#Spania – Studenții spanioli din anul II de Învățământ Secundar Obligatoriu (ESO) se remarcă printre cei mai angajați față de egalitate și mediu, potrivit Studiului Internațional privind Competența Civică și Cetățeană (ICCS) 2022, publicat astăzi și pregătit de Asociația Internațională pentru Evaluarea performanțelor educaționale (IEA) cu date din 22 de țări, dintre care 16 fac parte din Uniunea Europeană.

Studenții spanioli se numără astfel printre cei mai favoribili egalității de gen, cu un indice de sprijin (55 de puncte) cu trei puncte peste media țărilor din studiul ICCS și media UE (52 de puncte) și cu trei puncte din cel mai mare indice, care corespunde către Taiwan (58 de puncte).

Se remarcă și angajamentul exprimat față de mediu, unde Spania obține cel mai mare indice (53 de puncte), pe primul loc, alături de Taiwan și Franța. Media atât pentru țările din studiul ICCS, cât și pentru UE este de 50 de puncte în acest domeniu.

Un alt aspect relevant este participarea studenților într-o organizație sau grup. În cazul Spaniei, 81% dintre școlari fac parte dintr-o echipă sportivă (cu 7 puncte mai mult decât media ICCS). 36% participă într-un grup de voluntari cu acțiuni care vizează ajutorul localității, o cifră similară cu media ICCS (35%) și cu 10 puncte peste anul 2009.

În termeni generali, scorul studenților spanioli la competența civică este de 510 puncte, în concordanță cu media tuturor țărilor analizate și cu media UE (508 puncte în ambele cazuri).

De asemenea, studiul analizează variațiile rezultatelor în funcție de mai mulți factori, precum contextul socioeconomic și cultural, genul sau mediul rural sau urban al centrului de învățământ de care aparțin elevii. În toate, Spania se remarcă drept una dintre țările cu cele mai mici diferențe de performanță și, în consecință, cu o mai mare echitate în sistemul său educațional.

Astfel, în toate țările, elevii dintr-un mediu socio-economic și cultural mai avantajat (indicele ISEC) obțin performanțe mai bune. În medie, în toate țările analizate, pentru fiecare punct de creștere în ISEC, se estimează că performanța se îmbunătățește cu 38 de puncte (în cazul mediei UE, creșterea este de 39 de puncte). În Spania, aceasta este de 32 de puncte, a cincea cea mai mică dintre țările analizate și a treia în UE.

De asemenea, se estimează că 13% din variabilitatea rezultatelor studenților spanioli poate fi atribuită statutului social, economic și cultural. Acesta este al patrulea cel mai mic procent din studiu, când media ICCS este de 16% și media UE este de 17%. Din nou, acest lucru ne spune că Spania are un nivel bun de echitate în sistemul educațional.

În ceea ce privește diferențele de gen, elevele obțin în medie performanțe mai bune decât studenții de sex masculin: diferență de 26 de puncte în media tuturor țărilor ICCS și 27 de puncte în media UE. În Spania, diferența scade la 17 puncte, a doua cea mai mică diferență semnificativă statistic între țările participante.

Pe de altă parte, performanța estimată pentru studenții care frecventează centrele urbane este întotdeauna mai mare decât cea a studenților care frecventează centrele extraurbane. În media ICCS, studenții din populațiile urbane obțin cu 33 de puncte mai mult decât cei din populațiile extraurbane, puțin mai mare decât media UE (31 de puncte). În cazul Spaniei, această cifră este redusă la 19 puncte. Este cea mai mică diferență între țările care prezintă diferențe semnificative statistic.

Studiul mai relevă că 30% dintre studenții intervievați, atât în ​​Spania, cât și în toate țările, sunt oarecum sau foarte interesați de problemele politice și sociale.

De asemenea, se remarcă faptul că televiziunea, în ciuda faptului că slăbește, continuă să fie principala sursă de informare pentru adolescenți. În Spania, 62% spun că urmăresc știrile la televizor cel puțin o dată pe săptămână (în 2009 erau 72%), 15% spun că citesc presa cel puțin o dată pe săptămână (în 2009 erau 25%) și 21% se întorc la internet. În media ICCS, 50% se informează la televizor, 21% citind presa și 29% pe internet.

Aceasta este a treia ediție a acestui studiu internațional (2009, 2016 și 2022) și este a doua oară când Spania participă (2009 și 2022) la el. Studiul a fost realizat în 22 de țări, cu 82.000 de studenți, 40.000 de profesori și 3.400 de echipe de management. În Spania, au participat 3.500 de studenți, 1.900 de profesori și 160 de centre.

Sursa: Guvernul Spaniei – Elevii spanioli din anul 2 ESO se remarcă printre cei mai dedicați egalității și mediului