#Madrid –

Consiliul de conducere al Comunității Madrid a aprobat în ședința de astăzi acordarea decorațiilor Ordinului Dos de Mayo -Medalie de aur, Marea Cruce, Medalie de argint și Laudări de numere-, cu care traiectoria profesională și umană și excelența din 17 personalități, instituții și entități sociale. Ceremonia de livrare va avea loc la Real Casa de Correos, sediul guvernului regional, în cadrul actului instituțional al Zilei Comunității Madrid, pe 2 mai, și care va fi prezidat de președintele guvernului regional, Isabel Díaz Ayuso.

Medalia de Aur a Comunităţii Madrid îi acordă în această ediţie Juan Carlos Quer, tatăl Dianei Quer, tânăra de 18 ani ucisă în august 2016. Acest avocat de profesie a fost unul dintre campionii campaniei pentru a încerca să evite abrogarea închisorii permanente revizuibile, strângând în martie 2018 peste 1,2 milioane de semnături împotriva acestei măsuri.

De asemenea, a fost convenită și o medalie de aur pentru Fundația Francisco Luzón. De când prestigiosul economist și bancher spaniol a fost diagnosticat în 2013 cu scleroză laterală amiotrofică, o boală cunoscută sub denumirea de SLA, și până la moartea sa în 2021, lupta sa a fost neobosită și a contribuit la susținerea cercetării, făcând-o vizibilă și conștientând despre aceasta și în căutarea unui remediu și tratament eficace.

mare cruce

Anul acesta, Gran Cruz îi distinge pe muncitorii din construcții din Comunitatea Madrid – peste 180.000 de angajați în prezent -, ca recunoaștere a muncii lor esențiale și a rolului decisiv în dezvoltarea economică și socială a regiunii. Potrivit datelor privind PIB-ul din Comunitatea Madrid în 2022, acest sector productiv s-a remarcat cu o revenire care s-a ridicat la +3,3%.

De asemenea, Grand Cross pentru Clubul Estudiantes de Baloncesto, entitate înființată în 1948 -care își sărbătorește acum 75 de ani de viață-, și care a fost până în 2021 împreună cu Joventut Badalona și Real Madrid singurul participant la toate edițiile din cea mai înaltă categorie de baschet. El Este al tau Este renumit pentru că are unul dintre cei mai buni fani și a pregătit un număr remarcabil de jucători și antrenori care au fost campioni mondiali, medaliați olimpici, jucători în NBA sau în echipa Spaniei. Divizia sa feminină are o academie de tineret cu peste 400 de jucători și deține recordul de prezență la un meci de baschet feminin din Spania.

Societatea Coproprietarilor clădirilor care au fost Universitatea din Alcalá, entitate fondată în 1850 și pionier în Spania în protecția și conservarea bogatului patrimoniu al orașului Complutense, a fost, de asemenea, recunoscută cu Marea Cruce. Această dăruire i-a câștigat, deoarece anul acesta marchează cea de-a 25-a aniversare de la declararea Universității și a sitului istoric Alcalá de Henares ca sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, nominalizarea sa pentru Premiile Prințesa Asturiei pentru Concord în 2023, la propunerea aceeași universitate din Alcala.

Totodată, cei 6.439 de copii ucraineni înscriși în centrele de învățământ din Madrid sunt recunoscuți cu Marea Cruce. Victime ale exilului forțat după invadarea țării lor de către Rusia în februarie 2022, ei sunt un exemplu de autoperfecționare și hotărâre de a începe o viață nouă la mii de kilometri de casele lor cu tot ceea ce înseamnă a face față unei situații precum o nouă mediu, obiceiuri sau colegi de clasă.

Pe 2 mai, cântărețul madrilen Daniel Martín García, cunoscut ca Daniel Martin. Cu această distincție, cariera artistică a acestui compozitor este răsplătită, nu doar în etapa sa actuală de solist ci și de lider al grupului său. Cântecul nebunului.

