Romanii care au muncit legal in Spania si in Romania au dreptul la cumularea anilor de munca atunci cand se obtine dreptul de pensionare.

Ministerul Muncii din Romania informeaza ca la data intrunirii conditiilor de pensionare, lucratorul roman care a desfasurat activitate lucrativa pe teritoriul Spaniei va beneficia de totalizarea perioadelor de asigurare realizate in Romania si Spania, in vederea stabilirii drepturilor de pensie.

Pentru a putea valorifica la pensie perioada lucrata in Spania, persoana trebuie sa fi cotizat la sistemul de securitate sociala spaniol.

La data pensionarii trebuie completate formularele specifice pentru dosarul de pensie cu mentionarea tarilor si perioadelor in care ati lucrat si cotizat la sistemul de securitate sociala.

De asemenea, puteti solicita la Trezoreria Securitatii Sociale din provincia spaniola in care ati lucrat Rezumatul activitatii lucrative (Informe de vida laboral), document care certifica perioadele de cotizare.

Unde trebuie sa ma adresez in Romania pentru cumularea perioadei din Spania?

In Romania, institutia competenta cu administrarea si gestionarea sistemului public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale este Casa Nationala de Pensii Publice (www.cnpas.org).

Cetatenii romani care au lucrat in statele Uniunii Europene si solicita, in vederea definitivarii dosarului de pensie, documente doveditoare de la institutiile la care au fost angajati, trebuie sa se adreseze Casei de Pensii si Asigurari Sociale de care apartin. Aceasta este singura institutie este abilitata sa ceara sprijinul necesar unei alte institutii omoloage prin intermediul certificatelor europene existente (In cazul de fata este vorba de formularul E104, ce vizeaza totalizarea perioadelor de asigurare).

{loadposition publi-in-article}{jathumbnail off}