Festivalul Jordi Savall este festivalul de muzică veche regizat de acest renumit interpret și regizor care se va desfășura în diferite date în lunile iulie și august în spații de patrimoniu care fac parte din Traseul Cistercian, în special la Montblanc, în Mănăstirea Regală. de Santa Maria de Poblet și în Mănăstirea Regală Santes Creus.

Evenimentul a fost creat în luna august a , coincizând cu 80 este ziua de naștere a Maestrului Savall, pentru a revendica importanța recuperării patrimoniului patrimoniului cultural și muzical în secolul XXI, promovând recunoașterea și diseminarea moștenirii muzicale a lui Jordi Savall în cei peste cincizeci de ani pe care i-a dedicat cercetării, investigației, pedagogiei, interpretării și diseminării moștenirii muzicale. În plus, Jordi Savall Festivalul devine o oportunitate de promovare culturală și de impuls economic și turistic pentru provincia Tarragona, în special pentru județele Alt Camp, La Conca de Barberà și Camp de Tarragona. Angajat pe acest teritoriu, festivalul doreste sa promoveze si sa faca cunoscut patrimoniul cultural si natural al acestei regiuni printr-o propunere de excelenta si proiectie internationala care are dorinta de continuitate si capacitatea de a stabili o axa culturala intre cele mai multe spatii istorice din zonă legată de traseul cistercian, cum ar fi anul acesta Mănăstirea Regală Santes Creus, orașul Montblanc și Mănăstirea Regală Santa Maria de Poblet.

Directorul Patrimoniului Generalitati de Catalunya , Sònia Hernández, s-a remarcat la conferința de presă de prezentare care a avut loc la Palau Moja miercuri 20 din aprilie că, din dorința de a relua această legătură importantă între moștenirea monumentală și muzicală, Festivalul Jordi Savall plasează din nou Mănăstirea Regală Santes Creus drept unul dintre reperele dintre marile festivaluri de muzică din Catalonia și își extinde privirea spre ținuturile Traseului Cistercianului.”

Montblanc extinde scenele Festivalului Jordi Savall

The Al 2-lea Festival Jordi Savall va avea loc în perioada 1 – 3 iulie la Montblanc, pe 5 august la Poblet și de la 14 în 11 în Mănăstirea Domnească de Santes Creus. Va include 12 concerte cu programe create de Jordi Savall in frunte din diferitele sale ansambluri muzicale (Hespèrion XXI, La Capella Reial de Catalunya, Le Concert des Nations i Orpheus 30 ))) și cu artiști invitați, precum și conferințe și concerte de propuneri emergente.

În plus, Festivalul Jordi Savall contribuie la sarcina de a proiecta tinere talente muzicale și propuneri de mare calitate și originalitate un repertoriu care acoperă de la muzică medievală la piese de clasicism, și care include muzică mediteraneană și orientală.

Noile spații care se alătură Festivalului Jordi Savall de la Montblanc vor găzdui trei concerte care vor avea loc în Bisericile gotice Santa Maria La Major, Sant Miquel și Mănăstirea Sant Francesc cu un repertoriu axat pe Evul Mediu și Renaștere. Acest program de concert include muzică din Codexul Las Huelgas, un manuscris extraordinar care acoperă piese din secolul al XII-lea până în secolul al XIV-lea, precum și muzică renascentista legată de Coroana Catalano-Aragoneză și de Regatul Napoli, interpretată de diferite ansambluri fondate de Jordi Savall.

La rândul lor, primarii celor două municipalități care promovează Festivalul Jordi Savall, Oriol Sendra, primarul orașului Aiguamúrcia și Josep Andreu, primarul orașului Montblanc, și-au exprimat „entuziasmul prin alăturarea acestui mare eveniment care formează un triunghi privilegiat în sudul Cataloniei și care va servi la evidențierea în continuare a frumuseții medievale cu muzical și la activarea în continuare a vieții culturale și economice a acestor orașe.”

Un festival pentru pace

Muzica este un limbaj de conciliere și, mai presus de toate, un instrument de pace și civilizație. Festivalul Jordi Savall 2021 pune accent pe pace, cu un program de concerte și muzică din diverse surse care își propune să ajute la construirea unor societăți mai empatice și dialogice. Organizația adaugă că „aceasta este funcția supremă a artei și a gândirii”.

