Marți, 22 Februarie 2022

COMUNICAT DE PRESĂ

Prim-ministrul României, Nicolae-Ionel Ciucă, a avut o discuție telefonică de curtoazie cu prim-ministrul Statului Israel, Naftali Bennet. Cei doi șefi de guverne au abordat o serie de elemente din agenda de cooperare bilaterală, precum lupta împotriva pandemiei, întărirea cooperării economice și comerciale și securitatea regională. Pentru România, Statul Israel e cel mai important partener comercial din Orientul Mijlociu.

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a mulțumit pentru sprijinul oferit României de către Statul Israel în perioada de vârf a pandemiei, când a oferit 40 de concentratoare de oxigen. De asemenea, au fost subliniate relațiile foarte bune între cele două state și guverne și dorința de a marca prin continuitate această relație și în perioada următoare. Prim-ministrul român a anunțat întreaga deschidere și sprijinul în chestiunile legate de situația dificilă din Estul Ucrainei, ca și față de toate problemele sau clarificările de care ar avea nevoie partea israeliană pe acest subiect.

Prim-ministrul israelian, Naftali Bennett, a subliniat importanța cooperării în domeniul securității, al sănătății dar și în domeniul cibernetic, acolo unde partea israeliană are un nivel tehnologic ridicat. Înaltul oficial israelian a evidențiat, în cadrul convorbirii cu premierul român, deschiderea totală față de România. Prim-ministrul israelian a arătat că dorește ca piața israeliană să beneficieze de cât mai multe produse românești. Totodată, a menționat deschiderea pentru a întări componenta turistică în România,  afirmând că a vizitat țara noastră alături de familie.

În final, partea israeliană l-a invitat pe premierul român într-o vizită oficială în Israel, discuția făcând referire și la planificarea unei reuniuni a celor două guverne, care ar urma să fie organizată în perioada următoare.

Sursa: Convorbirea telefonică dintre prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă și prim-ministrul Statului Israel, Naftali Bennett