#Spania – Guvernul a informat astăzi comunitățile autonome că vor primi cele mai mari resurse din istorie de la stat, cu 154.467,33 milioane. Aceasta înseamnă atingerea unui nou record pentru CCAA, în creștere cu 14,86% față de 2023. Această creștere notabilă a veniturilor a fost raportată de al patrulea vicepreședinte și ministrul Finanțelor și Funcției Publice, María Jesús Montero, în cadrul Planului Fiscal și Consiliul de politică financiară (CPFF) pe care l-a prezidat. O întâlnire în care Montero le-a informat autonomiilor că va redeschide dezbaterea privind reforma sistemului de finanțare și în care le-a informat că obiectivul lor de deficit va fi flexibilizat în schimbul unui efort mai mare din partea Administrației Centrale.

Această dotare istorică pentru CCAA și Orașele Autonome Ceuta și Melilla se explică prin livrările în cont, care ajung la 134.658,34 milioane, cu 8,34% mai mult decât în ​​2023. La această cifră trebuie adăugată prognoza de decontare a anului 2022, care este diferența dintre veniturile estimate pentru autonomii (livrări în cont) și veniturile efective la încheierea exercițiului contabil și a căror decontare se efectuează cu o întârziere de doi ani, care se ridică la 20.745,77 milioane. În fine, trebuie să scădem din suma ambelor concepte decontările negative pentru anii 2008 și 2009, conform legii, estimate la 936,83 milioane.

Aceste două cifre fac posibilă atingerea celor 154.467,23 milioane alocate Executivelor regionale, ceea ce va permite Comunităţilor Autonome să aibă finanţare adaptată situaţiei economice actuale, după cum a subliniat vicepreşedintele patru.

Mai multă finanțare pentru serviciile publiceAceastă măsură va facilita finanțarea comunităților și orașelor autonome a acțiunilor administrative și a politicilor sociale. Acesta din urmă este domeniul în care Guvernul a sporit resursele pentru regiuni în fiecare an, având în vedere prioritatea garantării unui stat al bunăstării care este consolidat pentru a răspunde cererilor cetățenilor. Ceva esențial pentru a face față provocărilor care pot apărea, așa cum sa întâmplat cu pandemia de coronavirus.

Șeful Trezoreriei și Serviciului Public a evidențiat angajamentul Guvernului față de Statul autonomiilor, subliniind că acestea sunt cele care „prestează servicii publice atât de esențiale pentru cetățeni precum sănătatea, educația sau serviciile sociale”. Din acest motiv, el a apărat politica de creștere în fiecare an a „resurselor necesare realizării acestor servicii publice fundamentale” pentru ca cetățenii să aibă asistență de cea mai înaltă calitate posibilă.

Acest sprijin a fost demonstrat de cifre, întrucât în ​​cei cinci ani de Executiv progresist, Comunitățile Autonome au primit cu 40% mai multe resurse decât în ​​ultimii cinci ani. În total, 180.000 de milioane de euro în plus la care trebuie adăugate resursele fondurilor europene Next Generation, în care Comunitățile Autonome sunt principalii destinatari grație politicii de co-guvernare lansată de guvernul central.

Flexibilitate deficitarăOdată cu anunțarea acestor resurse record, vicepreședintele al patrulea a mai informat autonomiile din Consiliul de politică fiscală și financiară că li se va acorda o marjă fiscală mai mare pentru anul 2024.

O decizie deosebit de relevantă, întrucât anul viitor va fi anul revenirii regulilor fiscale, suspendate în ultimii ani din cauza cheltuielilor suportate de pandemie și a creșterii prețurilor în toate zonele la care se află invazia Ucrainei de către Rusia.

În acest fel, obiectivele de stabilitate vor include o rată a deficitului de 0,1% pentru regiuni, lăsând în urmă soldul bugetar planificat în traseul cuprins în Programul de Stabilitate din aprilie. Încă o zecime care va fi asumată de Administrația Centrală, care demonstrează astfel angajamentul său de a oferi cele mai mari facilități Statului autonomiilor.

De această actualizare a ratelor de referință din subsectorul lor vor beneficia și ele entitățile locale (EELL). În cadrul Comisiei Naționale de Administrație Locală (CNAL), propusă deja de Ministerul Finanțelor și Funcției Publice, traseul a fost flexibilizat astfel încât corporațiile și alte administrații municipale trebuie să realizeze echilibrul bugetar, lăsând în urmă 0,2 % din excedent așteptat pentru 2024. Același lucru este așteptat pentru 2025 și 2026, unde era așteptat un excedent de 0,1% și, respectiv, 0,2%, echilibrul bugetar fiind stabilit ca obiectiv în ambii ani.

Această creștere a marjei fiscale pentru EELL, așa cum se va întâmpla în cazul CCAA, va fi asumată de Administrația Centrală. Ceea ce presupune că ținta de deficit pentru 2024 în acest domeniu va merge de la 3% la 2,7%.

Reforma de finanțareCPFF a abordat și situația sistemului regional de finanțare. La întâlnire, María Jesús Montero a informat Comunitățile că va redeschide dezbaterea dintre administrații pentru reforma sistemului de finanțare cu ocazia noii legislaturi. Convorbiri în care a cerut un „simț de stat” pentru a lăsa în urmă poziții de maxime care împiedică atingerea consensului esențial pentru executarea acestei reforme importante.

După cum a amintit al patrulea vicepreședinte, Ministerul Finanțelor și Funcției Publice a avut mereu printre priorități reforma sistemului. Din acest motiv, în legislatura precedentă a fost deja prezentată o ofertă marcată de populația ajustată, una dintre variabilele contemplate în sistem. Deși nu s-a ajuns în cele din urmă la un acord, Montero a indicat că Guvernul va încerca din nou să ajungă la un acord care „să profite tuturor teritoriilor și, prin urmare, tuturor cetățenilor”.

În acest sens, María Jesús Montero a anunțat că în săptămânile următoare va fi deschisă dezbaterea multilaterală pentru ca statul să își asume o parte din datoria regională cauzată de criza financiară începută în 2008. O măsură de care va beneficia toate autonomiile din regim comun, indiferent dacă sunt sau nu datori la Fondul Autonom de Lichiditate (FLA). Obiectivul este ca CCAA să fie finanțată normal pe piețe și să nu depindă de mecanisme extraordinare.

Vicepreședintele al patrulea a subliniat că această scutire de datorii urmărește îmbunătățirea finanțării autonomiilor față de ceea ce s-a întâmplat în anii crizei economice, când marja lor de acțiune a fost redusă din cauza restricțiilor impuse acestora. Prin urmare, s-a considerat esențial ca Guvernul să poată garanta că CCAA au „autonomie fiscală” și pot fi finanțate pe baza propriilor criterii.

Al patrulea vicepreședinte și ministru al Finanțelor și Funcției Publice, María Jesús Montero, prezidează ședința Consiliului de politică fiscală și financiară.

Sursa: Guvernul Spaniei – Comunitățile autonome vor primi o nouă cifră record de 154.467 milioane din sistemul de finanțare, cu 14,9% mai mult decât în ​​2023