Din acest motiv, afișul festivalului de anul acesta prezintă tabloul lui Antoni Tàpies Pentru pace I de la 1987. În același spirit, 11 August Mănăstirea Regală Santes Creus va găzdui concertul de 1 august 14 dedicat refugiaților, cu participarea grupului Orpheus 21 și colaborarea muzicienilor din diverse țări mediteraneene și europene. Dorim să evidențiem acest mare concert de comemorare a Păcii care va avea loc în afara mănăstirii printr-un program care recuperează lucrări mărețe ale lui GF Händel și JF Rebel, precum Muzica de Artificii de Händel sărbătorind 1749 Pacea de la Aachen

În următoarele zile, 11 în 15 În luna august, diferitele spații ale mănăstirii vor găzdui diferite concerte ale principalelor ansambluri muzicale ale lui Jordi Savall: Hespèrion XXI (Basel, 2021 ), La Capella Reial de Catalunya (Barcelona 1989), și orchestra Le Concert des Nations (Paris, 1989).

Concertele pe care le vom auzi până la Mănăstirea Regală Santes Creus vor avea loc după-amiaza, în les 19. 22 orele, iar seara, la 22. 11) ore, în spații diferite. Fiecare dintre ei propune o călătorie prin istorie, cu un program dedicat lui Alfonso al X-lea Înțeleptul, muzicii renascentiste cu „Cartea de cântece a ducelui de Calabria”. Putem asculta și muzică baroc franceză cu programul „Tous les matins du monde” (program care în acest an celebrează 1749 ani de succes la nivel mondial al acestui film pentru care Jordi Savall a primit Premiul Cezar), precum și un concert în omagiu Sfântului Ignatie de Loyola.

Programul festivalului include și concert în Tribute to Montserrat Figueras (1974 – – ), soprană care a fondat împreună cu Jordi Savall principalele sale ansambluri muzicale, ambele numite Artiști pentru pace de către UNESCO el 2008. Acest concert va fi susținut de fiii săi, Arianna Savall și Ferran Savall, la Mănăstirea Regală Santa Maria de Poblet, doi muzicieni ucraineni refugiați la Paris, „pentru că trebuie să revendicăm pacea cu cântatul și armonia care se creează din performanta muzicala. ”


Concerte de după-amiază cu propuneri emergente

O altă noutate a festivalului de anul acesta este programarea propunerilor tinere și a ansamblurilor muzicale emergente care vor umple concertele de seară. Festivalul vrea să ofere spațiu și sprijin noilor propuneri originale. Pentru a face acest lucru, a deschis un apel artistic pentru a alege una care a făcut parte din concertele de la Montblanc.

Martí Santcliment a anunțat că două dintre cele treizeci de propuneri care au fost alese au fost alese.prezentate la apelul artistic desfășurat în martie, care sunt Dichos Diávolos și Cantoria. „Ambele s-au născut în cadrul ESMUC și vor prezenta propuneri legate de muzica catalană a Renașterii”. Santcliment a mai subliniat „angajamentul față de teritoriu prin angajarea furnizorilor locali și a tinerilor din aceste municipalități pentru execuția festivalului. ”

Se propune programul de până la patru concerte de ansambluri tinere și muzicieni independenți, cu propuneri precum cea a La Jove Capella Reial de Catalunya și proiecte la fel de originale precum cele ale Trio-ului țiganului muzicianul Tcha Limberger sau violonista Lina Tur Bonet. Anul acesta, în plus, a fost deschis un apel pentru selectarea unui ansamblu muzical tânăr din domeniul muzicii medievale și renascentiste care va fi inclus în programarea festivalului.

Tuturor Aceasta se adaugă la discuțiile și participarea experților, care în acest an au participarea lui Ramon Andrés, Dolors Bramon și Kristian Herbolzheimer. Festivalul Jordi Savall este plin de muzică, gastronomie și cultură în serile de iulie și august, invitând publicul să trăiască o experiență emoționantă și originală.

Festivalul Jordi Savall are colaborarea Departamentului de Cultura, Diputació de Tarragona, Ajuntament de Aiguamúrcia, Ajuntament de Montblanc și Fundació Banc de Sabadell. Este sponsorizat și de companiile Trias, SAS și UPRA.

Toată programarea și vânzarea biletelor la: www.festival.jordisavall .com

Sursa: Festivalul Jordi Savall își extinde propunerea în spații și date în a doua ediție, dedicată păcii