#Spania – Ministrul Culturii, Ernest Urtasun, a prezidat Consiliul Miniștrilor Culturii din Uniunea Europeană de la Bruxelles, în cadrul căruia au fost aprobate pentru prima dată concluzii privind consolidarea dimensiunii culturale și creative a sectorului european al jocurilor video. , una dintre prioritățile programul cultural al președinției spaniole a Consiliului UE, a cărui piatră de hotar a fost aprobarea în unanimitate a „Declarației de la Cáceres”.

Documentul, rezultat al dezbaterii și contribuțiilor tuturor delegațiilor, Comisiei și Secretariatului Consiliului, este, după cum a amintit Urtasun, „rezultatul unui dialog fluid între delegații și obiectivul său este de a se concentra pe sectorul jocurilor video, ca sector cultural al viitorului, care facilitează conversația dintre artă și tehnologie și care generează sinergii intense cu alte sectoare creative și culturale”.

Din acest motiv, a ridicat „posibilitatea de a propune o strategie europeană în domeniul jocurilor video, care să servească la promovarea și susținerea dimensiunii sale creative și culturale, stimularea competitivității și independența companiilor europene din acest sector și încurajarea colaborării transfrontaliere”.

Concluziile au ca punct de plecare, împărtășit de toate statele membre, considerarea jocului video ca element din ce în ce mai prezent în societate și produsul cultural cel mai consumat de tineri. La care se adaugă potențialul pe care îl au de a „transmite valori ale creației, patrimoniului și istoriei europene, precum și de a promova schimbări culturale și sociale pozitive, de a dobândi competențe, de a lupta împotriva tuturor tipurilor de discriminare și de a promova diversitatea culturală și lingvistică”. a subliniat ministrul.

Sectorul european al jocurilor video oferă, conform textului, beneficii tangibile interesante din punct de vedere al creării de locuri de muncă pentru societatea noastră (în special în rândul tinerilor), contribuție la PIB, creativitate, cercetare și dezvoltare și inovare. Din acest motiv, talentul și pregătirea ocupă o poziție relevantă. Mai mult, se ține cont de faptul că aceasta este o industrie în care țesutul european este alcătuit în principal din companii mici și mijlocii, precum și din start-up-uri, așa că acordă o atenție deosebită protecției lanțului valoric, în care drepturile de proprietate intelectuală și activele constituie baza dezvoltării și creșterii și elementul esențial care servește la remunerarea echitabilă a tuturor agenților.

De asemenea, evidențiază rolul femeii, atât din punct de vedere al angajării, cât și al conținutului. De altfel, concluziile evidențiază necesitatea de a lucra în direcția egalității și de a reduce decalajul de gen într-un domeniu în care femeile reprezintă doar 22% dintre persoanele care lucrează în sector la nivel european, dar reprezintă 47% dintre persoanele care joacă. În opinia ministrului, „trebuie să depășim stereotipurile reducționiste care sunt adunate și să profităm de potențialul pe care jocurile video îl oferă, tocmai, pentru a promova valori precum egalitatea de gen, pluralismul și diversitatea, garantând în același timp libertatea artistică și creativă. .”.

Perspectiva utilizatorului ocupă, de asemenea, un loc relevant. După cum a afirmat Urtasun, „împreună cu industria, trebuie să lucrăm pentru a garanta un mediu digital sigur, în care să fie încurajate alfabetizarea digitală, jocul responsabil și evitarea comportamentelor dăunătoare”. De asemenea, are în vedere relevanța situației copiilor și tinerilor, deoarece aceștia sunt grupul cel mai vulnerabil. „Jocurile video ar trebui să servească la îmbunătățirea abilităților acestora, dar să le garanteze bunăstarea. De aceea, trebuie să promovăm campanii de informare și instrumente de protecție a minorilor”, a afirmat el.

Nouă dezbatere despre profesioniștii din domeniul culturiiÎn cadrul sesiunii, a avut loc și dezbaterea politică „Îmbunătățirea condițiilor de muncă ale artiștilor și ale altor persoane care practică o profesie în domeniul cultural”, propusă de Președinția spaniolă ca altă direcție principală de activitate în materie culturală. Potrivit lui Urtasun, „lucrătorii culturali trebuie să poată trăi cu demnitate din munca lor și, pentru a face acest lucru, este necesară adaptarea legilor la particularitățile activității lor, la excepționalitatea culturală”. În acest fel, „elaborarea de politici care să permită profesioniștilor din industriile creative și culturale să trăiască din munca lor este o obligație a instituțiilor publice”.

Prin urmare, în cuvintele ministrului, „promovarea lor la nivel european, în așa fel încât să contribuie la o mai mare mobilitate și la formarea unei culturi europene mai solide, este o necesitate”. Scopul dezbaterii este obținerea unui context general al condițiilor de muncă ale artiștilor din toate statele membre. „Sunt convins că va constitui un nou pas pentru un viitor cadru al Uniunii Europene care oferă orientări minime în această problemă”, a spus el.

