Fostul director al Fondului Monetar Internaţional, fost vicepremier în guvernele conservatorului José Maria Aznar şi ministru al Economiei, fost director al bancii Bankia, Rodrigo Rato, a fost reţinut la Madrid, dupa o percheziţie la domiciliul său din cartierul Salamanca. Este acuzat de fraudă, spălare de bani şi însuşire de bunuri, iar ancheta a început în urma unei sesizări a Procuraturii.

Reţinerea fostului om politic a avut loc dupa o perchezitie de câteva ore, efectuată de agenţi de poliţie şi de funcţionari ai Agentiei Administratiei Fiscale. Rodrigo Rato, care este una din figurile proeminente ale Partidului Popular, susţinut chiar pentru funcţia de secretar general al PP, după plecarea lui Aznar, a fost transportat miercuri seara cu maşina poliţiei la secţie.

Percheziţia a avut loc după ce ministrul Justiţiei a recunoscut că fostul director al FMI a profitat de amnistia fiscală din anul 2012 a actualului guvern, ceea ce înseamnă că Rato a deţinut active financiare în străinătate, posibil în paradisuri fiscale.

Agenţii au confiscat mai multe cutii cu documente din casa lui Rodrigo Rato şi au verificat şi biroul acestuia, situat la o altă adresă din Madrid. În paralel, autorităţile vamale cercetează legătura pe care un cabinet de avocatură din Andaluzia ar putea-o avea cu Rodrigo Rato.

Ancheta are loc, prin decizie judecatorească, sub secretul cercetărilor judiciare.

Rodrigo Rato a declarat recent că nu cunoaşte dacă este cercetat de SEBPLAC, Serviciul de Prevenire a Spălării Banilor şi a refuzat să dea detalii privind aministia fiscală din 2012. Mai mult, a afirmat că nu are nici o funcţie publică de mai mulţi ani şi, deci, nu este obligat să facă publice date privind situaţia sa financiară sau dacă şi-a plătit impozitele.

Rodrigo Rato se află pe lista celor peste 700 de persoane care au făcut sau fac parte din viaţa politică spaniolă sau din instituţii publice, după cum a admis ministrul Justiţiei, Rafael Catalá, care au beneficiat de aministia decretată de guvernul Rajoy şi a căror situaţie se află în atenţia autorităţilor.

După reţinerea lui Rato, socialiştii au cerut demisia actualului ministru de Finanţe, Cristobal Montoro, pe care îl acuză că a creat amnistia fiscală pentru prietenii de partid.

Rodrigo Rato a fost director al FMI timp de trei ani, până în 2007, funcţie din care a aterizat la Caja Madrid şi apoi la Bankia, cea mai mare entitate financiară salvată de la dezastrul economic cu bani publici, după ce Rato, în calitate de preşedinte al băncii, a lansat-o la bursă, deşi banca era aproape de faliment. În mai 2012, Rodrigo Rato a fost înlocuit din funcţie.