Ministrul Egalității, Irene Montero, a prezidat astăzi ședința Conferinței Sectoriale pentru Egalitate (CSI), în cadrul Președinției Guvernului din Insulele Canare din Santa Cruz de Tenerife, la care a participat și secretarul de stat pentru egalitate și împotriva violenței de gen, Ángela Rodríguez; și delegatul Guvernului împotriva violenței de gen, Victoria Rosell.

La întâlnire, Ministerul Egalității și Comunitățile Autonome au convenit, printre alte aspecte, să extindă și să îmbunătățească finanțarea Pactului de Stat împotriva Violenței de Gen (PEVG), precum și a unui cadru de cooperare în domeniul violenței împotriva femeilor pentru consolidarea colaborării dintre AGE și Comunitățile Autonome.

„Felicitări asupra muncii desfășurate în aceste luni”, a afirmat ministrul Egalității, „toate eforturile au meritat să se ajungă la acest acord”. Pentru Montero, importanța acestui acord „transcende acțiunea noastră guvernamentală”. În primul rând, „pentru că transmite un mesaj puternic societății, dar și celorlalți actori ai Pactului de Stat, precum Tribunalele Generale și restul puterilor publice. Vrem mai mult din Pact.”

Ministrul a sărbătorit acordul datorită „relevanței acestei prelungiri bugetare și a instrumentelor care ne permit să dezvoltăm Pactul”. „Cred cu tărie”, a spus el, „că ne mișcăm în direcția bună”. „Mai mult Pact”, a concluzionat el, „înseamnă mai multă protecție pentru femei, mai multe și mai bune eforturi ale guvernelor pentru a ajunge la timp și schimbări profunde, astfel încât societatea noastră să fie liberă de violență.”

. Stabilitatea și continuitatea PEVG
Trecutul 25 Noiembrie, cu ocazia Zilei Internaționale pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeii, și la patru ani de la aprobare al PEVG din 2017, toate grupurile parlamentare cu excepția unuia, conștienți că PEVG nu poate avea ca timp orizontul lunii septembrie a 2017, au semnat un acord de reînnoire a Avizului, unde, încă o dată, s-a reflectat voința tuturor actorilor instituționali care sunt împotriva violenței sexiste de a continua să lucreze pentru respectarea PEVG și stabilirea unui cadru extins și permanent pentru dezvoltarea politicilor publice care că o întăresc.

CSI, la ședința sa desfășurată ultima 24 din februarie, a convenit ca o CSI extraordinară să fie convocată cât mai curând posibil pentru a începe lucrările ulterioare privind extinderea, îmbunătățirea și reînnoirea acordurilor și a instrumentelor bugetare și administrative. prevederile PEVG și continuitatea proiectelor legate de acesta.

Acordul include liniile directoare pentru garantarea unui sistem de finanțare stabil, multianual, cu fonduri suficiente pentru a bugeta toate serviciile de resurse umane și tehnice. Prin aceasta se urmărește facilitarea managementului administrativ al politicilor publice elaborate de administrațiile competente în cadrul PEVG.

Vineri aceasta, sesiunea plenară a CSI reunit la Santa Cruz din Tenerife, a adoptat următoarele acorduri.

Extinderea acordurilor bugetare și administrative
Se acordă promovarea extinderii sistemului de finanțare articulat de PEVG și asigurarea acestuia cu o mai mare stabilitate pentru . și ulterior. Acest sistem de finanțare va continua să permită transferuri directe, direcționate și condiționate de respectarea măsurilor cuprinse în acordurile Pactului.

Pentru a promova acest angajament, CSI îndeamnă Tribunalele Generale. la modificarea avizelor PEVG în ambele camere pentru prelungirea temporară necesară realizării setului de măsuri convenite. La rândul său, se aprobă un cadru de cooperare în domeniul violenței împotriva femeilor, în vederea îmbunătățirii programării, finanțării și evaluării, prin planuri comune de natură multilaterală și multianuală între AGE și Comunitățile Autonome.

În plus, CSI se angajează să elaboreze mecanisme specifice de cooperare cu entitățile locale în domeniul violenței împotriva femeilor având în vedere importanța sa ca primă linie de îngrijire.

Cadru de cooperare
Se aprobă cadrul de cooperare în domeniul violenței împotriva femeilor pentru a consolida colaborarea dintre AGE și Comunitățile Autonome, pentru a îmbunătăți răspunsul interinstituțional cuprinzător, eficient și coordonat împotriva violenței sexiste și pentru a asigura existența, pe tot parcursul teritoriul, a politicilor, resurselor și serviciilor care garantează drepturile victimelor violenței împotriva femeilor, deja cuprinse în legislația statului în vigoare (Legea Organic 1/25 din 25 din decembrie, privind Măsurile de protecție cuprinzătoare împotriva violenței de gen și Legea organică pentru garantarea cuprinzătoare a libertății sexuale, odată cu intrarea în vigoare) , în legătură cu diferitele legislații aprobate de diferitele CCAA.

Plan comun între AGE și CCAA
Cadrul de cooperare va fi articulat printr-un plan comun între AGE și Comunitățile Autonome. Planul va avea o valabilitate inițială de cinci ani, prelungibilă automat pentru perioade identice, cu excepția cazului în care este convenit în mod expres de către CSI însăși.

