#ComisiaEuropeana – Într-o epocă a progreselor tehnologice tot mai însemnate și a pătrunderii internetului în întreaga Africă Subsahariană, Rusia a profitat de ocazie pentru a inunda peisajul informațional african cu discursuri înșelătoare. Aceste discursuri, care variază de la sănătate până la securitate, sunt diseminate de un număr vast de pârghii de manipulare online, ca parte a unui efort mai amplu al Rusiei de manipulare a informațiilor și de ingerințe din exterior (FIMI), pentru a-și promova politica externă.

În ultimii cinci ani, Rusia a cultivat un ecosistem de dezinformare în care informațiile născocite și neverificate eclipsează adesea relatările faptice și jurnalismul independent din mai multe țări africane. Dincolo de utilizarea manipulării informațiilor împotriva Occidentului, această activitate insidioasă subminează încrederea în instituțiile democratice și suscită îngrijorări semnificative legate de securitate pentru populațiile locale.

În timp ce Rusia și industria sa FIMI afirmă că Kremlinul se află într-o poziție unică pentru a furniza securitate și asistență militară națiunilor care au nevoie, realitatea conturează o imagine vădit diferită, marcată de deteriorarea continuă a securității și a stabilității. Toate acestea nu numai că evidențiază incapacitatea Rusiei de a-și îndeplini angajamentele, ci și ilustrează în mod clar o lipsă de intenție autentică de a face acest lucru. Rusia intenționează însă să își extindă și mai mult activitatea malițioasă pe întregul continent.

Ce motivează eforturile Rusiei de manipulare a informațiilor și de ingerințe din exterior în Africa?Națiunile subsahariene țintite de Rusia împărtășesc o serie de trăsături comune: rezerve vaste de resurse naturale, instituții politice fragile, provocări semnificative de securitate și confruntarea cu moștenirea unui trecut colonial.

Motivațiile utilizării de către Rusia a activităților de manipulare informațiilor și de ingerințe din exterior împotriva țărilor africane sunt multistratificate.

În primul rând, Kremlinul caută să își extindă amprenta economică și politică asigurându-și înțelegeri comerciale profitabile, obținând acces la resurse naturale și cultivând alianțe politice. Prin manipularea mediului informațional local, Rusia poate modela opinia publică, poate sprijini candidații politici preferați și poate destabiliza guvernele care se opun intereselor sale.

În al doilea rând, manipularea informațiilor și ingerințele din exterior ale Rusiei sunt parte a unei strategii mai ample, menită să pună bețe în roate relațiilor Occidentului cu țările subsahariene. Aceasta implică semănarea discordiei, amplificarea nemulțumirilor existente și erodarea încrederii în instituțiile democratice. Astfel de tactici sunt în deplină concordanță cu obiectivul global al Rusiei de subminare a normelor democratice și de consolidare a influenței sale pe plan mondial.

În al treilea rând, se recurge la manipularea informațiilor și la ingerințele din exterior pentru a reabilita juntele care au venit la putere prin forță militară ilegitimă și brutală și care continuă să sărăcească și să abuzeze populația civilă cu sprijinul grupului Wagner. Consecințele acestor acțiuni sunt că avem comunități africane mai dezbinate, mai fragile și mai puțin sigure, cu un spațiu tot mai restrâns pentru mass-media independentă.

Cum funcționează aparatul rusesc de manipulare a informațiilor și de ingerințe din exterior în Africa Subsahariană?Kremlinul a desfășurat un arsenal vast de instrumente pentru a-și concretiza ambițiile, de exemplu:

Crearea de versiuni în limbile locale ale canalelor sale emblematice controlate de stat, cum ar fi Sputnik Afrique, RT Afrique și Afrique Média. Aceasta din urmă este una dintre cele mai influente surse de știri francofone din regiune, servind ca un amplificator al dezinformării pro-Kremlin și pro-Wagner. În plus, Rusia finanțează posturi de radio locale, cum ar fi Radio MaliBa FM în Mali, și ziare cum ar fi Ndjoni Sango în Republica Centrafricană, care adoptă o poziție pro-Kremlin părtinitoare.Cooptarea mișcării panafricaniste pentru a maximiza expunerea publicului local la discursurile rusești, cum ar fi de acum infama Nathalie Yamb, supranumită „la dame de Sotchi”, sau Kemi Seba, ambele prezente la cel mai recent Summit Rusia-Africa, desfășurat la Sankt Petersburg în iulie 2023. De la diseminarea retoricii antioccidentale, până la promovarea mercenarilor grupului Wagner, aceste portavoce justifică în mod frecvent și războiul Rusiei împotriva Ucrainei.Amplificarea diseminării conținutului înșelător pe rețelele de socializare prin crearea și utilizarea de conturi false și de rețele de troli la nivel african, regional sau național. Facebook servește drept principală platformă pentru inundarea mediului informațional cu conținutul lor cu impact emoțional și verificabil fals.Propagarea de conținut polarizant pentru a denatura percepțiile evenimentelor, în special în timpul protestelor din Mali, Burkina Faso, Republica Centrafricană, Senegal și Niger. Printre exemple se numără arderea drapelelor occidentale sau fluturarea steagurilor rusești sau ale grupului Wagner de către protestatari.Crearea și răspândirea de materiale video înșelătoare, animații, filme cinematice și filmări de luptă, toate menite să propage discursul înșelător potrivit căruia cooperarea cu Wagner este singura modalitate de a aduce securitatea în Africa, dar și să defăimeze Occidentul.

Sursa: Eforturile rusești de manipulare a informațiilor în Africa Subsahariană | via EUvsDisinfo