#Madrid –

Președintele Comunității Madrid, Isabel Díaz Ayuso, a anunțat astăzi crearea figurii Activ de interes gastronomic pentru a da relevanță, vizibilitate și proiecție pe piață acelor alimente cu tradiție și legătură specială cu o zonă a regiunii. Acest lucru a fost avansat în timpul prezentării campaniei de îngrijire a mediului la Centrul de Cercetare în Cultivarea Măslinilor din cadrul Institutului de Cercetare și Dezvoltare Rurală, Agrară și Alimentară din Madrid (IMIDRA), din Aranjuez.

Președintele a enumerat ca exemple de declarat cu această protecție trippa în stil Madrid, palmierii Morata de Tajuña, gogoși Alcalá de Henares sau brânzeturile Campo Real. „Guvernul Comunității Madrid este foarte conștient de faptul că un câmp viu este esențial pentru a garanta aprovizionarea cu alimente. Din acest motiv, dacă madrilenii au din nou încredere în proiectul nostru, vom continua să lucrăm pentru ca mâncarea din Madrid să ajungă la toate mesele din regiunea noastră și cele din restul Spaniei”, a subliniat Díaz Ayuso.

Pentru aceasta, șeful Executivului regional a avansat, printre alte proiecte, că se lucrează și la identificarea Produsului Madrid, astfel încât să apară în unitățile de ospitalitate care folosesc mâncarea și vinurile din Madrid.

De asemenea, a anunțat că va fi creată o aplicație mobilă pentru a facilita eforturile fermierilor și fermierilor cu Administrațiile Publice. În acest fel, ei vor putea să-și desfășoare procedurile obișnuite precum ghiduri pentru animale, cereri sau înregistrarea ajutorului fără a fi nevoiți să se deplaseze în oraș. Aceste trei noi măsuri vor fi implementate în următoarea Legislatură.

„Acum este momentul în care domeniul are nevoie de noi mai mult ca niciodată. Anul trecut sute de mii de fermieri, fermieri, irigatori, oameni din lumea taurinei si a apicultorilor, au lansat un SOS disperat pentru ca modul lor de viata sa nu li se lase sa moara, solicitare la care Guvernul, departe de a da seama, raspunde cu afronturi și lipsă de respect”, a punctat președintele, care consideră că ceea ce are nevoie mediul rural este „ajutor pentru a-și proteja recoltele de furturi și atacuri” și „mai puține reglementări și birocrații care le-au îngreunat munca”.

Zona rurală, a continuat el, „nu înțelege greve, victime sau privilegii” și are nevoie de ajutor pentru a face prețurile competitive și pentru a face față situațiilor precum dăunătorii sau lipsa apei. „Desigur, fermierii și fermierii din Madrid știu că Guvernul Comunității Madrid este alături de ei pentru a-i ajuta în orice”, a adăugat el.

Campanie de informare pentru îngrijirea mediului

Președintele a mers la Aranjuez în cadrul campaniei de informare pe care Comunitatea a prezentat-o ​​pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la protecția mediului. A fost lansat săptămâna aceasta pentru ca madrilenii să participe la spectacolele lansate de Guvernul de la Madrid pentru a proteja natura. Aici sunt incluse câteva ateliere de formare, care se predau la acest Centru IMIDRA, destinate elevilor de clasele a V-a și a VI-a în zile care apropie mediul rural de copii și învață importanța unei alimentații sănătoase, cu produse locale și kilometrice zero.

Astfel, vor descoperi ciclul complet al uleiului de măsline (EVOO), de la cultivarea măslinilor până la îmbutelierea produsului, trecând prin recoltarea măslinei și valorile nutritive ale acestuia cu scopul de a promova o alimentație sănătoasă. Inițiativa se va desfășura până în aprilie și se desfășoară în colaborare cu Asociația Bucătarilor și Patiserii din Madrid (ACYRE).

De asemenea, va fi posibilă sponsorizarea unei păsări de la Centrul Regional pentru recuperarea exemplarelor de animale sălbatice sau a unuia dintre cei 500.000 de arbori pe care Comunitatea Madrid i-a plantat în ultimii ani în regiune, precum și schimbul uleiului de gătit uzat cu o sticlă de ulei de măsline Madrid.

În regiune există aproximativ 30.000 de hectare de plantații de măslini, fiind cea mai extinsă cultură lemnoasă după podgorie. În plantațiile de măslini lucrează aproximativ 4.500 de fermieri din 90 de municipalități din regiune precum Villarejo de Salvanés, Tielmes, Colmenar de Oreja, Morata de Tajuña, Valdaracete, Arganda del Rey, Carabaña, Chinchón sau Campo Real. Doar în aceste localităţi se obţine 50% din producţia anuală a regiunii.

În acest sens, guvernul regional a făcut demersurile necesare pentru a obține recunoașterea internațională pe care o merită petrolul de Madrid și va obține în curând Denumirea de Origine Protejată din Uniunea Europeană.

Terra Plan pentru sprijinirea zonei rurale

Toate aceste acțiuni fac parte din Planul Terra, pe care președintele Madridului l-a prezentat în februarie 2020 ca fiind primul plan de acțiune pentru sectorul agroalimentar pe care l-a avut regiunea și care a fost deja executat în peste 85%. Este un document strategic întocmit cu contribuțiile tuturor organizațiilor reprezentative ale zonei rurale madrilene, care are 50 de măsuri și este dotat cu 100 de milioane de euro.

Printre obiectivele planului se numără îmbunătățirea competitivității sectorului primar, promovarea comercializării produselor agricole locale, promovarea reînnoirii generaționale și a formării, precum și dezvoltarea inițiativelor inovatoare și a practicilor durabile în mediul rural madrilen, cunoașterea celor mai bune practici în mediul rural madrilen.

Dintre toate, se remarcă Agroasesor, un serviciu de consiliere tehnică gratuit la dispoziția fermierilor și fermierilor și care, în aproape doi ani de la lansare, a răspuns la peste 600 de interogări; și Erasmus Agrario, un program de pionierat prin care aproximativ douăzeci de fermieri spanioli și străini au participat pentru prima dată la schimbul de experiență cu profesioniști din alte regiuni spaniole și din alte țări europene. Schimburile pentru acest an sunt deja în curs de pregătire.

De asemenea, s-au acordat 4 milioane de euro sub formă de ajutor pentru încorporarea tinerilor fermieri în mediul rural madrilen, dublând numărul acestora care s-au stabilit în regiune în ultimii ani, iar Madrid Rural a început în februarie, prima piață locală majoră promovată de o regiune regională. administrare. Este un centru de comercializare și distribuție a produselor de kilometru zero pentru îmbunătățirea competitivității fermelor familiale.

Sursa: Comunitatea Madrid – Díaz Ayuso anunță crearea figurii Activ de interes gastronomic pentru protejarea alimentelor cu tradiție și legătură cu o zonă a regiunii