#Madrid –

Președintele Comunității Madrid, Isabel Díaz Ayuso, i-a cerut președintelui interimar al guvernului central, Pedro Sánchez, să convoace de urgență Conferința Președinților pentru a aborda în cadrul acesteia sfera și efectele acordurilor adoptate cu politicienii unor partide pentru investitură.

Astăzi, Consiliul Guvernatorilor a adresat solicitarea managerului regional „în vederea preocupării și preocupării societății spaniole și, în special, a societății madrilene, și având în vedere acordurile care au fost adoptate cu scopul” de a fi investit în funcția de președinte. al Guvernului, pentru a „clarifica fără echivoc efectele pe care astfel de angajamente politice le vor avea în mod clar asupra principiilor de bază care compun actualul nostru Stat de drept”.

Acordul arată că „aspecte precum egalitatea între toți spaniolii în fața legii, principiul legalității, separarea puterilor și securitatea juridică, consacrate chiar de Constituția Spaniei ca piloni care cimentează conviețuirea în țara noastră, pot fi serios compromise”. cu daune transcendentale pentru Națiune în ansamblu”.

„Convingerea fermă că aceste reguli de bază de conviețuire pot fi modificate” este cea care l-a motivat pe Díaz Ayuso să solicite acest apel către Sánchez în conformitate cu articolul 4.3 in fine din Regulamentul acestuia, astfel încât acesta „să informeze și să informeze toți președinții comunităților autonome, și, prin intermediul acestora, tuturor cetățenilor spanioli, despre amploarea și efectele pe care le vor avea conținuturile și condițiile asumate cu unicul obiectiv de a realiza acea învestitură la un cost inaccesibil pentru societatea spaniolă.

„Guvernul Comunității Madrid susține fără echivoc apărarea egalității de tratament a cetățenilor, indiferent de teritoriul în care aceștia își au reședința, și apără tratamentul corect și echitabil care trebuie așteptat de la Guvernul Spaniei, acționând în orice moment în conformitate cu cu reglementările noastre, fără a încălca separarea esențială a puterilor care guvernează statul nostru de drept”, subliniază el.

Documentul Consiliului Guvernatorilor susține că societatea madrilenă „cere în orice moment acțiuni care să asigure apărarea drepturilor și aspirațiilor sale legitime”. „Este o obligație etică și politică să ceri acest tratament echitabil, care nu poate fi compromis prin asumarea de angajamente incompatibile cu interesul general și în special cu cel al cetățenilor Comunității Madrid”, adaugă el.

Conferința Președinților este configurată ca cel mai înalt organism de cooperare la nivel politic între Administrația Generală a Statului și Comunitățile Autonome și se află în fruntea setului organismelor de cooperare multilaterală. Este alcătuit din Președintele Guvernului, care îl prezidează, și președinții celor 17 Comunități Autonome și ai orașelor autonome Ceuta și Melilla.

Sursa: Comunitatea Madrid – Díaz Ayuso îi cere președintelui guvernului central interimar să convoace de urgență Conferința președinților