Audierile miniştrilor propuşi de Lucian Croitoru continuă în comisiile de specialitate din parlament, doar doi dintre cei şase candidaţi audiaţi ieri primind aviz pozitiv din partea acestora. Astăzi vor fi audiaţi  ceilalţi membri ai guvernului propus de premierul desemnat, Lucian Croitoru. Aceste audieri sunt consultative, decisiv fiind votul din plenul Parlamentului, programat pentru miercurea viitoare, pe 4 noiembrie.

Cea mai mare surpriză la audierile de ieri a fost Vasile Blaga, propus la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, care a primit avizul comisiilor reunite, cu 34 de voturi pentru şi 28 împotrivă, deşi voci din PNL susţinuseră că acesta nu poate fi votat. întrucât este un ministru care a făcut parte dintr-un guvern deja demis prin moţiune de cenzură. Se pare că Blaga a reuşit să treacă cu votul UDMR, la care s-ar fi alăturat şi câţiva PSD-işti, după cum susţin parlamentarii maghiari.

„Eu cred că atât programul pe care l-am prezentat, cât şi modul în care am cocordonat activitatea ministerului în cele nouă luni de zile au reuşit să convingă comisiile. Sigur, au mai fost şi răutăţi, cum se mai intâmplă, dar în general aţi văzut că ele au fost legate mai mult de zona politică şi nu de activitatea propriu-zisă a ministerului”, a declarat după vot Vasile Blaga.

Şi Bogdan Aurescu, propus de Lucian Croitoru pentru Ministerul de Externe, a trecut de votul comisiilor, fiind de fapt singurul ministru de pe lista premierului desemnat, despre care toate partidele, încă înainte de audieri, au avut numai cuvinte de laudă.

Un alt ministru în exerciţiu, respectiv cel al Justiţiei, Cătălin Predoiu, a primit aviz negativ din partea parlamentarilor care l-au audiat, deşi a ocupat neîntrerupt această funcţie de la începutul anului trecut, în cabinetul liberal Tăriceanu II, până astăzi, când ocupă funcţia de ministru demis în exerciţiu, fiind susţinut, în timpul mandatelor sale, de toate partidele parlamentare din acest moment.

„A fost un vot politic, fără nicio legătură cu realitatea factuală, a activităţii Ministerului, în 2009 sau în 2008. De altfel, această concluzie mi-a fost împărtăşită chiar de cei care au votat împotrivă”, a declarat după audieri Cătălin Predoiu.

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a primit aviz negativ de la comisiile de buget-finanţe pentru continuarea activităţii în această funcţie,  fiindu-i imputată  punerea defectuoasă în aplicare a programului de guvernare pentru care a fost validat de aceleaşi comisii în urmă cu aproape un an, la investitura Cabinetului Boc.

Ceilalţi miniştri audiaţi ieri nu au trecut nici ei de votul parlamentarilor din comisii, Adrian Rădulescu, ministrul propus al Agriculturii, şi Mihai Şitan, recomandat pentru Ministerul Muncii, fiind de asemenea refuzaţi de comisiile de specialitate. La fel s-a întâmplat şi astăzi cu Sulfina Barbu, propusă la Mediu, Radu Berceanu, recomnadat pentru încă un mandat la Ministerul Transporturilor, candidaturile lor fiind respinse cu ajutorul votului senatorilor şi deputaţilor din PSD, PNL şi UDMR. Ceilalţi miniştri sunt încă la audieri, mâine urmând să avem situaţia finală a votului în comisii.