#Spania – În ceea ce privește exporturile spaniole de mărfuri, acestea au depășit 383.688 milioane de euro în perioada cumulată din ianuarie până în decembrie 2023, fiind al doilea cel mai bun an din seria istorică. Această cifră se apropie de obiectivul de a atinge 400.000 de milioane de euro în exporturi în 2027 stabilit în Strategia de internaționalizare a economiei spaniole 2017-2027.

După maximul istoric din 2022, exporturile de mărfuri închid anul 2023 cu o uşoară scădere de 1,4% faţă de 2022 (-5,5 miliarde), mai slab decât cel al UE27 în ansamblu (-2,5%) şi cel al zonei euro (-3,3). %).

A doua jumătate a anului 2023 este marcată de contextul internațional complex și, în special, de încetinirea economică a principalilor noștri parteneri comerciali. În ciuda acestui fapt, exporturile non-energetice au crescut cu 0,7% (+2,5 miliarde euro) pe întregul an, compensând parțial scăderea segmentului energetic, de 20,6% (-7,9 miliarde).

Deficitul comercial în 2023 a fost redus cu peste 40% și a scăzut până la 40.560 milioane euro în 2023, 2,8% din PIB (față de deficitul de 68.112,2 milioane înregistrat în aceeași perioadă a anului 2022, 5,1% din PIB) . Acest lucru este arătat în cel mai recent Raport lunar privind comerțul exterior al Secretarului de Stat pentru Comerț cu date despre comerțul vamal declarat.

Deficitul comercial a ajuns la 40.500 milioane în 2023, reducându-se cu circa 31.000 milioane comparativ cu 2022, în principal datorită menținerii exporturilor neenergetice și scăderii importurilor de produse energetice (gaze, în principal), ceea ce a permis o reducere a deficitul energetic cu aproape jumătate.

Aceasta înseamnă că rata de acoperire – raportul dintre exporturi și importuri – a ajuns la 90,4%, adică cu 5,3 puncte procentuale mai mult decât cea înregistrată în ianuarie-decembrie 2022 (85,1%).

„Sectorul extern a jucat un rol fundamental în redresarea economiei spaniole după pandemie și a dat dovadă de o mare rezistență în fața șocurilor externe precum războiul din Ucraina sau conflictul din Gaza”, spune Xiana Méndez, secretar de stat. pentru comert.. „Evoluția sectorului mărfurilor străine din Spania este mai bună decât cea a întregii UE-27 și a zonei euro, ceea ce arată competitivitatea companiilor spaniole, cu o poziționare puternică pe piețele internaționale”.

Sectoarele care au contribuit pozitiv la ritmul de variație anuală a exporturilor în 2023 au fost sectorul auto (contribuție de 2,4 puncte), bunuri de capital (contribuție de 1,8 puncte) și alimente, băuturi și tutun (contribuție de 0,8 puncte). Acestea sunt cele mai dinamice sectoare, care au luat mai multă pondere și au atins maxime anuale cu excedente clare.

Uniunea Europeană continuă să fie principala destinație a exporturilor spaniole, deoarece acestea au reprezentat 62,7% din total. 37,3% din exporturi au corespuns unor destinații terțe, evidențiind creșterile exporturilor spaniole către Oceania (8,7%), America Latină (8,1%) și Restul Europei (4,6%).

În ultimul an, exporturile către multe dintre principalele noastre piețe europene, precum Germania, Italia și Polonia, au atins cifre record. Au crescut și exporturile către alte piețe precum Regatul Unit, Maroc și Turcia.

O bază solidă de export care generează locuri de muncăUn factor cheie a fost capacitatea companiilor internaționale spaniole de a-și menține relațiile comerciale în anii de cea mai mare incertitudine. De fapt, baza de export a crescut constant în ultimii ani și ajunge la aproape 44.000 de companii care exportă regulat în 2023.

În ultimul an, exportatorii obișnuiți, adică cei care au exportat în anul de referință și în cei trei ani precedenți, au crescut cu 1,7, acumulând o creștere de 27% față de 2010.

Această creștere continuă a bazei de export reflectă o schimbare culturală în companiile spaniole care percep din ce în ce mai mult piețele externe ca un obiectiv natural.

În plus, comerțul exterior generează locuri de muncă, deoarece se estimează că 25% din locurile de muncă din Spania sunt asociate cu exportul de bunuri și servicii, conform Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

Acoperiți raportul trimestrial de competitivitate

Mai multe informatii Prezentarea balanței comerciale externe 2023 (PDF) Istoria Raportului trimestrial de competitivitate Etichete: Economie Sursa: Guvernul Spaniei – Exporturile spaniole de mărfuri ajung la 383,7 miliarde de euro, al doilea cel mai bun an din seria istorică