În semn de protest faţă de diminuarea salariilor, cei aproximativ 3500 de angajaţi ai oficiilor de cadastru şi publicitate imobiliară susţin că vor elibera cu întârziere documentele pe care le procesează şi nu vor mai înregistra nici un act, cu excepţia cazurilor sociale. Funcţionarii sunt nemulţumiţi de reorganizarea instituţiei, care a dus la scăderea veniturilor salariaţilor. Ei susţin că trecerea lor în curtea Ministerului Administraţiei şi Internelor a dus la o diminuare a veniturilor cu 30 % şi cer încadrarea în funcţii similiare celor din Ministerul Justiţiei.

 

Deoarece este imposibilă finalizarea unor tranzacţii imobiliare în lipsa documentelor care provin de la oficiile de cadastru şi publicitate imobiliară, protestele acestei categorii de funcţionari ar putea adânci criza imobiliară, afectând deja derularea programului „Prima Casă„. Recent, ei au organizat un protest spontan, care a afectat câteva sute de mii de oameni din anumite zone ale ţării. Au fost blocate o serie de documente deosebit de importante, precum înregistrări în Cartea Funciară a titlurilor de proprietate, întabulări, ipoteci, scoateri din circuitul agricol pentru exproprieri, autostrăzi, centuri, drumuri publice, alte obiective, eliberări de planuri cadastrale, alte documente pentru proiectele cu finanţare europeană.

Liderii Federaţiei Sindicale de la Cadastru şi Publicitate Imobiliară ameninţă că se va ajunge în scurt timp la declanşarea grevei generale, dacă nu se va ajunge la nici un acord cu Ministerul Administraţiei şi Internelor, ceea ce ar putea bloca sectorul imobiliar.