#Spania – Madrid

Consiliul de Miniștri va acorda marți viitoare, 14 februarie, Marea Cruce a Ordinului Civil al lui Alfonso al X-lea Înțeleptul cineastului și creatorului Carlos Saura, pentru contribuția sa incontestabilă la cultura și arta spaniolă.

Carlos Saura (Huesca, 1932) este unul dintre marii artiști esențiali din istoria Spaniei. Autor al unor lucrări cheie ale cinematografiei spaniole, cum ar fi „Los golfos” (1960), „La caza” (1965), „Cría Cuervos (1975) sau „¡Ay, Carmela!” (1990), printre multe altele, Saura a obținut recunoaștere internațională prin munca sa, care i-a adus premii la festivaluri internaționale importante, precum Ursul de Aur pentru cel mai bun film și doi Urși de Argint pentru cel mai bun regizor la Festivalul de la Berlin, sau Marele Premiu al Juriului la Festivalul de Film de la Cannes. În același timp, și după confruntări dure cu cenzura lui Franco, a obținut și o binemeritată recunoaștere în Spania.

Universal Aragonese, ca admiratul său prieten Luis Buñuel, ca admiratul său Francisco de Goya. Creator total și experimentator neobosit, opera sa extinsă include și romane, fotografii, opere și piese de teatru. Paraseste un univers populat de femei puternice si protagoniste, pentru ca putini ca el au portretizat atat de bine universul feminin. A parcurge biografia sa înseamnă și a parcurge istoria artei secolului nostru: Saura a lucrat cu Camarón, cu Paco de Lucía, Vittorio Storaro, Rafael Azcona, Daniel Baremboin sau însuși Luis Buñuel.

Spania își ia rămas bun de la Carlos Saura, dar ne rămâne cu o filmografie eternă, o lucrare la care să revenim și care reprezintă tot ce este mai bun din istoria artei și creației din Spania. O poveste de coerență, libertate, risc și angajament față de țara sa, față de lume și față de arta sa.

Sursa: Guvernul Spaniei – Consiliul de Miniștri îi acordă lui Carlos Saura Marea Cruce a Ordinului Civil al lui Alfonso X cel Înțelept