#Catalunia – Ministrul Meritxell Serret, alături de directorul Fondului Catalan de Cooperare pentru Dezvoltare, David Minoves, în discursul său de închidere. Foto: Raquel Pérez / Departamentul pentru Acțiuni Externe și UEMinistrul Afacerilor Externe și al Uniunii Europene, Meritxell Serret și Aleua susţinut luni că, după un an de invazia rusă a Ucrainei, „trebuie să păstrăm viu spiritul de solidaritate și să promovăm în continuare cultura păcii și a drepturilor omului în fața unui război căruia, din păcate, încă nu vedem sfârșit.”. Potrivit lui Serret, Guvernul Cataloniei a dat un răspuns”în concordanţă cu aceste valori”, solicitând din primul moment la revenirea la dialog pentru oprirea ostilităților și făcând acest lucru în conformitate cu acțiunile Uniunii Europene. Asta a spus Serret la finalul zilei Ucraina: un an de războiorganizat de Fondul Catalan de Cooperare pentru Dezvoltare (FCCD) pentru a face bilanțul și a ține cont de efortul de solidaritate al administrațiilor locale catalane în fața crizei umanitare din Ucraina.

Pe tot parcursul acestui an de război, Guvernul a alocat aproape 2 milioane de euro proiecte ale diferitelor entități umanitare, atât pe teritoriul Ucrainei, cât și în zonele învecinate, pentru a atenua suferința populației. „Trebuie să punem oamenii în centrul politicilor noastre, în special în cooperare”a spus Serret, care a asigurat că Guvernul a pus „mijloacele pe care le-am putea fi de folos”. Executivul va reînnoi sprijinul acordat entităților de pe teren printr-o nouă cerere ordinară de ajutor de cooperare, în care proiectele ucrainene vor fi luate în considerare în fața persistenței crizei umanitare și în conformitate cu ceea ce au împărtășit Guvernul, entitățile din sectorul si diverse administratii in ultimul Comitet Catalan de Ajutor Umanitar de Urgență care a abordat evoluţia nevoilor pe teren.

Dorinta de consens in bugete si in noul Master Plan

În discursul său de închidere, șefa Acțiunii Externe și Uniunea Europeană a subliniat majorarea cu 30% a postului de cooperare din bugetul 2023 și a asigurat că, în acest fel, „să recuperăm cu un pas ferm politica de cooperare în casa noastră”. „Vrem să facem mai mult și mai bine punând oamenii în centru și făcând-o mână în mână cu societatea civilă și sectorul, pentru că, până la urmă, cooperarea este făcută de oameni.”, el a insistat. În acest fel, „din administratie ne dorim sa fim in slujba persoanelor si entitatilor cu care desfasuram politica de cooperare a tarii”.

Dorința de consens depășește bugete: consilierul Serret a reamintit că în momentul de față se finalizează elaborarea Master Planului de Cooperare pentru Dezvoltare 2023-2026, un plan”că ne-am dorit să fie cât mai consensual cu sectorul și că trebuie să aibă mereu vocația de a ajuta oamenii”. Potrivit lui Serret, documentul este impregnat cu „dorinţa ca politica de cooperare să fie o politică de ţară prezentă pe întreg teritoriul” și, în acest sens, a mulțumit pentru munca organizațiilor precum Fondul Catalan și coordonatorilor ONG-urilor pentru a strânge cooperarea în toată țara.

Bilanțul acțiunilor Guvernului

Pe tot parcursul acestui an de război, Guvernul a activat mai multe mecanisme din politica de cooperare și aproape 2 milioane de euro au fost alocate proiectelor diferitelor organizații umanitare. Mai multe detalii despre entitățile și acțiunile finanțate găsiți la Site-ul web de cooperare catalană, care surprinde impactul pe care l-au avut până astăzi. În ceea ce privește politica de primire a refugiaților, peste 36.000 au trecut prin Catalonia și în jur de 21.500 s-au stabilit acolo dintr-un total de 8 milioane de persoane care au fugit din țară, potrivit datelor UNHCR. Mai multe informații găsiți pe resursele recepției Aici.

Dincolo de ajutorul umanitar și primirea refugiaților, și Guvernul s-a alaturat la Alianța Europeană a Regiunilor și Orașelor pentru Reconstrucția Ucrainei promovată de Comitetul Regiunilor pentru a coordona un răspuns la nivel european la conflict. La nivel instituțional, suntem în contact permanent cu Consulatul Ucrainei la Barcelona pentru a răspunde cererilor acestora și au avut loc întâlniri precum cea condusă de Președintele Generalitati Cataloniei, Pere Aragonès și Garciasăptămâna trecută cu Iaroslav Bozhkoreprezentant al poporului ucrainean distins cu Premiul Saharov 2022 pentru libertatea de conștiință al Parlamentului European.

În sfârșit, Centrul pentru Studiul Problemelor Contemporane publicat cu ocazia primei aniversări de la izbucnirea războiului unu ediţie specială a Jurnalului de ideiîn care sunt analizate evoluția și perspectivele sale de viitor cu o selecție și un rezumat de 70 de articole de analiză din 34 de medii diferite.

sursă: