Ministrul de Interne, în prima zi a călătoria sa în Columbia, s-a întâlnit cu ministrul apărării, Diego Andrés Molano, șeful Poliției Naționale Columbia, și cu ministrul de Interne, Daniel Palacios.

Ministrul de Interne, Fernando Grande-Marlaska, a evidențiat joi la Bogotá „nivelul excelent de cooperare existentă” dintre Poliția Națională Columbiană și Forțele Armate Columbiene cu Forțele și Corpurile Securității Statului în lupta împotriva delincvenței, traficul de droguri și crima organizată.

Grande Marlaska a făcut aceste declarații la finalul întâlnirii sale cu ministrul apărării al Columbiei, Diego Andrés Molano, șeful Poliția Națională, cu care a susținut o întâlnire pentru consolidarea colaborării dintre cele două țări, s-a consolidat în septembrie anul trecut bre după semnarea Acordului de Cooperare în Lupta împotriva Criminalității și Securității.

„Acordul deschide noi căi de colaborare și sprijin pentru cercetare pe care le-am studiază împreună pentru a lupta mai eficient împotriva crimei organizate”, a spus ministrul de Interne în prima sa zi de vizită în Columbia.

Great -Marlaska a lăudat proiectul de transformare cuprinzătoare întreprins de Poliția Națională din Columbia și a oferit colaborarea Poliției Naționale și a Gărzii Civile pentru a le transmite experiența Forțelor și Corpurilor de Securitate a Statului în programele de violență bazată pe gen, protecția drepturilor omului, participarea cetățenilor și atenția către grupurile vulnerabile. Pentru a continua acest sprijin, ministrul se va întâlni mâine cu directorul general al Poliției Naționale Columbiene, generalul Jorge Luis Vargas.

La la întâlnire, Grande-Marlaska și ministrul Apărării au împărtășit și experiențe privind gestionarea dezastrelor naturale și organizarea protecției civile în ambele țări, cu privire la două evenimente recente: desprinderea unei avalanșe în Pereira, în cazul Columbiei, și erupția vulcanului La Palma, în Spania.

Anterior, ministrul a ținut un prânz de lucru cu șeful columbianului Interior, Daniel Palacios, cu care a vorbit despre problemele de securitate a cetățenilor și îmbunătățiri în lupta împotriva criminalității cibernetice. De asemenea, s-au angajat să facă schimb de experiență cu privire la utilizarea noilor tehnologii și la securitatea proceselor electorale.

Angajamentul spaniol de a dezvolta Ameripol Ministrul a vizitat și sediul Secretariatului Ameripol, un mecanism de cooperare polițienească pentru continentul american care are sprijin european și finanțare prin Programul de Asistență împotriva Crimei Transnaționale Organizate (PAcCTO).

Un locotenent colonel din cadrul Gărzii Civile și un inspector șef al Poliției Naționale lucrează la acest proiect care urmărește îmbunătățirea cooperării internaționale între autoritățile de poliție, judiciare și de urmărire penală din țările partenere în lupta împotriva crimei organizate: Argentina, Bolivia, Brazilia, Columbia, Ecuador, Panama, Paraguay, Peru și Republica Dominicană.

Prima zi a ministrului de Interne la Bogotá a fost încheiată cu va Mai multe întâlniri de lucru cu ambasadorul Spaniei în Columbia, Joaquín de Arístegui, și cu consulul general spaniol la Bogotá, Jesús Gracia.

Mai multe informații Grande-Marlaska călătorește în Columbia pentru a consolida relațiile bilaterale în domeniul securității (02/02/22) Sursa: Guvernul Spaniei – Grande -Marlaska subliniază la Bogotá „colaborarea excelentă” dintre forțele de securitate din Spania și Columbia în lupta împotriva crima organizată