Consilierul Mas Guix în timpul întâlnirii cu Grupul Impuls pentru Girona Ministrul Economiei și Finanțelor, Natàlia Mas Guix, a subliniat astăzi capacitatea agenților economici și sociali ai județelor Girona de a atrage fonduri europene și i-a încurajat să ” să continue participa activ la apelurile ”

, așa cum au făcut până acum. Pe de altă parte, ministrul a regretat din nou gestionarea centralizată pe care guvernul central o face a fondurilor Next Generation și a cerut ca Generalitati să poată gestiona resursele primului PERTE al vehiculului electric care nu au fost alocate. „Avem cunoștințe despre teritoriul și sectorul. Solicităm Statului să ne transfere aceste fonduri pentru a ajuta un domeniu atât de important pentru economie în procesul de transformare pe care trebuie să-l desfășoare”, a justificat .Responsabilul de finanțe catalane a făcut aceste declarații către Delegația Guvernului a Generalitati la Girona, unde a deținut o întâlnire cu membrii Grup Impuls per Girona (GIG) și alta cu sindicatele CCOO și UGT, pentru a cunoaște direct prioritățile, nevoile și lectura făcută de agenții economici și sociali ai situației actuale și a viitoarei perspective. Într-o atenție acordată presei, ministrul a anunțat că, până în prezent din noiembrie 539, Vegueria de Girona a primit 130, 1 milion de euro în fonduri Next Generation, , dintre care 5 milioane provin din apeluri gestionate de Generalitat. Restul corespund concesiunilor directe și apelurilor procesate de stat. „Dacă luăm în considerare cererile de propuneri emise de Generalitat în toată Catalonia, care până acum însumează 206 M€, partea din demarcația Girona reprezintă un procent ridicat, un 10% din total, o pondere mai mare decât cea a demarcației din punct de vedere al populației și al ponderii economice”

, a remarcat ministrul. Din toți acești bani, o treime, 31 %, a ajuns în țesătura de afaceri. Mai exact, 217 companiile au luat 31, 3 milioane de euro, 59 entitățile locale au primit 37, 3 milioane și 10, 9 milioane s-au dus la centre de cercetare. Restul, 9,6 milioane de euro, a fost repartizat între 8 entități din sectorul al treilea, fundații, 6 asociații și 1.413 persoane fizice. Apelurile care au trezit cel mai mare interes în rândul agenților economici și sociali din Girona județe au fost programul de stimulare a mobilității eficiente și durabile MOVES II, de care a beneficiat corporații locale, 39 companii și 130 persoane fizice: stimulentele de mobilitate Programul electric MOVES III, care a ajuns la 39 companii, 11 corporații locale 1 sector entitate terta, 2 fundatii si 413 persoane fizice; subvențiile destinate promovării și gestionării deșeurilor municipale, care au primit 10 corporații locale și 1 fundație; și, în sfârșit, planuri de sustenabilitate turistică, de care au beneficiat 6 corporații locale. Mai exact, consiliile orașelor Roses, Lloret de Mar și Sant Feliu de Guíxols; consiliile regionale din Garrotxa și Ripollès; și consorțiul Vies Verdes de Girona. Noi apeluri În timpul ședințelor, consilier Mas Guix i-a informat pe reprezentanții întreprinderilor și ai sindicatelor despre apelurile pe care Generalitati intenționează să le publice în lunile următoare și i-a avertizat că „a mai rămas o parte foarte importantă din fonduri. să desfășoare și este necesar să avem proiecte pregătite pentru a le prezenta peste tot acolo unde este posibil”

. În acest sens, administrația catalană le-a pus la dispoziție să faciliteze toate procedurile necesare accesării fondurilor. „De la Generalitat dorim să ajutăm companiile să se potrivească proiectelor. bine în limita apelurilor”, a asigurat el. Astfel, le-a oferit atât serviciile biroului Next Generation EU, specializat în sprijinirea companiilor, cât și expertiza și cunoștințele responsabililor Direcției Generale Fonduri Europene și Ajutoare de Stat în chestiuni mai legate de reglementări, operarea si gestionarea acestor resurse. „Trebuie să profităm de aceste fonduri pentru a transforma economia, pentru a genera un impact permanent, dar trebuie să avem în vedere și faptul că o parte din aceste fonduri sunt destinate întăririi serviciilor publice ale statul bunăstării. Trebuie să lucrăm bine ca o echipă pentru a profita la maximum”

, a răspuns el. În următoarele luni, și în cadrul Mecanismului de Recuperare și Reziliență, Generalitati va solicita subvenții pentru proiecte de eficiență energetică în companiile turistice, pentru reabilitarea la nivel de cartier și „cladiri eficiente din punct de vedere energetic. , din programul de cercetare Investigo, pentru sprijinirea femeilor din zonele rurale și urbane sau ajutor pentru digitizarea IMM-urilor de transport, printre altele. De asemenea, va extinde alocarea apelului pentru modernizarea și managementul durabil al infrastructurilor artelor spectacolului și muzical.La întâlnirea cu Impulse Group pentru Girona a participat președintele Camerei de Comerț, Industrie și Navigație din Girona, Jaume Fàbrega; președintele Camerei de Comerț Industrie și Navigație Sant Feliu de Guíxols, Eduard Bosch; directorul Camerei de Comerț, Industrie și Navigație din Girona, Eduard Torrent; și vicepreședintele FOEG, Eduard Ayach

. La întâlnirea cu sindicatele au participat secretarul general al CCOO pentru Regiunile Gironine, Belén López

și secretarul de organizare al UGT din Regiunile Girona, Jorge Iglesias . Ambele întâlniri au avut participarea delegatului Guvernului Generalitati la Girona, Laia Cañigueral

, și directorul Serviciilor Teritoriale de Economie și Finanțe din Girona, Josep Polanco.. Sursa: Consilierul Mas Guix subliniază capacitatea țesăturii sociale și de afaceri din Girona de a atrage fonduri europene și îi încurajează să „continue să participe activ la apeluri”