#Madrid –

Președintele Comunității Madrid, Isabel Díaz Ayuso, a prezentat astăzi implementarea în acest an educațional a două planuri specifice de combatere a eșecului școlar: unul bazat pe îmbunătățirea libertății, pluralității și calității educaționale; și altul, numit IncluYO, axat pe personalizarea și consolidarea atenției către elevii cu nevoi speciale.

Șeful Executivului regional a explicat acest lucru în timpul inaugurarii anului școlar 2023/2024 la școala publică San Juan Bautista, din Arganda del Rey, unde a indicat că nu este preocupată doar de abandonul statisticilor oficiale, care include numărul de studenți care nu își finalizează studiile obligatorii, ci mai degrabă „eșecul ascuns”.

El s-a referit, în acest sens, la studenții care, „cu o diplomă în mână, nu sunt capabili să citească un text complex, să-l rezuma sau să-l infirme”, care ajung la universitate „fără să cunoască istoria Spaniei sau să înțeleagă un grafic. .” ; sau că termină învăţământul obligatoriu „fără să se fi împrietenit cu vreunul dintre autorii care, ca şi Cervantes, au elaborat moştenirea noastră de o mie de ani de cultură în limba spaniolă”.

„Noi, spaniolii, suntem moștenitorii unei moșteniri lingvistice și culturale de neegalat, extraordinare, străvechi. Transmiterea acelei moșteniri nu este o opțiune; Este o datorie a persoanelor în vârstă și un drept al copiilor și tinerilor. Să facem tot posibilul pentru ca fiecare elev să-și termine școlarizarea obligatorie nu doar cu o diplomă sub braț ci, mai ales, cu dorința de a continua să învețe”, a spus Díaz Ayuso.

Note alfanumerice și teste orale

Din acest motiv, Comunitatea Madrid urmează să înceapă să-și implementeze Planul pentru libertatea, pluralitatea și calitatea educației, anunțat de președintele regional în cadrul discursului său de inaugurare și care își propune să ofere școlilor și institutelor instrumentele care le permit să combată devalorizarea calitatii educatiei.

În acest scop, Ministerul Educației, Științei și Universităților completează ediția unui Ghid cu recomandări și îndrumări specifice pentru ca centrele să dezvolte inițiative precum promovarea practicării examenelor orale, prezentări publice și susținere și expunere a lucrărilor evaluabile cu caracterul alfanumeric. note folosite deja pentru notare.

Un alt obiectiv este implementarea metodologiilor de citire și scriere care acordă o atenție deosebită înțelegerii lecturii, scrisului de mână, ortografiei și sintaxei, cu inițiative precum lecturi de texte clasice propuse de membrii Academiei Regale Spaniole și Academiei Regale de Istorie. . Se are în vedere și organizarea de premii și concursuri de lectură care promovează exprimarea corectă și buna folosire a limbii spaniole.

În cadrul acestui angajament de promovare a calității educației se află programul de Formare Integrală a Cadrelor didactice (CID), care formează noi funcționari care se alătură sistemului educațional regional în aspecte precum aspectele administrative ale predării, învățarea să reglementeze conviețuirea în centre, încurajarea utilizării de instrumente inovatoare. metodologii și să le apropie de programele de inovare educațională și de internaționalizare.

Astfel, pe parcursul acestui curs vor preda cursuri primii 2.700 de cadre didactice care și-au obținut locul în Învățământul Primar la concursurile de anul trecut și care în cursul anului 2022/23 au desfășurat stagii de practică pentru obținerea CID-ului vor preda cursuri, pregătire specifică pe care o vor primi 2.887 pe parcursul acestui curs. profesori care tocmai au promovat concursurile.

Personalizați predarea

Președintele a mai vorbit despre „personalizarea predării”, „marele obiectiv” al Planului IncluYO, prin care fiecare centru va trebui să detalieze măsurile organizatorice, curriculare și metodologice specifice pe care trebuie să le asigure elevilor cu nevoi speciale, abilități mari sau probleme de dislexie.

„Familiile vor avea dreptul să le cunoască, astfel încât atunci când aleg un centru să poată lua în considerare această valoare adăugată”, a spus Díaz Ayuso, care, pe de altă parte, a făcut referire la promovarea artelor care se dorește a fi dat cu inițiative precum Planul Teatru de îmbunătățire a abilităților de comunicare ale elevilor sau noul program de asistent de dans, care pe tot parcursul primului trimestru va duce cursuri la această disciplină la peste 13.000 de elevi din cincizeci de școli.

Rețeaua de radio școlare

De asemenea, Díaz Ayuso a anunțat că Comunitatea Madrid va promova pe parcursul acestui curs crearea Rețelei de radio școlare, o platformă care va avea ca scop integrarea radiourilor și lucrări periodice de podcast care se lucrează din centrele de învățământ și aplicarea lor ca resursă educațională. .

„Vom promova radioul ca vehicul de exprimare și, pentru a face acest lucru, vom lansa foarte curând un apel pentru o sută de centre care să constituie această primă rețea din Comunitatea Madrid”, a menționat el, analizând unele dintre noile dezvoltări de mai jos.cu care începe acest curs, cu un număr record de profesori și elevi în etape precum Educația timpurie de la 0 la 3 ani sau Formarea profesională.

Sunt 1.261.750 de studenți care își încep cursurile luna aceasta, dintre care 82,7% vor frecventa centre susținute din fonduri publice pe care le-au ales ca primă opțiune în 94,2% din cazuri. Școlile și institutele publice din regiune au 63.041 de profesori în personal, cu 2.000 mai mulți decât anul trecut. La această cifră trebuie adăugate încă 25.653 de cadre didactice din școala subvenționată, astfel că numărul total în ambele tipuri de centre ajunge la 88.694.

În plus, în școli precum cea vizitată astăzi s-au creat 1.400 de locuri noi pentru Sugari 0-3 ani, iar investiția de 246 milioane în burse și ajutoare iese în evidență (cu 7,7% mai mult decât în ​​anul precedent) care va ajunge la aproape 650.000. beneficiari sau implementarea programului de centre educaționale prioritare în zece școli.

Sursa: Comunitatea Madrid – Díaz Ayuso lansează două planuri de combatere a eșecului școlar axate pe libertate, calitate educațională și atenție pentru elevii cu nevoi speciale