Aurelian Mihai este potential deputat al PPDD in Colegiul uninominal nr. 1 Diaspora, Europa De Vest, dupa ce a adunat cele mai multe voturi la alegerile din 9 decembrie. Este singurul candidat care vine din diaspora si traieste in Spania.

Pana duminica era un necunoscut in plan politic, dar dupa ce a primit 12682 de voturi, mai multe decat Victor Socaciu sau William Brinza, Aurelian Mihai are sanse, dupa redistribuire, sa ajunga in Camera Deputatilor in numele romanilor din Europa.

Reporter: – Sunteti multumit de faptul ca sunteti cel mai votat candidat la Camera Deputatilor din colegiul nr. 1?

Aurelian Mihai:Acest rezultat ma bucura foarte mult pentru ca imi fac debutul pe scena politica, desi, deocamdata sunt doar candidatul care are cele mai multe voturi pentru Colegiul 1 Europa de Vest. E un rezultat surprinzator si pentru mine, dar si pentru electorat si pentru presa, pentru ca, intr-adevar nimeni nu se astepta. Eu am crezut intotdeauna in voturile din Spania, care este casa mea, si voturile colegilor mei din Italia si Marea Britanie. Ma surprinde insa rezultatul destul de slab al candidatului care este detinatorul functiei de deputat (n.r. William Brinza), dar si scorul foarte bun obtinut de dl. Socaciu (USL).


Rep: – Cum interpretati votul acordat dlui Branza, candidat al ARD? Este pentru gestiunea din ultimii patru ani sau denota dezinteresul romanilor pentru PDL, care a devenit ulterior alianta ARD?

Aurelian Mihai: Politica din diaspora a fost nepromovata, probabil ca este palma data de electoratul care a vazut ca patru ani activitatea sa s-a rezumat la imagine si turism, ceea ce nu a dus la nici un rezultat concret pentru diaspora. Nu vreau sa fiu foarte critic, dar probabil ca electoratul sanctioneaza. Sunt constient ca daca ocup acest post, trebuie sa am in vedere programul electoral si sa lucrez cu cei pe care m-au promovat si sustinut.


Rep: – In Spania, PPDD este o surpriza absoluta, in toate sectiile pe care le-am consultat, peste 50% din electori au ales partidul dvs. Cum ati reusit, intr-un timp atat de scurt, sa convingeti electoratul de aici?

„Sunt candidatul care nu a platit nici un microbuz, nici un autocar, nu a platit absolut pe nimeni sa mearga la vot…”

Aurelian Mihai:Cu siguranta, nu putem spune ca se datoreaza exclusiv televiziunii OTV, desi aportul este destul de mare. Eu sunt un candidat care nu a avut nici macar o secunda de promovare pe nici o televiziune din Romania. Sunt un om de teren, lucrez de mai bine de un an numai pentru PPDD, ceea ce inseamna ca imi cunosc electoratul. Oamenii pe care i-am intalnit mi-au transmis mesajele lor, m-au sprijinit si am reusit sa avem 128 de organizatii in toata Spania, un record pentru orice partid politic. Am vizitat peste 78 de localitati in Spania si cateva in Italia si am descoperit oameni pasionati de politica, patrioti si buni organizatori.

Rep: – Candidatura dvs. a fost concentrata pe Spania, dar cum veti proceda daca veti ocupa functia de deputat pentru diaspora, pentru ca poate romanilor din alte tari nu le convine sa fie reprezentati de un roman din Spania? Ar fi mai corect daca la urmatoarele alegeri ar avea fiecare tara cate un reprezentant in Parlament?

Aurelian Mihai:Modul meu de lucru in Spania, in PPDD, s-a limitat la putinele resurse pe care le-am avut, activitatile mele le-am sustinut 100% cu eforturi proprii, dar mizez si pe munca manageriala, pe organizarea politica, de partid. Obligatia mea este, in caz ca voi ocupa acest fotoliu, sa lucrez cu toti romanii, indiferent de orientarea politica, etnie sau religie. Acest lucru presupune intalniri periodice cu reprezentantii comunitatilor din fiecare tara, fie la Bucuresti, fie  prezenta organizatiei in zonele de interes.

