Președintele Comunității Madrid, Isabel Díaz Ayuso, a anunțat astăzi implementarea unui plan de promovare a asistenței maternale în regiune, cu obiectivul prioritar ca toți copiii din care au sub șase ani și care au reședința în prezent în centre locuiesc cu familii de plasament. Acesta este ceea ce a susținut astăzi în timpul discursului său din prima zi a Dezbaterii privind starea regiunii care are loc în Adunarea de la Madrid.

.

Din cele aproape 3.700 minori cu măsuri de protecție în regiune, cei 60% sunt deja în plasament, procent pe care Guvernul Autonom dorește să-l crească în continuare, ținând cont de faptul că locuința cu o familie este cea mai bună opțiune pentru dezvoltarea lor personală și socială. Aceasta este o alternativă care este deosebit de importantă pentru cei peste 100 sub vârsta de șase ani care încă locuiesc în rețeaua de centre de protecția Comunității Madrid.

În acest sens, guvernul regional lucrează la noi măsuri care să completeze sprijinul și îndrumările care sunt oferite în prezent. Astfel, programe precum Vacanțe în familie – care le permite minorilor aflați sub tutelă să se bucure de un câteva zile de agrement în perioada de vară- sau Un curs de familie – care prelungește această conviețuire pe parcursul anului școlar- începând cu această lună se vor adăuga și ieșirile minorilor la centrele de familie în weekend, cu scopul ca potențialii asistenți maternali să se apropie de această realitate pentru o perioadă de timp mai scurtă ce poate fi prelungită ulterior.

Pentru grupuri de frați sub tutelă

Díaz Ayuso a anunțat, de asemenea, demararea unui proiect pilot specializat de plasament maternal pentru a răspunde nevoilor copiilor sau grupurilor de frați sub tutelă care, prin situația și caracteristicile lor, necesită persoane cu pregătire și disponibilitate mai mare. Această inițiativă va începe să lucreze cu 50 familii.

Președintele a reamintit, de asemenea, că guvernul său a transformat ajutorul economic pentru familiile de plasament în prestații recunoscute ca drept subiectiv, mărindu-și bugetul mai mult de unul 20% și evitând astfel să fie nevoie să le solicite an de an. Se vor acorda și subvenții pentru ca aceste persoane să poată face față cheltuielilor extraordinare generate de minorii pe care îi întâmpină, precum tratamente stomatologice, optice sau logopedice.

În următoarele zile În plus , Comunitatea Madrid urmează să lanseze o campanie de informare pentru conștientizarea și promovarea asistenței maternale, cu scopul de a difuza această măsură de protecție ca alternativă prioritară pentru minorii aflați în îngrijire și de a determina din ce în ce mai multe familii să își deschidă casele acestor copii. .

Sursa: Comunitatea Madrid – Díaz Ayuso anunță un plan pentru ca toți copiii aflați în îngrijire sub vârsta de șase ani locuiesc în familii gazdă