#Madrid –

Observatorul Comunităţii Madrid împotriva rasismului şi intoleranţei

Adunarea Generală a ONU din 1966 a proclamat ziua de 21 martie drept Zi internațională pentru eliminarea discriminării rasiale. Această zi a fost amintită când, în 1960, poliția a deschis focul și a ucis 69 de persoane într-o demonstrație pașnică la Sharpeville, care a fost o mobilizare împotriva legilor de trecere a regimului de apartheid din Africa de Sud. Prin proclamarea acestei Zile în 1966, Adunarea Generală a îndemnat comunitatea internațională să își dubleze eforturile pentru a elimina toate formele de discriminare rasială.

În 1969 a intrat în vigoare Convenția Internațională pentru Eliminarea tuturor Formelor de Discriminare Rasială, tratat derivat direct din Declarația Universală a Drepturilor Omului, în care era respinsă orice distincție, excludere, restricție sau preferință bazată pe „rasă”. descendență sau origine națională sau etnică care are scopul sau efectul de a anula sau de a afecta recunoașterea, bucurarea sau exercitarea, în condiții de egalitate, a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului în sfera politică, economică, socială, culturală sau în orice altă sferă a viața publică, salvând prevederile legale ale statelor părți cu privire la naționalitate, cetățenie sau naturalizare, cu condiția ca aceste dispoziții să nu stabilească o discriminare față de o anumită naționalitate.

Convenția a declarat drept act pedepsit prin lege orice diseminare de idei bazate pe superioritatea rasială sau ură, orice incitare la discriminare rasială, precum și orice act de violență sau orice incitare la comiterea unor astfel de acte împotriva oricărei „rase” sau grup de persoane de altă culoare sau origine etnică, precum și orice asistență pentru activități rasiste, inclusiv finanțarea acestora, scoaterea în afara legii și interzicerea organizațiilor, activități de propagandă organizate și orice altă activitate care promovează și incită la discriminarea rasială și nu permite autorităților sau instituțiilor publice naționale sau locale să promoveze sau incită la discriminare rasială.

Uniunea Europeană a aprobat un Plan împotriva rasismului, xenofobiei și intoleranței asociate, precum antițiganismul și antisemitismul, pentru a-l dezvolta în perioada 1920-25, încredințând țărilor respective aplicarea acestuia prin Planuri naționale. Jumătate dintre aceștia nu au făcut-o încă, Spania printre ei, așa că ar fi convenabil să se urmeze recomandările acestui Plan de acțiune aprobat de toți și de aplicare necesară.

Comunitatea Madrid, construită pe diversitate și promovarea unei societăți a pluralismului, toleranței și nediscriminării, valori constituționale în concordanță cu acel motto regional de unitate, armonie, integrare și conviețuire: „Madrid, suma tuturor”, reprezintă o oportunitate de progres împotriva flagelului rasismului și intoleranței, într-un moment în care întreaga lume este afectată de mari mutații sociale care necesită apărarea demnității umane, a libertăților și a drepturilor fundamentale, în comunitatea noastră și în alte părți.

Totuși, pentru a-și opri progresul, puternic stimulat de rețelele sociale și discursurile instigatoare la ură, este nevoie de angajamentul tuturor, de la instituțiile democratice, la societatea civilă, de la partide și sindicate, la ONG-uri și companii, de la culte religioase la mass-media, de la cultură. la sport, de la sistemul educațional la integritatea unei întregi societăți, să acționăm împotriva acestei probleme globale, așa cum ne amintește UNESCO, și care amenință, în primul rând, victimele crimelor motivate de ură, precum și societatea în ansamblu.

Observatorul Comunităţii Madrid împotriva Rasismului şi Intoleranţei, conştient de momentul actual în care se observă creşterea, în special pe internet şi media digitală, a discriminării şi confruntărilor identitare de tot felul, doreşte să convoace instituţiile şi societatea în general. să se mobilizeze pentru a promova acel vis de libertate, egalitate și fraternitate pe care Martin Luther King l-a sintetizat deja, cerând ca nimeni să nu fie prețuit în funcție de culoarea pielii, ci mai degrabă de personalitatea sa.

Sursa: Comunitatea Madrid – De Ziua internațională pentru eliminarea discriminării rasiale și în săptămâna acțiunii antirasiste.