Galerie foto

[CHECK AGAINST DELIVERY]

Domnule președinte al Camerei Deputaților,
Înaltpreasfințiile Voastre,
Doamnelor și domnilor parlamentari și membri ai Cabinetului,
Distinse autorități locale,
Dragi militari,
Doamnelor și domnilor,
Dragi ieșeni,

Mă bucur să revin la Iași, într-o zi cu o semnificație specială pentru România. Astăzi sărbătorim împreună Ziua Unirii Principatelor Române – actul fondator prin care națiunea română a pus bazele modernizării și  emancipării statului și a început opera neobosită a unificării poporului nostru.

Rădăcinile României europene se regăsesc în Unirea Principatelor Române, act vizionar realizat prin unitatea de voință în jurul valorilor și obiectivelor comune.

Unirea Moldovei cu Țara Românească nu ar fi fost posibilă fără acțiunile curajoase ale pașoptiștilor, fără munca neobosită a elitei intelectuale din cele două principate, fără demersurile neîntrerupte ale diplomației românești pe lângă Cancelariile Marilor Puteri și, mai ales, fără susținerea populară a românilor. Așadar, actul de acum 164 de ani a fost opera de voință și de curaj a întregului popor și a elitei sale politice.

Lecția istorică rămasă peste timp este că prin voință, unitate, curaj și susținerea cetățenilor noștri putem reuși cele mai ambițioase obiective. Realizările recente confirmă acest lucru. Aderarea României la NATO, obținerea statutului de membru al Uniunii Europene sunt exemple grăitoare.

Doamnelor și domnilor,

România este astăzi în fața unei etape importante pentru viitorul nostru. Miza comună este strâns legată de dezvoltarea în ritm accelerat și consolidarea locului în rândul statelor dezvoltate ale Europei și ale întregii lumi.

Iar acest proces trebuie să meargă mână în mână cu reducerea decalajelor din societate, care, în mod concret înseamnă capacitatea de a oferi o viață mai bună fiecărui român, fără a lăsa pe cineva în spatele liniilor de dezvoltare. De a reduce, cât mai rapid cu putință, decalajele între sate și orașe, între regiunile României.

Guvernul pe care îl  conduc a reușit progrese semnificative. Pentru că suntem la Iași, aș dori să  mă refer la Autostrada Moldovei, A7, un obiectiv așteptat mulți ani de cetățeni și care, în sfârșit, are perspective certe de realizare. Finanțarea este asigurată prin Planul Național de Redresare și  Reziliență, majoritatea tronsoanelor sunt deja contractate, iar antreprenorii au început  lucrul. Modul în care reușim să avansăm  acest proiect în perioada scurtă în care l-am repus între priorități este încă un exemplu ca împreună  putem pune lucrurile în  mișcare, uniți de dorința pentru mai bine. A8, Autostrada Unirii, Târgu-Mureș-Iași-Ungheni va consolida, prin finanțarea europeană de care beneficiază România, oportunitățile de dezvoltare ale Moldovei.

Aceeași mobilizare trebuie să se regăsească în toate acțiunile îndreptate spre creșterea calității  vieții  cetățenilor noștri, spre dezvoltarea comunităților și a țării. 

În  România  europeană  toți  cetățenii  trebuie să aibă  șanse  egale, să se simtă  în  siguranță  și  să  aibă speranța unui viitor mai bun și mai prosper.

Garanțiile de securitate oferite de NATO și de parteneriatul nostru strategic cu Statele Unite ale Americii, fondurile europene, inclusiv cele pe care le putem accesa prin PNRR, nivelul investițiilor de la bugetul de stat și mai ales existența unei unități de acțiune politică la nivel intern și extern sunt atuurile dezvoltării noastre.

Doamnelor și domnilor,

Drumul nostru către prosperitate este vegheat de valorile și libertățile democratice, respectând, în egală măsură, rădăcinile moștenite de la înaintași.

Asemenea tuturor democrațiilor europene, sub impactul crizelor multiple generate de război, și în România mișcări politice extremiste încearcă să ne influențeze societatea. Le recunoaștem cu ușurință, pentru că în discursurile promovate de liderii lor se promovează ura în locul bunei înțelegeri, frica în locul acțiunii, dezinformarea în locul adevărului, condamnarea în locul justiției prin lege.
Societățile democratice au însă propriile mecanisme de respingere bazate pe rădăcinile adânci și  lecțiile oferite de istorie. În plus, în cazul României, echilibrul și înțelepciunea socială, susținerea  puternică a valorilor europene și euroatlantice acționează ca un veritabil catalizator în jurul libertăților democratice. 

Vă mulțumesc și am încredere că împreună vom menține România acolo unde îi este locul de secole – în marea familie a democrațiilor europene și occidentale!

La mulți ani, România!
La mulți ani, români!
La mulți ani, ieșeni!

Sursa: Discursul premierului Nicolae-Ionel Ciucă la Iași, cu prilejul sărbătoririi Unirii Principatelor Române