În același mod, Marea Cruce a fost făcută demnă de revista occidentală în anul în care se sărbătorește centenarul nașterii sale. Este o publicație de referință în Spania și America. Cu aceleași obiective care l-au ghidat pe fondatorul său, filozoful și eseistul José Ortega y Gasset (1883-1955) în 1923, reînnoit continuu, atenționând la temele timpului nostru, este astăzi un spațiu cultural care, lună de lună, culege cele mai relevante dintre gândire, știință, creație plastică, literară, cinematografică și audiovizuală.

medalii de argint

La categoria Argint, medaliile revin biologului molecular Sara García Alonso, care în noiembrie 2022 a fost selectată ca membru al rezervei de astronauți a Agenției Spațiale Europene (ESA), devenind astfel prima femeie spaniolă candidată la acest post.

Actorul, regizorul, scenaristul și comediantul madrilen pentru film, teatru și televiziune Andrés Pajares primește o altă medalie de argint. Cu peste 60 de ani de experiență profesională în spate și numeroase premii profesionale, el este una dintre cele mai recunoscute fețe ale artelor noastre spectacolului și decanul actorilor de benzi desenate spanioli.

Medalia de argint i-a revenit și Maria Luisa Banzo Amat, proprietara miticului restaurant La Cocina de María Luisa, situat în inima cartierului Salamanca. Până și-a închis porțile în 2022, a fost un reper pentru bucătăria castiliană și micologie. Artiști, politicieni și mari personalități de pe cele cinci continente au trecut prin sălile sale în căutarea celor mai bune preparate făcute cu ciuperci. Numeroase recunoașteri îi susțin figura care a contribuit la prestigiul restaurării de la Madrid.

De asemenea, bailaorul catalan Jesús Carmona Moreno, una dintre cele mai marcante figuri de pe scena dansului spaniol și flamenco-ului actual, este recunoscut cu o medalie de argint. A lucrat cu cele mai bune companii și cu cei mai prestigioși profesioniști din acest domeniu, ceea ce i-a adus premiul Benois de la Danse 2020/21 ca cel mai bun dansator în ceea ce sunt considerate Oscaruri pentru dans.

În cele din urmă, fotbalistul și căpitanul lui Atlético de Madrid Jorge Resurrección, cunoscut ca Koke, va primi, de asemenea, o medalie de argint. Câștigător a două Ligi, o Cupă, o Supercupă Spaniei, două Supercupe Europene și două Europa League, pe lângă faptul că a ajuns la două locuri secunde în Liga Campionilor, din 2013 a apărat culorile echipei Spaniei cu care a a jucat Cupa Mondială de Fotbal în 2014, 2018 și 2022 și Eurocupele din 2016 și 2020.

Colete de Număr

Numărul Ordinelor îl onorează anul acesta pe medicul și fostul ministru adjunct al Sănătății și Sănătății Publice al Comunității Madrid Antonio Zapatero, pentru activitatea sa de serviciu public desfășurată în timpul crizei coronavirusului COVID-19 și care a transformat regiunea Madrid într-un reper în lupta împotriva pandemiei.

Este, de asemenea, distinsă cu o mențiune pentru Bazilica Părintelui nostru Iisus din Medinaceli din Madrid și Arhiconfraternitatea Primară a Sclaviei Regale și Ilustre a Părintelui nostru Nazarinean din Medinaceli; Centrul de Educație Specială Maria Soriano, cel mai vechi de acest gen din regiune și una dintre cele mai vechi instituții din Spania care deservește în prezent 82 de studenți.

În cele din urmă, noua Denumire de Origine Protejată Aceites de Madrid a primit și o Mențiune, așa cum a fost certificată recent de Uniunea Europeană, care reprezintă peste 4.500 de fermieri din regiune care lucrează în numeroase fabrici de ulei din Madrid, contribuind la sustenabilitatea lumii rurale.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid va recunoaște carierele profesionale remarcabile și excelența în instituțiile din Dos de Mayo