Ministrul Culturii, Natàlia Garriga, sărbătorește astăzi Noaptea Muzeelor ​​la Muzeul Eparhial și Regional din Solsona, unde inaugurează noul proiect muzeografic pentru sala de pictură murală din Sant Quirze de Pedret. „Muzeele sunt coloana vertebrală culturală a întregii țări și sunt un mare exemplu de democratizare și acces la cultură”, a spus ministrul, care a făcut apel la public să se bucure de aceste facilități: „Să le sărbătorim, să le umplem, să ne bucurăm de ele!”

Garriga a subliniat că picturile preromanice și romanice de la Sant Quirze de Pedret sunt o bijuterie pe care publicul trebuie să o cunoască. Trebuie să fim mândri de moștenirea romanică a Cataloniei și sărbătorim grija și stima pe care Muzeul Solsona le are față de ea”. De asemenea, l-a felicitat pe directorul Carles Freixes și echipa sa, și a subliniat importanța remodelării: „Camera actuală era din anii 80. Această remodelare va aduce picturile de la Sant Quirze de Pedret mai aproape de public și va evidenția și mai mult importanța acestui patrimoniu catalan.”

Picturile preromanice și romanice în cauză aparțin setului de decor mural.a bisericii Sant Quirze de Pedret (Cercs, el Berguedà) și sunt un exemplu practic unic de pictură din această perioadă. Complexul este împărțit între Muzeul Solsona (absida centrală) și Muzeul Național de Artă al Cataloniei (absidiole). Acest proiect costă 80 000 euro și este cofinanțat de Fundația „La Caixa”, prin programul „Romanesque Open”. , și Departamentul Culturii. Procesul de digitalizare a picturilor a fost preluat direct de grupul de cercetare ARS PICTA, legat de Universitatea din Barcelona, ​​printr-un program european.

Sursa : Consiliera Natàlia Garriga dă startul Nopții Muzeelor ​​la Solsona