Comunitatea Madrid se alătură celebrării celei de-a XXII-a ediții a Săptămânii Științei și Inovării, printr-un program de activități gratuite organizat de Ministerul Culturii, Turismului și Sportului, axat pe analiza patrimoniului științific-tehnic al regiunii. Acestea sunt tururi ghidate, expoziții virtuale și conferințe tematice, de astăzi și până viitoare 11 din noiembrie.

Astfel, se propune o dezbatere interesantă în jurul trecutului și viitorului, materialul și digitalul, cu un eveniment care va avea loc în Complexul El Ãvulturul, 17 noiembrie, la 17: 00 ore, sub titlul Săpat în nor: o întâlnire fără precedent între arheologie și big data.

Kiko Llaneras, inginer și jurnalist analist al Datele din El País și Pilar Fatas, directorul Muzeului Altamira, vor vorbi cu Pampa García Molina, jurnalist științific, despre legăturile dintre arheologie și progresele științifice, întrebându-se despre viitorul imensității de date care sunt generate. .

De asemenea, astăzi și zilele 10, 10, 11, 10, 17 Y 18 luna aceasta se organizeaza vizite la fondurile documentare ale Arhivei Regionale, una dintre cele mai moderne cladiri din Europa, si a Arhivei Istorice. a Protocoalelor din Madrid, ambele situate în Complexul El Ã&#17. ); Vulturul capitalei, pentru a face cunoscute colecţiile importante ale patrimoniului ştiinţific al regiunii. Această activitate va avea loc dimineața, la ora 11: ore .

După-amiaza, și în aceleași zile, vor avea loc tururi ghidate la colecțiile istorice ale primelor două institute din Madrid, -IES Cardenal Cisneros si IES San Isidro- creat in 1845, dupa infiintarea scolilor Gimnaziale.Elementare ± anza.

Femei științifice

IES Cardenal Cisneros se remarcă prin arhitectura, cultura și om de știință, moștenirea sa bibliografică și personalitățile care au susținut sau au primit cursuri acolo, unele dintre cele mai remarcabile din istorie, politică, știință și cultură, printre altele, Ramón Menéndez Pidal, Maró Elena Gómez Moreno, Julián Marías, Fernando Fernán Gómez, Manuel Azaña, Eduardo Dato, Clara Campoamor, Victoria Kent, o l frații Manuel și Antonio Machado.

Pe de altă parte, vizita ghidată la Muzeul IES San Isidro include o explicație detaliată a colecțiilor istorice și a proceduri științifice actuale utilizate pentru conservarea și restaurarea acestuia.

Acest colegiu, fondat în 129 de către împărăteasa Maria a Austriei, fiica lui Carlos al V-lea, s-a născut cu scopul de a educa copiii prinților și nobililor, a fost condusă de iezuiți până la expulzarea din Spania, promulgată de Carlos III, în 1767. A exercitat o mare influență în sfera culturală și pedagogică a Madridului, precum și o importantă proiecție artistică în perioada barocă a capitalei.

Martor la diferitele planuri educaționale care au modelat educația în Spania, a avut printre studenții săi unele dintre cele mai proeminente figuri din istorie, politică, știință și cultură, printre alții, Lope de Vega, Calderón de la Barca, Francisco de Quevedo, José Canalejas, Pío Baroja, Gregorio Marañón, José de Echegaray, Víctor Hugo, José Luis Sampedro sau Vicente Aleixandre.

În plus, posibilitatea de a vizita sunt oferite expoziții virtuale despre colecțiile acestor două instituții de învățământ.

Pe de altă parte, Arhiva Regională a pregătit două filmulețe documentare pe tema nucleară și solară. energie, povestită de documentele păstrate în instituție. Primul este un omagiu adus trei femei de știință remarcabile care au lucrat la cercetarea nucleară în Spania de-a lungul anilor 50: Piedad de la Cierva, Margarita Celma și Aranzazu Vigón.

Al doilea audiovizual explorează relația dintre energia solară și arhitectură în Madrid din 1974, prin imagini cu Cristóbal Portillo aparținând expoziției Institutului Național pentru Calitatea Construcțiilor.

Înregistrarea pentru activități față în față și accesul la conținut digital este disponibilă la acest site web.