E La deschiderea evenimentului organizat de Agenția Spaniolă pentru Siguranța Alimentară și Nutriție (AESAN) pentru a comemora Ziua Mondială a Securității Alimentare, Garzón a explicat că Guvernul lucrează pentru ca producția și consumul de alimente să fie, la rândul său, , durabil cu mediul cultural și de mediu.

„Garantarea alimentelor sănătoase, inofensive în cantitate suficientă este esențială pentru a susține viața însăși. Și pentru a aprofunda paradigma unei sănătăți, a unei singure sănătăți, este necesar să avem o abordare cuprinzătoare a bunei sănătăți umane și animale și, de asemenea, a planetei”, a subliniat ministrul.
În opinia sa, în contextul actual marcat de consecințele Covid-, războiul din Ucraina și criza climatică, există o „îngrijorare tot mai mare” în rândul cetățenilor cu privire la probleme precum „amenințarea unei crize alimentare severe” sau riscul alimentar de a consuma alimente contaminate sau alimente care conțin substanțe toxice.
Având în vedere acest lucru, Garzón a recunoscut activitatea atât a AESAN, cât și a Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA) și a susținut cunoștințele și dovezile științifice drept „modalitatea de a sensibiliza, de a oferi informații și de a garanta” consumatorilor cu privire la alimentele pe care le achiziționează. În acest sens, ministrul a susținut continuarea promovării schimbărilor în obiceiurile zilnice de consum care să conducă la un cetățean conștient de mediul înconjurător. , impactul social și de sănătate al originii alimentelor pe care le consumă și care caută mai multe informații pentru a consuma în mod responsabil.
„Avem capacitatea de a interveni pentru că ne confruntăm cu o problemă de voință politică, nu tehnică. Trebuie să schimbăm modelul de producție și consum pentru că, dacă nu o facem, punem în pericol viața însăși”, a avertizat Garzón.
Din acest motiv, după cum a adăugat el, campanii precum EU Choose Safe Food 2022 prezentate marți de AESAN și EFSA. Obiectivul este de a oferi consumatorilor diferite instrumente pentru a învăța să aleagă, în mod conștient și responsabil, cele mai bune alimente pentru sănătatea lor individuală și a planetei.
Evenimentul, care include două mese rotunde pentru a discuta chestiuni legate, printre altele, de risipa alimentară sau siguranța ambalajelor, a comemorat și 00 ani de la aprobarea regulamentului-cadru european pentru siguranța alimentară.
Garzón a considerat că aprobarea acestui regulament a reprezentat „o schimbare radicală” în abordarea siguranței alimentare în Uniunea Europeană. De asemenea, a apreciat abordarea sa „globală și integrată” bazată, pe de o parte, pe evaluare și analiză științifică independentă și, pe de altă parte, pe crearea unui organism precum EFSA care să asigure siguranța și inocuitatea a ceea ce mâncăm. . „Sunt multe de făcut și multă rezistență de înfruntat, dar nu există alternative. Responsabilitatea pe care o avem este enormă și astăzi sărbătorim această Zi Mondială a Securității Alimentare știind că suntem norocoși să avem profesioniști și cercetători care sunt esențiali pentru să abordeze aceste provocări. Ministerul Consumatorilor este încă un instrument de ajutor în această sarcină în care suntem profund angajați”, a conchis ministrul.

Ministrul Consumatorului, Alberto Garzón, în timpul discursului său la eveniment. //

Sursa: Guvernul Spaniei – Garzón: „Accesul la alimente sănătoase, sigure și suficiente este un drept care trebuie garantat în condiții de egalitate”