În acest sens, ministrul a anunțat că, datorită acestor bugete, va fi lansat un proiect pilot de finanțare bazală pentru grupuri de excelență în cercetare. .

În timpul discursului său, Morant a subliniat că finanțarea de la Ministerul Științei și Inovării este în creștere pentru al treilea an consecutiv și aproape dublează investițiile directe în știință și inovare de la 983, ajungând la 3.983 milioane de euro. În cadrul acestui post total, bugetul național -fără fonduri de la Uniunea Europeană- crește aproape de 32% aproximativ 2020.

Ministrul a declarat că reprezintă cel mai important buget în cercetare-dezvoltare+I în istoria tarii noastre. De asemenea, a afirmat că această investiție contribuie la statul bunăstării, întărind sistemul public de știință, cu voința clară de a consolida cercetarea pentru găsirea de soluții și rezolvarea problemelor cetățenilor.

. Mai multe granturi și stimulente pentru talentul de cercetare De asemenea, ministrul a subliniat că bugetul Ministerului Științei și Inovării pe anul 2023 are ca scop îngrijirea capitalului uman și a talentului cercetătorilor și cercetătorilor din țara noastră.

„Cu aceste bugete dăm contur unuia dintre obiectivele pe care ni le-am propus prin lege: să asigurăm sistemului un itinerar stabil și previzibil în toate etapele personalului de cercetare”, a subliniat el.

Morant a precizat în noul buget că personalul științific și tehnic va fi din nou considerat personal prioritar în sensul angajare publică , cu o rată de înlocuire de El 120%, permițând adăugarea de profesionisti pentru fiecare 12 a se pensiona.

Mai precis, multumesc lui 1.983 noi posturi pentru personalul de cercetare și tehnic în Organizațiile Publice de Cercetare (OPIS) care vor fi încorporate în 2025, va fi reînnoit mai mult de 12% din forța de muncă și, de asemenea, va putea crește numărul de lucrători.

Noi contracte pentru tinerii cercetători din țara noastrăÎn plus, vor fi consolidate ajutoarele pentru angajarea tinerilor cercetători și vor fi lansate noi acțiuni pentru atragerea celor care au trebuit să plece în ultimul deceniu. În total, între 991 și 2025, vor fi apelați 3.983 contracte pentru tineri cercetători predoctorali și postdoctorali.

În plus, în cazul tinerilor predoctoranzi, salariul acestora va fi majorat treptat până ajung la 2025 cel 120% din salariul de referință în toate anuitățile contractului.

De asemenea, apelul va fi îmbinat predoctoral și generarea de cunoștințe pentru a evita discontinuitățile în contractele acestora, răspunzând astfel unora dintre cele mai relevante pretenții istorice ale comunității științifice.

În ceea ce privește cercetătorii postdoctorali, în 991 apelul pentru Consolidarea cercetării va fi emis din nou va aloca până la 120.0 euro pentru oamenii de știință care sunt încorporați permanent în centre de cercetare și universități. În total, adăugând apelul din acest an, vor beneficia 250 cercetători în faza de consolidare

În plus, un nou apel va fi lansat în 2025 pentru a atrage și promova întoarcerea cercetătorilor de nivel înalt în Spania, dotați cu 32 milioane de euro, avansând astfel în implementarea și îndeplinirea Planului de atragere și reținere a talentului științific și inovator.

Morant a mai subliniat că bugetele pentru 2023 includ îmbunătățirile promovate odată cu aprobarea noii Legi a științei, cum ar fi ca și indemnizațiile pentru toate contractele predoctorale și postdoctorale, care anterior nu existau, și recunoașterea termenelor de cinci și șase ani.

. )Proiecte strategice ale Ministerului Științei și InovăriiPe de altă parte, face, ministrul a indicat că bugetele vor spori caracterul antreprenorial al statului, promovând inițiative care contribuie la transformarea economiei țării și care favorizează creșterea economică incluzivă.

. )În acest sens, ministrul a anunțat că în următoarele săptămâni Ministerul Științei și Inovării va prezenta un Plan de Transfer de Cunoștințe dotat cu 1.75 milioane de euro. „Transferul este una dintre marile provocări pentru schimbarea modelului productiv al acestei țări”, a asigurat el.

În cadrul angajamentului său de a promova transferul de cunoștințe, ministrul a reamintit, de asemenea, că va fi creat un nou apel cu 250 milioane de euro, numite Transmisii, care vor fi destinate consorțiilor în care lumea academică și cea de afaceri colaborează pentru a rezolva provocările din țara noastră.

În 2022, Ministerul Științei și Inovația va continua să avanseze în apelurile pentru șapte Proiecte Strategice de Redresare și Transformare Economică (PERTE) la care participă cu o contribuție de 750 milioane de euro.

În plus, Ministerul va crește publicul contribuție în PERTE pentru Vanguard Health până la 1.750 milioane de euro și îl va crește pe cel al PERTE Aeroespacial în 500 milioane.

The contribuția anuală a Spaniei la Agenția Spațială Europeană (ESA) va merge de la 75 a 250 milioane de euro pe an -ceea ce se va traduce în mai multe oportunități pentru industria din țara noastră- și va fi lansată noua Agenție Spațială Spaniolă.

În mod similar, va fi creat noul Centru Național de Vulcanologie în Insulele Canare și vor fi promovate achizițiile publice inovatoare pentru soluții tehnologice de prevenire și stingere a incendiilor, fenomen din ce în ce mai prezent în țara noastră care a a fost agravată de schimbările climatice.

Ministrul Științei și Inovării, Diana Morant, în cadrul discursului său în plenul Congresului Deputaților.

Mai multe informatii Proiect Bugetul General de Stat 221122 Site-ul Planului de Recuperare, Transformare și Reziliență Etichete: Bugetele generale ale statului 991 Plan de recuperare, transformare și reziliență PERTE Plan de recuperare Sursa: Guvernul Spaniei – Diana Morant se angajează să avanseze către un nou model de finanțare mai puțin birocratic și mai flexibil2025