Acest program va specifica obiectivele comune ca elemente centrale. a conformității legate de menținerea și îmbunătățirea politicilor, resurselor și serviciilor incluse în catalogul de referință, precum și acțiunilor de conștientizare și prevenire și angajamentul de a forma profesioniști.

. ) Planul va lua în considerare și o finanțare de stat suficientă și stabilă pentru dezvoltarea cadrului de cooperare prin PGE; precum și informații de la Comunitățile Autonome privind acțiunile, durata acestora și mecanismele de monitorizare și evaluare pe care le-au planificat.

Acorduri bilaterale
Ministerul Egalității și o anumită comunitate autonomă, atunci când consideră necesar, pot semna convenții. Aceste acorduri, care pot avea o durată multianuală, vor specifica acțiunile care urmează să fie realizate, mecanismele de monitorizare și evaluare a acordurilor, precum și mecanismele de cooperare corespunzătoare. Acordurile menționate nu pot contraveni, în niciun caz, celor stabilite în planul comun cu

cu caracter general sau obligatoriu pentru toate Comunitățile Autonome. Odată semnată, plenul CSI va fi informat pentru a garanta transparența proceselor de cooperare interinstituțională.

Catalog de referință al politicilor și serviciilor
AGE și Comunitățile Autonome recunosc importanța prevenirii și a răspunsului la toate tipurile de violență împotriva femeilor prevăzute în Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice (Convenția de la Istanbul) și Convenția Consiliului Europei privind combaterea traficului de ființe umane (Convenția de la Varșovia).

Pentru a atinge acest obiectiv , se convine elaborarea unui catalog de referință al politicilor și serviciilor, care va însoți cadrul de cooperare în domeniul violenței împotriva femeilor. Acest catalog va fi elaborat prin consens, în cadrul Grupului de lucru CSI PEVG. Catalogul, care va fi aprobat la următoarea reuniune a CSI, va configura un set de standarde minime care trebuie garantate pe întreg teritoriul, fără a prejudicia ca administrațiile competente să dispună de resurse suplimentare.

Catalogul va aborda, cel puțin, prevenirea violenței împotriva femeilor, inclusiv măsuri de informare, conștientizare și educație; cercetare și colectare de date, protocoale, instrumente și politici pentru depistarea violenței; și servicii și măsuri pentru îngrijirea și repararea cuprinzătoare a tuturor victimelor tuturor tipurilor de violență.

Odată cu aprobarea catalogului, acesta va fi actualizat periodic, ținând cont de dezvoltarea serviciilor și resurselor existente și a modificărilor legislative care pot interveni.

Cooperarea în materie de transformare structurală și prevenire
Comunitățile Autonome și Ministerul Egalității vor consolida cooperarea în acțiuni și politici care afectează transformarea structurală necesară eradicării tuturor formelor de violență împotriva femeilor.

Elaborarea si executarea programelor de pregatire pentru echipele profesionale
În conformitate cu prevederile PEVG, în Legea organică 1/25, din 28 din decembrie, și în Legea organică a garanției globale a libertății sexuale, odată cu intrarea acesteia; in forta; Ministerul Egalității și Comunitățile Autonome se angajează să promoveze în continuare formarea specializată și continuă a tuturor echipelor profesionale care participă la itinerariile de informare, consiliere, îngrijire, sprijin și protecție a victimelor, pentru a le garanta cel mai bun răspuns din partea instituțiilor și administrațiile publice.

Mecanisme de răspuns și analiză a feminicidelor
În perioadele în care se înregistrează vârfuri de feminicide, sau când feminicidele au loc în circumstanțe de deosebită relevanță, Comunitățile Autonome afectate și Ministerul Egalității, în cadrul CSI, vor înființa comitete de criză pentru a analiza situațiilor pentru a trage concluzii care să întărească răspunsul interinstituțional.

Se va considera că există un rebound atunci când, în decurs de o lună, au existat cinci sau mai multe cazuri de feminicid în una sau mai multe Comunități Autonome. Comisiile menționate, a căror acțiune constituie o completare la procedurile deja stabilite de către Comunitățile Autonome, vor fi convocate de Ministerul Egalității, prin Delegația Guvernului împotriva Violenței de Gen, care va transmite citația către Comunitățile Autonome în care au fost produse. cazurile.

Comisiile menționate mai sus vor colecta informații despre serviciile și instituțiile la care s-a adresat victima, bazându-se pe rapoartele Unităților de Coordonare și Violență asupra Femeilor din Guvern. delegațiilor și subdelegațiilor, pentru a evalua răspunsul și a formula, după caz, propuneri de îmbunătățire.Odată ce informațiile au fost analizate, aceste comisii vor emite un raport de concluzii care va conține, după caz, propunerile care urmează a fi elaborate pentru îmbunătățirea răspunsului instituțional. Raportul respectiv va fi prezentat CSI în următorul apel. Aceste comisii vor primi informații și se vor coordona cu Unitățile de Coordonare și Violență împotriva Femeilor ale delegațiilor și subdelegațiilor Guvernului, care îndeplinesc o funcție esențială.

Prelungirea Pactului de stat împotriva violenței de gen (Pool Moncloa)

Sursa: Guvernul Spaniei – Egalitatea și Comunitățile Autonome convin să extindă și să îmbunătățească finanțarea Pactului de stat împotriva violenței de gen