să încetinească progresia bolii sunt efectuate la bolnavii de Parkinson care au progresat de câțiva ani. Înainte de apariția simptomelor motorii caracteristice bolii Parkinson, precum tremor, mișcare lentă sau rigiditate musculară, există un stadiu preclinic anterior, care durează ani de zile, în care pacientul are boala dar nu prezintă semne motorii care să permită diagnosticul clinic.

În această etapă, care este cunoscută sub numele de faza precoce sau prodromală, pot apărea simptome precum pierderea mirosului sau tulburări de somn REM. Este o fază crucială pentru dezvoltarea terapiilor care pot preveni, întârzia sau încetini progresia bolii Parkinson. Se presupune că aceste terapii care afectează evoluția bolii sunt mai eficiente în aceste faze inițiale.

Proiectul pe care Serviciul de Neurologie Marañón îl coordonează se concentrează pe detectarea semnelor motorii subtile prin analiza mișcărilor oculare, a vocii sau a scrisului. De asemenea, se efectuează teste imagistice precum ultrasunetele trunchiului cerebral și analiza mucoasei olfactive obținute prin periaj nazal.

Studiul se adresează rudelor directe de gradul I ale pacienților cu Parkinson, copii sau frați, deoarece este unul dintre principalii factori de risc pentru a suferi de boală. „Depistarea fazelor incipiente ale bolii Parkinson va fi un pas fundamental pentru dezvoltarea unor tratamente care pot întârzia sau încetini progresia bolii”, afirmă Francisco Grandas.

Sursa: Comunitatea Madrid – Gregorio Marañón coordonează un studiu pentru diagnosticarea precoce a bolii Parkinson