#Spania – „Astăzi am făcut un pas mare pentru a oferi Europei un sistem de azil și migrație mai eficient, mai susținător și mai echitabil”, a declarat el în cadrul reuniunii Consiliului Miniștrilor de Interne desfășurată la Luxemburg.

Noul document garantează repartizarea echitabilă a responsabilităților în materie de migrație și solidaritate, principiu care apare pentru prima dată într-un instrument juridic al UE, „o problemă inalienabilă pentru țări precum Spania, expuse la fluxuri migratorii intense ca frontieră externă a Europei. Uniune”.

În timpul discursului său, Grande-Marlaska a mulțumit pentru compromisul la care sa ajuns după ani de „muncă intensă” și și-a îndemnat omologii săi să continue foaia de parcurs conturată în 2019 cu Parlamentul European pentru a finaliza negocierile Pactului privind migrația și azilul înainte de sfârșitul Legislatura europeană, în iunie 2024.

„Acordul de astăzi deschide calea pentru aprobarea Pactului, o prioritate de vârf pentru UE în ansamblu și, de asemenea, pentru președinția spaniolă pe care ne-o asumăm de la 1 iulie”, a spus Grande-Marlaska la sfârșitul întâlnirii.

Ministrul le-a anunțat omologilor săi că va lucra pentru aprobarea poziției Consiliului privind regulamentul de criză, ultimul dosar necesar pentru finalizarea negocierii, și a promis că va consolida dimensiunea externă a politicii europene de migrație. „Pactul va funcționa doar dacă consolidăm un sistem de colaborare preventiv robust și permanent cu țările terțe de origine și de tranzit al migrației”, a adăugat el.

Dimensiunea externă, Ucraina și lupta împotriva terorismuluiConsiliul Miniștrilor de Interne a discutat și despre dimensiunea externă a politicii de migrație și promovarea cooperării, pe care Grande-Marlaska le-a apărat în fața omologilor săi. „Nu trebuie să uităm că prevenirea eficientă a fluxurilor migratorii necesită o strategie pe termen mediu și lung. Dacă vrem să evităm problemele de mâine, trebuie să ne cultivăm relația de astăzi”, a explicat el.

În cadrul discursului său, Grande-Marlaska a apreciat pozitiv prezentarea de către Comisia Europeană a Planului de acțiune pentru Marea Mediterană de Vest și Atlantic și a cerut promovarea unor acțiuni concrete cu țările de origine și de tranzit, „în special consolidarea capacităților lor naționale și colaborare operațională”, cum este cazul echipelor comune de anchetă spaniole care activează deja în țările africane.

În ceea ce privește situația din Ucraina și a celor strămuți de invazia rusă, ministrul a promis că va promova în timpul președinției europene adoptarea cadrului legal care asigură acoperirea persoanelor cu protecție temporară, odată ce această cifră va fi epuizată în 2025. „Trebuie să ne pregătim. în mod adecvat instrumentul astfel încât această cifră de protecție să fie îndreptată către alte căi legale de reședință sau întoarcere”, a explicat acesta.

În lupta împotriva terorismului și extremismului violent, care va fi o altă dintre prioritățile președinției spaniole, șeful de Interne a îndemnat Uniunea Europeană să consolideze capacitățile de prevenire și să promoveze adoptarea de instrumente eficiente de acțiune în lume online, în colaborare. cu industria „pentru a facilita o mai mare transparență a algoritmilor de amplificare a mesajelor”, a adăugat el.

„Susținem necesitatea de a cere companiilor de internet și platformelor tehnologice care operează în Europa un răspuns mai proactiv și preventiv la extremismul violent. Și acest lucru depășește simpla eliminare a conținutului violent”, a declarat Grande-Marlaska, în timpul discursului său din Luxemburg.

Prezentarea priorităților Președinției europeneMinistrul a profitat de întâlnire pentru a prezenta omologilor săi prioritățile în materie de Interne ale viitoarei președinții a Uniunii Europene pe care Spania le va asuma de la 1 iulie. Întâlnirea de joi de la Luxemburg este ultimul Consiliu al Miniștrilor de Interne al președinției suedeze, iar următoarea numire va fi Reuniunea Informală a Miniștrilor de la Logroño, pe 20 iulie.

Pactul european privind migrația și azilul, lupta împotriva terorismului, radicalizării și crimei organizate, promovarea cooperării și a formării poliției, războiul din Ucraina și prevenirea provocărilor comune, cum ar fi securitatea cibernetică și întărirea capacităților de protecție civilă sunt principalele prioritățile conturate de ministru în timpul discursului său.

Prezentarea de astăzi la Luxemburg culminează runda de contacte care a început pe 3 februarie la Roma pentru a informa partenerii comunitari cu privire la obiectivele președinției spaniole și pentru a aduna sprijinul statelor membre pentru aprobarea provocărilor pendinte.

În ultimele patru luni, ministrul de Interne a călătorit la Roma, Bruxelles, Berlin, Varșovia, Sofia, București, Viena, Budapesta și Lisabona, precum și s-a întâlnit cu omologii săi MED5 la Valletta. În această perioadă, ministrul a vizitat și agențiile europene Frontex, Cepol și Europol și a avut mai multe întâlniri cu comisarul pentru interne, Ylva Johansson – ultima pe 5 mai la Madrid – și cu președintele LIBE. Comisia Parlamentului European, Juan Fernando López Aguilar.

Ministrul de Interne, Fernando Grande-Marlaska, discută cu omologii săi din comunitate

Etichete: Președinția spaniolă a Consiliului UE 2023 Sursa: Guvernul Spaniei – Grande-Marlaska: „Am făcut un pas mare pentru a oferi Europei un sistem de azil și migrație mai eficient, de sprijin și echitabil”