Biblioteca digitală Memoria de Madrid se deschide. „Fotogrammetrie” este o secțiune din „EsConD: Digital Humanities Cabinet”, care, de pe site-ul bibliotecii, dorește să vă aducă bucăți din patrimoniul cultural al orașului, astfel încât să le cunoașteți și să apreciați toate detaliile lor din diferite unghiuri și din orice loc, interactiv. Îți poți imagina că poți atinge și aproape că poți atinge cea mai veche stemă din oraș, falca unui mamut sau bustul Clarei Campoamor fără să pleci de acasă? Acum se poate.

Fotogrammetria este o tehnică care, deși tradițional legată de topografie și cartografie, are aplicații și în domeniul documentării și difuzării patrimoniului istoric și cultural. Dacă facem mai multe fotografii ale unui obiect, tehnicile fotogrammetrice fac posibilă identificarea punctelor comune tuturor și localizarea acelor puncte într-un spațiu tridimensional. Odată unite aceste puncte într-o plasă la care putem aplica o textură, vom putea obține un geamăn digital al acestui obiect, pe care îl putem observa din orice punct de vedere.

Digitalizați cu profesioniști și amatori

Prin această tehnică, Departamentul Cultură, Turism și Sport și-a asumat sarcina de a digitizarea monumentelor din Madrid și a „comorilor” care sunt adăpostite în diferitele muzee municipale, astfel încât cetățenii să poată afla despre bogăția patrimoniului pe care o conține orașul lor. Având în vedere enormitatea lucrării, toată lucrarea a fost realizată cu colaborarea studenților Masterului de Istorie Antică a universităților Autonome și Complutense și a apelat și la ajutorul lui 400 artiști naționali și internaționali care au participat la prezentarea fotogrametrică a acestor lucrări.

Dar, de asemenea, din Digital Biblioteca Scopul este de a promova colaborarea amatorilor și profesioniștilor din lumea designului 3D, astfel încât aceștia să își poată prezenta modelele fotogrametrice în „EsConD: Cabinet of digital humanities” și astfel să avanseze împreună în această lucrare de diseminare a patrimoniului madrilen. Dacă acesta este cazul tău, iată cum să o faci.