Vernisajul expoziției „Genii ale culturii române” organizat de Institutul Hispano – Român în parteneriat cu Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” și sprijinit de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni a avut loc la sediul Diputación de Castellón (Consiliul Județean).

Expozitia conține panouri în care se regăsesc informații despre cinci personalități marcante ale culturii române: Mihai Eminescu, Constantin Brâncuși, Gheorghe Petrașcu, Mircea Eliade și Nicolae Iorga. În cadrul proiectului au fost realizate pliante, flyere, roll-upuri, catalogul expoziției și timbre poștale pentru comemorarea împlinirii a 150 de ani de la nașterea pictorului Gheorghe Petrașcu.

Evenimentul a fost deschis de Patricia Mir, consilier cultural, care a invitat publicul într-o călatorie printre secolele istoriei dar și operele imense ale personajelor prezentate, ìntr-un parcurs menit să unească cele două culturi de origine latină.

Ulterior au avut loc discursurile autorităților, doamna consul Irina Marin, reprezentantul Consulatului României din Castellon de la Plana și Patricia Puerta Barbera – vicepreședinte al Diputacion de Castellon (Consiliul județean). De asemenea, la inaugurarea expozitiei au fost prezenți reprezentanti ai Primăriei din Castellon, printre care amintim pe doamna Monica Barabas – consilier local de origine română, reprezentanți ai bisericilor românești din Castellon, ai asociațiilor culturale locale, atât române, cât și spaniole și membri ai comunității românești din provincia Castellón.

În ziua anterioară vernisajului expoziția a fost vizitată de domnul José Pascual Martí García – Președinte al Diputacion de Castellon (Consiliul județean), care s-a declarat încântat de acest proiect și bucuros că instituția pe care o reprezintă a putut fi gazda acestei expoziții.

Au fost intonate imnurile de stat al Spaniei și cel al României de către grupul ArtMusBrass, care de-a lungul evenimentului a încântat publicul cu melodii deosebite.

Prezentarea expoziției a fost realizată de managerul muzeului de istorie „Teodor Cincu” din Tecuci, care le-a vorbit celor prezenți despre istoria Tecuciului și istoria muzeului, rolul elitelor culturale și intelectuale în trecutul poporului român dar și despre fiecare personalitate prezentată în acest proiect.

La vernisaj au fost prezente peste 150 de persoane.

Institutul Hispano – Român dorește să mulțumească pe această cale Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, Muzeului de istorie „Teodor Cincu” din Tecuci, Consulatului României din Castellon de la Plana, Diputación de Castellón, Primăriei din Castellon, Primăriei Municipiului Tecuci, Asociației Dacia din Rivoli, ArtMussBrass, Muzeului Memorial „Nicolae Iorga din Vălenii de Munte”, Colegiul National „Calistrat Hogas” Tecuci, Asociației Uniunea Culturală Română, Vip Eye Valencia, Much More Market, Bona Vida și tuturor celor care s-au implicat în realizarea acestui proiect de suflet pentru entitatea noastră.

Expoziția poate fi vizitată până vineri 18 noiembrie 2022 la sediul Diputación de Castellón, în Plaza las Aulas nº7, în intervalul orar 09:00 – 20:00.