#Madrid –

Comunitatea Madrid va sărbători Festivalul de Toamnă 2024 cu o ediție specială dedicată lui Pilar de Yzaguirre, una dintre creatorii acestui eveniment care a transformat capitala într-un reper pentru teatru, dans și muzică. Expoziția, care va reuni nume mari de pe scena națională și internațională în luna noiembrie a anului viitor, va comemora 40 de ani (1984-2024) de când acest creator a început să conducă această importantă propunere culturală și va fi însărcinat cu regizarea ei din nou, pe prilejul acestei aniversări.

Ministrul Culturii, Turismului și Sportului, Mariano de Paco Serrano, a asigurat astăzi că „Pilar de Yzaguirre reprezintă prestigiul și cunoștințele dobândite în acest timp de muncă și cercetare neîncetată pentru a găsi căi neexplorate în artă și cultură. management”.

„Ea a fost un pionier în descoperirea de noi artiști și limbaje scenice și a pus bazele solide pentru ca generațiile ulterioare să se poată bucura de libertate creativă. Reunește experiența profesorului care nu-și pierde niciodată dorința de a descoperi alte orizonturi, și își păstrează intact profilul tânăr și agitat, atât de necesar pentru a-i inspira pe cei mai mici. Executivul regional este dedicat avangardei și inovației în toate, dar și importanței necesare tradiției noastre culturale și patrimoniale, pentru că unele nu pot fi înțelese fără altele”, a adăugat consilierul.

În 1982, Comunitatea Madrid i-a însărcinat pe Pilar de Yzaguirre și José Luis Ocejo să lanseze Festivalul de Toamnă, codirigizând-o în 1984 și 1985, cu prezența lui Josep Carreras. În anul următor, regizat deja singur din 1986 până în 1988, ea a adus în Spania pentru prima dată cele mai relevante figuri din lume în artele spectacolului precum Peter Brook (cu producția sa Mahabharata, una dintre cele mai mari din expoziție din ultimii ani), Robert Wilson, Pina Bausch, Maurice Béjart, Leonard Bernstein, Olivier Messiaen, Kent Nagano, Carlos Kleiber și Robert Lepage, cu lucrările lor Elsinore, printre alții.

În plus, în programarea sa a inclus experiențe orientale atât de necunoscute telespectatorilor spanioli, precum teatrul Kabuki, Noh și opera Kanqu. Printre ultimele sale contribuții se remarcă lucrările sale cu Wajdi Mouawad și, în octombrie 2022, a primit premiul Premiul pentru cel mai bun distribuitor internațional.

Noua ediție a Festivalului de toamnă 2023

De joia viitoare și până pe 26 a acestei luni va avea loc o nouă ediție a Festivalului Toamnei, numărul 41, care cu această ocazie va fi regizat de Alberto Conejero. Acesta va avea 34 de premiere în 28 de spații din regiune și la care vor participa 38 de companii cu artiști de talia lui Dimitris Papaioannou, Ivo van Hove, Milo Rau, Miet Warlop, Angélica Liddell, Nao Albet și Marcel Borrás, La Phármaco, Juan Mayorga sau José Sanchis Sinisterra.

Epicentrul pitoresc va fi în Teatros del Canal, deși va ajunge și în alte 12 enclave ale capitalei și în alte 15 municipalități. Cu această ocazie, artiști precum Angélica Liddell, María Velasco, Luz Arcas, Mal Pelo, Jesús Rubio Gamo, Nao Albet și Marcel Borràs, María Goiricelaya, Jomi Oligor, Alberto Cortés sau Mucha Muchacha, pe lângă o figură atât de importantă pentru teatru ca José Sanchis Sinisterra.

Programarea din acest an include trei creatori de talie mondială: artistul grec, Dimitris Papaioannou; belgianul Ivo Van Hove; iar reîmprospătarea, 12 ani mai târziu, de către coregraful și regizorul Sasha Waltz.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid va sărbători Festivalul de Toamnă 2024 cu o ediție specială dedicată lui Pilar de Yzaguirre, una dintre creatorii concursului