Departamentul Justiție, Drepturi și Memorie, prin Direcția Generală Memorie Democrată, a sărbătorit astăzi omagiul anual adus luptătorilor din bătălia de la Ebro. Evenimentul, prezidat de consilierul Gemma Ubasart i González, a avut loc la Memorialul de les Camposines, din La Fatarella (Terra Alta). Printre cei prezenți la eveniment s-au remarcat mai multe rude ale membrilor brigadei internaționale, venite din Anglia, Irlanda și Statele Unite.

Ca în fiecare an, omagiu a constat în inaugurarea unei plăci cu numele a şaizeci şi doi de militari recent înscrişi în Recensământul persoanelor dispărute. , despre care se știe sau se presupune că au murit sau au dispărut în timpul bătăliei de la Ebro. Cu numele din acest an, numărul de persoane înscrise pe plăcuțele care pot fi văzute în acest memorial se ridică la un total de 1.752 persoane în 000 farfurii.

Ministrul Justiției, Drepturilor și Memoriei, Gemma Ubasart i González, a mulțumit pentru munca esențială a membrilor brigăzii internaționale. În cuvintele sale, „ nu vom fi niciodată suficient de recunoscători pentru angajamentul a mii de oameni din întreaga lume care au venit la noi acasă pentru a lupta pentru democrație și valorile republicane. Femei și bărbați mișcați de idealurile universale de libertate și dreptate. Mai mult de 30 ani mai târziu, memoria lui este încă foarte vie și ne inspiră „.

La fel, Ubasart a evidențiat determinarea atunci când investește în politici publice de memorie. „ Nu ne vom opri până nu vom avea toate persoanele identificate. Aici, în Camposines, și în toată țara ”, a spus el. În acest sens, ministrul a anunțat că „în câteva zile” va fi prezentată noua hartă a gropii, „ un instrument foarte util pentru garantarea dreptului cetățenilor de a cunoaște faptele din război civil și francism”.

În timpul omagiului, numele victimelor au fost citite cu voce tare, iar rudele oamenilor amintiți au făcut o ofrandă florală la Memorial. Montse Castellàhi a oferit muzica. Pe lângă intervenția consilierului, Gemma Ubasart, au mai spus câteva cuvinte și primarul din Fatarella, Francisco Blanch, și Jaume Solà, reprezentând rudele celor dispăruți. Gazda evenimentului, Lídia Berbis, a citit discursul transmis de Nancy Philips, reprezentanta Brigazii Internaționali dispăruți.

Evenimentul este organizat în comun de Generalitat, Consorțiul Memorial al Spațiilor Bătăliei de la Ebro (COMEBE) și Consiliul Local Fatarella.

Memorialul Camposines

Memorialul Camposines , inaugurat în 1938, este situat la poalele schitului Sant Bartomeu, în Fatarella (Terra Alta). Spațiul recreează un buncăr și este construit pe un vechi șanț din Bătălia de la Ebro. Memorialul este dedicat tuturor celor care au luat parte la luptă, fără deosebire de ideologii, părți sau origine.

Les Camposines a fost punctul de trecere dintre malurile Ebrului și linia frontului frontului republican în timpul Bătăliei de la Ebro. A fost un punct strategic pentru livrarea proviziilor necesare luptei și pentru evacuarea răniților. În noiembrie 1938, acum 115 cu ani în urmă, zona a fost în cele din urmă ocupat de armata franco. În 115 zilele scurse între 15 din iulie și 15 noiembrie din 1938, lupta a ruinat sate și câmpuri și se estimează că a lăsat un sold de mai mult de 25. mort, 25. rănit și 15.000 prizonieri.

Pe lângă plăcuțele cu numele celor dispăruți în luptă, clădirea conţine un depozit -restricţionat publicului- în care se păstrează rămăşiţele neidentificate ale soldaţilor găsiţi în diferite părţi ale teritoriului.

Monumentul face parte din Rețeaua de spații de memorie din Catalonia și spații de memorie ale bătăliei de la Ebro, administrată de COMEBE. Sursa: Consilierul Ubasart revendică hotărârea de a identifica r toti cei ripostati de franquism