Rep: – Cum ati facut campania? Ati spus ca ati avut la dispozitie fonduri proprii.

Aurelian Mihai:Asa este, resursele mele au fost economiile personale. Insa eforturile nu pot fi calculate, implicarea nu se poate contabiliza, pentru ca din partea organizatiilor care m-au ajutat a fost vorba de mult voluntariat. Personal, pot sa spun ca din banii cheltuiti de cand ma ocup de partid puteam sa imi cumpar un apartament in Bucuresti, insa pasiunea pentru politica si dorinta de a schimba ceva in Romania m-au determinat, neavand obligatii de natura familiala, sa aleg acest drum.

Rep: – Cum i-ati mobilizat pe romani sa mearga la vot in Spania?

Aurelian Mihai:Mobilizarea s-a facut din suflet. Pot sa spun ca sunt candidatul care nu a platit nici un microbuz, nici un autocar, nu a platit absolut pe nimeni sa mearga la vot. Am dorit si am avut o campanie pur politica, prin mesajul adresat celor pe care ii cunosc de peste un an,  am cunoscut oameni din Spania si din Italia, dar ma bucur ca acest model functioneaza. Nu e nevoie de o logistica performanta, cum au avut ceilalti candidati. Este posibil si fara spectacole, noi am castigat votul fara nici un spectacol, cu ajutorul prietenilor si colegilor de partid, care m-au sustinut si m-au promovat.

Rep: – Pentru ca ati mentionat chiar dvs., au fost vazuti simpatizanti ai PPDD care au venit la mai multe sectii de vot cu autocarul. A platit partidul sau credeti  ca s-au organizat singuri?

Aurelian Mihai:Partidul nu a pus la dispozitie asa ceva, dar daca intr-adevar romanii s-au organizat sa voteze astfel… bravo lor! Nu stiu daca erau membri ai PPDD sau simpatizanti, stiu ca au venit de la mari distante sa voteze. Nu a fost nimic organizat politic, pentru ca nici nu era voie. Daca s-au organizat astfel, pentru a plati mai putin si pentru a ajunge la vot de la zeci de km distanta, ii felicit, pentru ca asta inseamna sa fii patriot. Repet, nu a fost nimic politic.

Rep: – Au existat aceste informatii, trebuia sa clarificam.

Aurelian Mihai:Foarte bine!

Rep: – Credeti ca romanii din Spania l-ar fi votat atat de mult pe Aurelian Mihai daca nu era membru PPDD? Votul uninominal e uninominal intr-adevar, sau ati avut noroc cu OTV?

„Doresc sa propun o reducere masiva a taxelor consulare. Sunt foarte mari …”

Aurelian Mihai:Intr-adevar, in campanie am fost absent de pe ecranele tv, dar debutul l-am avut pe OTV acum mai bine de un an, oamenii ma cunosc din acel moment. Bineinteles ca datorez un bun procent din victorie apartenentei mele la PPDD, dar cred ca in Spania, unde am avut un numar foarte mare de voturi, a contat si implicarea mea personala. Oamenii ma cunosc, eu traiesc aici de 11 ani si cred ca atunci cand vrei rezultate pozitive, fara sa pacalesti electoratul, asta se intampla.

Rep: – Care sunt primele proiecte pentru diaspora, daca obtineti fotoliul de deputat?

Aurelian Mihai:Prima initiativa va fi legata de reprezentare, pentru ca inca avem consulate putine in diaspora, dar doresc sa propun o reducere masiva a taxelor consulare. Sunt foarte mari si trebuie reduse. Am in vedere crearea unei agentii de plasare a fortei de munca, pentru romanii din straintate, ce isi propune identificarea locurilor de munca din toata Europa de Vest. Cred ca se impune, atat pentru romanii din diaspora, dar poate si pentru cei de acasa, o initiativa privind varsta de angajare, sa fie inclusi si oamenii cu varste peste 50 de ani, dar si cei care au terminat studiile de curand, pentru ca acestia sunt neglijati si am putea evita multa suferinta, atat aici, cat si in Romania.