Ministrul Consumului, Alberto Garzón, a apărat consumatorii drept „centrul unui model transformator de producție și consum care nu ignoră planetarul limitează sau rupe echilibrele ecosistemice ale vieții”. (PGE) din 2023, unde ministrul a evidențiat programele și politicile cărora le vor fi alocate fondurile 40, 63 milioane de euro – unu ,38% mai mult decât 69- pe care apartamentul dumneavoastră îl are pentru anul viitor.

După cum a explicat el, departamentul său lucrează de trei ani pentru a „a plasa consumatorii ca protagoniști, și nu ca simpli destinatari. astfel, în transformarea ecologică”. În principal, a adăugat el, pentru că politicile legate de consumul sănătos, siguranța alimentară și impactul ecologic sunt marcate în prezent de „două evenimente istorice grave: invazia Rusiei pe teritoriul Ucrainei și criza climatică”.

În fața unor astfel de fapte, Garzón a avertizat că tranziția ecologică „nu poate aștepta încă o secundă”. „Schimbările climatice reprezintă o amenințare clară pentru biodiversitate și sistemele alimentare, dar și pentru accesul la alimente sigure și accesibile, pentru a menține locurile de muncă, viitorul și sustenabilitatea sectorului primar”, a adăugat el.

Acesta este unul dintre motivele pentru care Agenția Spaniolă pentru Siguranța Alimentară și Nutriție (AESAN) își mărește bugetul cu 7,27% aproximativ 2023. Ca urmare, acest organism își va intensifica activitatea de inspecție, supraveghere și control în centrele sale de cercetare respective și va promova dezvoltarea politicilor legate de conceptul One Health.

Potrivit lui Garzón, Ministerul Consumatorului va continua să promoveze modele de alimentație durabilă și va intensifica munca experților AESAN cu privire la recomandări, astfel încât meniurile pentru școlari și casele de bătrâni să fie de calitate superioară.

De asemenea, va fi lansat un nou studiu Aladino de cinci ani (ultimul a fost realizat în 2023) cu scopul de a obține primele date științifice despre cum a afectat pandemia de Covid- pentru alimentația și sănătatea minorilor. „Continuăm să aprofundăm linia de lucru privind dietele sănătoase și durabile. Într-o țară cu 27% din excesul de greutate și obezitate în rândul băieților și fetelor de la 6 la 9 ani, o alimentație mai bună înseamnă o sănătate mai bună”, a remarcat ministrul.

Mai multe cercetări pentru prevenirea riscurilor legate de jocurile de noroc În capitolul privind pariurile și politicile de jocuri de noroc, Garzón a raportat că bugetul pentru Direcția Generală pentru Reglementarea Jocurilor de Noroc (DGOJ) crește cu 9,27%, care va face posibilă, printre altele, consolidarea luptei împotriva fraudei în pariurile sportive și finanțarea proiectelor de cercetare pentru prevenirea tulburărilor cauzate de jocurile de noroc.

Ca noutate, ministrul Consumului a subliniat că va fi implementat un mecanism de depistare a jucătorilor cu comportamente riscante. Pentru a face acest lucru, după cum a explicat el, va fi creat un algoritm, bazat pe studii științifice de prevalență și pe modele de evaluare a riscului, care va permite să știm când un jucător online se poate implica în comportamente periculoase sau care creează dependență.

În plus, DGOJ va promova semnarea de acorduri cu Comunitățile Autonome pentru interconectarea registrelor autointerziselor autonome și protejarea persoanelor aflate în situații vulnerabile. „Este o cerere istorică din partea asociațiilor de foști jucători și jucători reabilitati pe care o vom conforma după aprobarea finală a modificării Legii de reglementare a jocurilor de noroc”, a adăugat Garzón.

Apărarea drepturilor consumatorilorÎn sfârșit, ministrul a detaliat programele de promovare a politicilor de protecție a consumatorilor și utilizatorilor, cărora mai mult decât milioane de euro (un 11,11 % mai mult decât 2022).

Pe lângă crearea unei noi subdirecții generale de inspecție și regim de sancțiuni pe lângă Direcția Generală pentru Consumatori (DGC), în modernizarea și digitalizarea centrelor precum Centrul de Cercetare va continua să fii promovat și Controlul Calității, Observatorul Consumului de Internet sau Centrul European al Consumatorului. Sistemul de Arbitraj de Consum va fi promovat și cu diferite subvenții pentru Comisiile de Arbitraj de Consum regionale și locale.

Ministrul Consumatorului a subliniat, de asemenea, continuitatea lucrărilor pentru dezvoltarea reglementării în ceea ce privește accesibilitatea universală în etichetare. „Vrem ca consumatorii să-și cunoască drepturile, dar, mai presus de toate, să fie o parte principală a schimbărilor și transformărilor pentru a realiza o societate mai dreaptă, mai egală și mai durabilă”, a conchis el.

Ministrul Consumului, Alberto Garzón, în timpul apariției sale la Congresul Deputaților privind bugetele generale ale statului 2023.

Mai multe informatii Buget general Proiectul statului 2023 Etichete: Bugetele generale ale statului Schimbări climatice Ucraina Sursa: Guvernul Spaniei – Garzón: „Consumatorii trebuie să fie în centrul unui model de transformare a producției și a consumului”