#Madrid –

Președintele Comunității Madrid, Isabel Díaz Ayuso, a făcut astăzi bilanțul Planului regional de protecție civilă împotriva incendiilor forestiere (INFOMA), care se desfășoară între 1 iunie și 30 septembrie, o campanie „istorică” cu o reducere de peste 60% de incendii comparativ cu 2022.

Așa a explicat-o de la Stația de Pompieri Las Rozas din Madrid, unde a detaliat că în total, în această perioadă, au fost înregistrate 76 de incendii față de 199 din sezonul precedent. În ceea ce privește spațiul ars, din totalul de 26,49 hectare, doar 8% -2,26- corespund suprafeței împădurite. Mai mult, peste 92% au rămas doar în încercări, pentru că nu au depășit hectarul afectat, doar șase au depășit această dimensiune și doar unul a ajuns la peste zece.

După cum a explicat Díaz Ayuso, „încă un an, Comunitatea Madrid a răspuns eficient și precis în lupta împotriva incendiilor forestiere, cel mai mare risc natural cu care se confruntă mediul rural spaniol, în special vara”. „Pentru a o preveni și combate, este necesară asistența Administrației, cele mai bune servicii publice de urgență, profesionalism impecabil, capabil să protejeze mediul și viața, care este cel mai important lucru pe care îl avem”, a adăugat el.

Pentru președinte, Planul INFOMA 2023 demonstrează că dezastrele pot fi prevenite și gestionate cu „garanții” și cu o baterie de acțiuni implementate pe tot parcursul anului, atunci când lucrăm la prevenire pentru a ne apăra patrimoniul natural în timp ce îi ascultăm pe cei care știu , celor care își riscă pielea în fiecare zi și pun toate resursele noastre disponibile la dispoziția dumneavoastră.”

Datele de până acum în acest an

Cifrele scad și în primele nouă luni ale anului 2023 cu un total de 185 de incendii în regiune, care reprezintă 2,67% din cele 6.918 înregistrate pe teritoriul național. Mai mult, până la 30 septembrie, în Comunitatea Madrid s-au încercat peste 84%, plasând regiunea cu 15 puncte peste media națională -69%-.

Cele mai afectate municipii au fost Talamanca de Jarama, cu 25,3 hectare; urmat de Fuente el Saz de Jarama, cu două incidente, unul cu 20 de hectare și altul cu 10; Ciempozuelos a suferit și el doi, 13 și respectiv 12, iar San Martín de la Vega, cu 11.

În ceea ce privește numărul de hectare arse în aceste primele luni, acesta a fost de 191,9, din care doar 4,41 corespund suprafeței împădurite, reducând și numărul de hectare devastate de incendiu față de anul trecut: cu 443 de hectare mai puțin.

Din aceste rezultate s-a extras un vârf de incendii în primăvara anului trecut, din cauza precipitațiilor reduse care au avut loc în primul trimestru al anului. Din acest motiv, Agenția de Securitate și Situații de Urgență Madrid112 (ASEM112) are puncte de control mixte pe tot parcursul anului – pentru prevenire și extincție – întărind în perioada de pericol mediu și mare cele 25 care sunt disponibile anual, astfel încât să existe dublă dotare.

Cu aproximativ 10% mai multe resurse

Executivul regional a investit în total 44,6 milioane de euro în Planul INFOMA 2023 și a avut 5.775 de profesioniști, cu aproape 10% mai mulți față de anul trecut, repartizați între pompieri, agenți silvici, personal de supraveghere, suport extincție, profesioniști în resurse aeriene, brigăzi silvice, echipe de mașini grele și Protecție Civilă, care dispune de resursele Echipei de Răspuns Logistic Imediat (ERIVE).

Guvernul de la Madrid a activat și campaniile #StopFires și #INFOMA23 pe rețelele de socializare ASEM112, pentru a oferi cetățenilor conținut informativ axat pe autoprotecția împotriva incendiilor, precum și pe prevenirea incendiilor forestiere prin diferitele mass-media.

Ambele acțiuni au rămas active până pe 30 septembrie (data la care se încheie sezonul de mare pericol) și au fost difuzate videoclipuri și infografice cu recomandări întocmite de Pompieri, agenți silvici și personal din sala de operațiuni Madrid 112. , precum conștientizarea mediului. și măsuri de conștientizare.

Sursa: Comunitatea Madrid – Díaz Ayuso face bilanțul unei campanii „istorice” a Planului INFOMA 2023 cu o reducere cu 60% a incendiilor forestiere