Ambasadorul Luca Niculescu, președintele Grupului Ambasadorilor Francofoni din Franța (GAFF), a înmânat Marele Premiu al GAFF scriitorului și omului politic francez Frédéric Mitterrand, pentru cartea sa „1938, l’œil du cyclone” („1938, ochiul ciclonului”).

Ceremonia a avut loc, ca și în edițiile precedente, la Institut de France și a fost găzduită de Hélène Carrère d’Encausse, Secretarul perpetuu al Academiei, în prezența lui Xavier Darcos, Cancelarul Institut de France. Printre personalitățile prezente la eveniment s-au numărat Roselyne Bachelot, fost ministră a culturii, Prințul Aga Khan, Prințesa Chantal de France sau Baronul Eric de Rothschild dar și numeroși academicieni, ambasadori, reprezentanți ai ministerelor afacerilor externe și culturii, ai primăriei Parisului, ai corpului diplomatic, ai OCDE și ai Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF) și jurnaliști.

Hélène Carrère d’Encausse a retrasat, pe scurt, istoria premiului GAFF, evidențiind palmaresul său remarcabil de la relansare. A menționat că acest Premiu « permite ambasadorilor vorbitori de limbă franceză să își imprime o privire specială, valoroasă pentru înțelegerea problemelor majore ale lumii de astăzi. Academia franceză este mândră să fie asociată cu acest premiu care pune în valoare atât cunoașterea, cât și limba franceză. A mai remarcat că 1938, l’œil du cyclone « se referă la lumea în care trăim ».

Xavier Darcos a reamintit rolul Academiei Franceze în promovarea francofoniei și a afirmat că „ uneori cei mai buni avocați ai limbii franceze sunt în afara Franței. Alături de instituțiile de specialitate (OIF), cercurile academice din țările francofone au un rol esențial de jucat în acest sens.”.

Ambasadorul Luca Niculescu a menționat că „valoarea artistică și istorică a acestei cărți nu este deloc o surpriză, având în vedere activitatea bogată și prolifică a domnlui Mitterrand”, subliniind că „1938, ochiul ciclonului” este „o carte de istorie și, în același timp, o carte de actualitate. Pentru că în imaginea acestei vizite a lui Ribbentrop la Paris, într-o zi de decembrie 1938, vedem ca într-o oglindă toate tensiunile, toate ezitările care au precedat un alt război, cel atroce care are loc astăzi: invazia rusă în Ucraina.”

În discursul său, Frédéric Mitterrand a evocat contextul și faptele povestite în cartea sa, situația foarte complicată a Europei în 1938, o perioadă în care se amestecau „iluzia, disperarea și speranța”. A explicat că a căutat să reconstituie atmosfera acelei perioade și să „privească prin prisma societății franceze, împărțită la acea vreme între luciditate, frică și negare” și că „1938, ochiul ciclonului” se dorește a fi o rememorare a istoriei Franței din acea vreme și un omagiu adus ambasadorilor care au avut un rol considerabil de jucat în desfășurarea evenimentelor descrise în carte. El și-a încheiat discursul citându-l pe diplomatul român, Grigore Gafencu, „Franța se diminua pe măsură ce Europa se golea de substanța sa”.

Născut la Paris, în 1947, laureatul din acest an, Frédéric Mitterrand, este un om politic francez și o personalitate importantă în mediul cultural din Franța, fiind de asemenea nepotul fostului președinte Francez François Mitterrand. Acesta a fost realizator de cinema, prezentator și producător de televiziune, editorialist și scriitor, regizor de documentare și de film. În perioada 2008-2009 a ocupat funcția de director al Academiei Franceze din Roma, iar între 2009 și 2012 a fost ministru al Culturii și Comunicării. A fost ales membru al Academiei de Arte Frumoase în 2019.

Informații suplimentare

Marele Premiu al Grupului Ambasadorilor Francofoni din Franța (GAFF) se acordă anual unui autor francofon de carte despre actualitatea internațională, politică sau istorie, fiind rezultatul unui parteneriat cu Academia Franceză și Academia de Științe Morale și Politice din Franța, cu sprijinul Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF).

Relansat în 2019 de Ziua Internațională a Francofoniei (20 martie), Marele Premiu al GAFF reprezintă noua formulă a fostului Premiu al Ambasadorilor, decernat între 1948 și 2014 unor personalități precum Antoine de Saint-Exupéry, André Maurois, Georges Duby, Raymond Aron, Simone Veil. Primul laureat al Marelui Premiu al GAFF, pentru anul 2019, a fost Claude Martin, diplomat francez, recompensat, pentru volumul Diplomația nu este un dineu de gală iar cel de-al doilea a fost Amin Maalouf, scriitor franco-libanez, recompensat cu Marele Premiu GAFF, pentru anul 2020, pentru eseul Naufragiul civilizațiilor.

Ambasadorul României în Franța, Luca Niculescu, este președintele GAFF din februarie 2019.

Grupul Ambasadorilor Francofoni din Franța (GAFF) reunește ambasadori din state și guverne membre, asociate și observatoare la Organizația Internațională a Francofoniei, acreditați la Paris. Creat în februarie 2014, GAFF are drept obiectiv promovarea limbii franceze, a valorilor și principiilor Francofoniei. 

Sursa: Ambasadorul Luca Niculescu a înmânat, la Paris, Marele Premiu al Ambasadorilor Francofoni scriitorului și omului politic francez Frédéric Mitterrand