Luni, 07 Nov 2022

Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă a lansat astăzi platforma de date statistice Agregator România Durabilă în cadrul unei conferințe organizate la Palatul Victoria. Baza de date online care poate fi accesată de orice persoană interesată de progresul României în atingerea indicatorilor aferenți celor 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă a fost construită și implementată pentru că deciziile importante trebuie fundamentate riguros, pe bază de statistici de înaltă calitate.

„Suntem permanent preocupați să găsim și să dezvoltăm cele mai bune soluții care să sprijine implementarea Strategiei naționale pentru dezvoltarea durabilă a României 2030. Astăzi reușim să aducem în spațiul public o platformă unică unde sunt integrate date statistice pe indicatorii naționali și europeni de dezvoltare durabilă. Pe lângă măsurătorile obiective, avem și o secțiune dedicată percepției publice pe care am surprins-o cu ajutorul a 50 de barometre de opinie publică. În plus, prin Programul Național de Redresare și Reziliență avem obiectivul de a realiza un ghișeu unic, one-stop-shop cum este recunoscut conceptul, care să integreze datele măsurate pe regiuni de dezvoltare și să includă documente de politică publică și exemple de inițiative puse în practică pentru atingerea țintelor. Nu în ultimul rând, este deosebit de importantă resursa umană. Avem deja primii 150 de experți în dezvoltare durabilă, profesie unică în UE, și ne propunem să ajungem până la 2000 la toate nivelurile de decizie până în 2026, folosind fonduri din PNRR”, a declarat consilierul de stat László Borbély, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă.

Agregatorul de date statistice multi-disciplinare are dublu rol:

de suport în procesul decizional la nivelul administrației publice centrale (inclusiv prin poziționare anticipativă, proiectivă și previzionare a evoluțiilor socioeconomice viitoare) de monitorizare a implementării Strategiei Naționale pentru Dezvoltarea Durabilă a României și a Agendei 2030. Conferința a reprezentat un spațiu de dezbatere pe teme ce țin de digitalizare, cercetare și transparență, motiv pentru care au mai luat cuvântul: domnul Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării; doamna Adeline Dan, secretar de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului; domnul Tudorel Andrei, președinte al Institutului Național de Statistică; domnul Sorin Cîmpeanu, președinte al Consiliului Național al Rectorilor; domnul Adrian Curaj, președinte al Consiliului Consultativ pentru Dezvoltare Durabilă; alți reprezentanți cu expertiză în statistică și sociologie. La eveniment au participat, fizic și online, aproximativ 120 de persoane din administrația publică centrală și locală, cercetare, societatea civilă, organizații de tineret, universități, mediul de business.

Platforma este disponibilă la acest link: http://agregator.romania-durabila.gov.ro/

Clip de prezentare: https://youtu.be/MZl6VTfCVHg

Platforma a fost realizată în cadrul proiectului „România durabilă – dezvoltarea cadrului strategic și instituțional pentru implementarea Strategiei Naționale pentru Dezvoltare Durabilă a României 2030” cod SIPOCA 613, MySMIS 127545, cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020.

Sursa: Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Cancelariei Prim-Ministrului a lansat platforma de date statistice Agregator România Durabilă