Fotografie de familie a celor care participă la reuniunea ministerială a OCDE

În timpul intervenției sale în sesiunea plenară cu care a început Reuniunea ministerială, care s-a intitulat „Maximizarea rezilienței: învățarea din cele mai eficiente politici pentru a amortiza viitoarele crize economice”, Escrivá a subliniat „importanța de inovare în proiectarea politicilor de răspuns la pandemie”.

În Spania, acest lucru s-a tradus în extinderea figurii ERTE. , conceput inițial pentru marile corporații industriale și care a salvat milioane de locuri de muncă în companiile mici și mijlocii, beneficii pentru independenți sau desfășurarea Venitului Minim Vital, o măsură structurală planificată dar care a fost anticipată din cauza pandemiei. În plus, ministrul Incluziunii a apreciat „adaptarea acestor măsuri la diferitele și tapas pe tot parcursul pandemiei. În acest sens, el a explicat că măsurile adoptate în Spania în ultimele luni s-au bazat pe două elemente: un mediu instituțional axat pe utilizarea datelor și colaborarea agenților sociali. „Flexibilitatea este crucială pentru realizarea unor politici eficiente. La fiecare patru luni, am revizuit și recalibrat măsurile pentru a face față consecințelor pandemiei, ajustându-le la un mediu în schimbare”, a subliniat el. O experiență care, potrivit ministrului, a servit la realizarea unor reforme structurale permanente pe piața muncii pentru consolidarea inovației, a formării și a calității ocupării forței de muncă.

În acest sens, Escrivá a prezentat primele rezultate ale reformei muncii: „experiența foarte pozitivă a ERTE ne-a determinat să transformăm mecanismele interne de flexibilitate în piesa cheie a reformei pieței muncii, care în primele cinci luni de funcționare a dat rezultate foarte favorabile în ceea ce privește crearea de locuri de muncă și reducerea locurilor de muncă temporare”.

Pe lângă participarea la întâlniri multilaterale, José Luis Escrivá a avut întâlniri bilaterale cu miniștrii Muncii germani, Hubertus Heil; și Italia, Andrea Orlando, și în această după-amiază cu secretarul adjunct al Departamentului Muncii din SUA, Thea Lee. Atât summitul, cât și întâlnirile bilaterale au abordat și răspunsurile date la o situație macroeconomică cauzată de războiul din Ucraina pentru a „proteja piețele noastre de muncă și, în special, cele mai vulnerabile segmente ale societății”, a subliniat Escrivá. // Sursa: Guvernul Spaniei – Escrivá: „Flexibilitatea și inovația au fost cheia succesului măsurilor de protecție a ocupării forței de muncă în perioada pandemia”