În acest sens, Urtasun a făcut un bilanț al inițiativelor desfășurate de instituțiile europene, în cadrul Planului de lucru pentru cultură 2019-2022, care a rezultat deja într-un raport, publicat în iulie anul trecut, care abordează situația lucrătorilor culturali. din perspectivă europeană și principalele provocări cu care se confruntă, propunând propuneri de făcut. Și a avansat că Planul de lucru 2023-2026 „face un pas înainte și include, ca acțiune prioritară, asigurarea unor condiții de muncă echitabile pentru toți lucrătorii culturali”.

De asemenea, el a menționat că Parlamentul European a aprobat săptămâna aceasta un raport legislativ din proprie inițiativă în care recunoaște necesitatea îmbunătățirii condițiilor de viață și de muncă ale creatorilor, artiștilor sau interpreților la nivel european, în care face un apel pentru deputat. Statele să convină să crească prioritatea acestei probleme și să includă acțiuni mai ambițioase. În plus, a îndemnat Comisia să studieze posibilitatea de a propune inițiative legislative la nivel european care să servească la îmbunătățirea statutului artiștilor, completându-le pe cele la care lucrează fiecare dintre statele membre, precum în cazul Spaniei, Statutul Artist, a cărui dezvoltare este promovată de Ministerul Culturii.

Concluziile privind jocurile video și propunerea de dezbatere privind Statutul artistului la nivel european reprezintă o nouă piatră de hotar pentru președinția spaniolă a Consiliului UE după aprobarea „Declarației de la Cáceres” la Reuniunea informală a miniștrilor culturii desfășurată. în septembrie anul trecut în orașul Extremaduran. Urtasun a reiterat celor 27 de state membre importanța, pentru prima dată, a unirii pentru a „asigura că cultura, baza identității noastre europene, este considerată, de acum înainte, un bun public esențial și un bine public global”. .

Regulamentul european privind libertatea mass-mediaUn alt subiect evidențiat al zilei a fost echilibrul situației privind Regulamentul european privind libertatea presei (EMLA). După cum a explicat Urtasun, „de la președinția spaniolă vom face tot ce ne stă în putere pentru a ajunge la o soluție tranzacțională echilibrată cu Parlamentul European (…), astfel încât să poată fi aplicată eficient, care să răspundă nevoilor operatorilor media. și care garantează buna funcționare a pieței europene a serviciilor media și este ambițios din punctul de vedere al întăririi protecției jurnaliștilor”.

Și a avansat că, „dacă s-ar ajunge la acord, pe canalul instituțional, textul ar urma să fie aprobat la ultima ședință a Comitetului Reprezentanților Permanenți pe lângă UE, din 20 decembrie, și ar fi pregătit pentru etapele finale ale prelucrarea acestuia.parlamentar”.

În acest sens, a încheiat subliniind „că pentru prima dată Uniunea Europeană dispune de un regulament privind libertatea și pluralismul presei, element fundamental pentru garantarea sănătății democrațiilor noastre și, prin urmare, respectarea drepturilor fundamentale ale tuturor. europeni”.

Pe ordinea de zi au fost abordate și alte aspecte, cum ar fi evaluarea punerii în aplicare a Concluziilor Consiliului din 2021 privind redresarea, reziliența și sustenabilitatea sectoarelor culturale și creative; Manifestul Lecturii de la Ljubljana; selecția ca Capitală Europeană a Culturii 2028 a lui České Budějovice; prezentarea programelor pentru Capitalele Culturale Europene 2024 Bad Ischl Salzkammergut (Austria), Tartu (Estonia) și Bodø (Norvegia); Culture Pass și KulturPass; sau programul de lucru al viitoarei Președinții.

Sprijinul UE pentru UcrainaÎn preambulul întâlnirii, ministrul Culturii și Politicii Informaționale al Ucrainei, Rostyslav Karandieiev, a ținut un discurs cu un mesaj video pentru a afla din prima mână despre situația Culturii în Ucraina. Urtasun a reafirmat sprijinul Uniunii Europene pentru sectoarele culturale și creative ale Ucrainei, așa cum se reflectă în Planul de lucru 2023-2026.

Mai mult, el a amintit că, de la începutul invaziei ruse, Uniunea Europeană a alocat Ucrainei peste 10 milioane de euro pentru a-și susține patrimoniul cultural. Și a insistat că, de îndată ce condițiile de pe teren o vor permite, UE și statele sale membre vor ajuta Ucraina să reconstruiască și să repare moștenirea culturală distrusă sau deteriorată și să redeschidă și să consolideze sectoarele culturale și creative.

Ministrul Culturii, Ernest Urtasun, prezidează Consiliul Miniștrilor Culturii din Uniunea Europeană de la Bruxelles.

Etichete: UE Președinția spaniolă a Consiliului UE 2023 Ucraina Sursa: Guvernul Spaniei – Consiliul Miniștrilor Culturii al UE este de acord să consolideze dimensiunea culturală și creativă a sectorului jocurilor video în Europa