#Madrid –

Comunitatea Madrid va finaliza amenajarea coridorului de mediu Arco Verde în 2024 cu construirea a 200 de noi kilometri de zone naturale. Aceasta reprezintă o investiție de 2,5 milioane de euro din totalul de 639,5 pe care îl primește Ministerul Mediului, Agriculturii și Internelor, așa cum este stabilit în proiectul Legii bugetului general a Executivului regional aprobat astăzi în Consiliul de Guvern.

În acest fel, 25 de municipalități din Madrid vor fi conectate cu mediile forestiere, cu Parcul Național Sierra de Guadarrama și cu cele trei mari parcuri regionale: Cuenca Alta del Manzanares, Curso Medio del Río Guadarrama și Sureste.

Mai exact, va include Alcobendas, Alcorcón, Arganda del Rey, Boadilla del Monte, Colmenar Viejo, Coslada, Fuenlabrada, Getafe, Hoyo de Manzanares, Las Rozas de Madrid, Leganés, Madrid, Majadahonda, Mejorada del Campo, Paracuellos del Jarama, Parla , Pinto, Pozuelo de Alarcón, Rivas Vaciamadrid, San Fernando de Henares, San Sebastián de los Reyes, Torrelodones, Tres Cantos, Velilla de San Antonio și Villaviciosa de Odón.

Ministerul Mediului, Agriculturii și Internelor a semnat deja protocoale de colaborare cu aceste municipalități și a conceput acțiuni comune pentru îmbunătățirea semnalizării, crearea de zone de biodiversitate și conectivitatea ecologică în mediile urbane și periurbane.

Arcul Verde s-a născut în 2019 și, de la lansare, contribuția sa la patrimoniul natural al regiunii a fost fundamentală, nu numai pentru a crea spații reînnoite pentru faună și floră, ci și pentru a construi o rețea de poteci pentru plimbare și distracție. cetăţenii.

Până acum, 124.500 de arbori și arbuști din peste 50 de specii autohtone au fost plantați pentru a întări vegetația și au fost create 23 de habitate. Printre acestea, 21 de hoteluri pentru insecte și lepidoptere, șapte foi de apă pentru herpetofaună și 155 de cuiburi pentru păsări. În plus, în Monte de Valdelatas a fost construit un centru de polenizator sălbatic, pentru conservarea și promovarea acestora, prin Arco Verde ARIOLA și Institutul de Cercetare și Dezvoltare Rurală, Agrară și Alimentară din Madrid (IMIDRA).

Întreținerea și activarea noilor părți ale traseului

În cadrul acestei investiții, 700.000 de euro vor fi alocați pentru abilitarea unor noi porțiuni de traseu, în timp ce 1,8 milioane vor permite conservarea și întreținerea celor 135 de kilometri deja finalizați și a plantațiilor realizate. Acestea au fost selectate în colaborare cu asociația non-profit Brinzal, astfel încât să servească drept hrană pentru insectele polenizatoare, întrucât sunt producători de nectar pentru adulți sau plante nutritive pentru larve. De asemenea, s-a considerat că au un caracter autonom și nealergenic, precum și o perioadă de înflorire potrivită, care să fie între februarie și octombrie.

Pentru crearea infrastructurii faunei sălbatice, spațiile și structurile de adăpost au fost împrejmuite pentru a se proteja de frig și de prădători. Aceste adăposturi includ cuiburi pentru albine solitare și zone de sol gol, grămezi de lemn mort pentru a încuraja prezența organismelor saprofite care îl descompun, îmbunătățiri de teren pentru mamifere mici și pereți vii sau pietre stivuite pentru reptile.

Aceste lucrări sunt completate de Planul Activa Montes pentru regenerarea și gestionarea eficientă a pădurilor a 15.000 de hectare, datorită plantării a 350.000 de arbori și arbuști autohtoni. Alături de aceasta, inițiativa Hidroforest permite refacerea și protecția hidrologică a lacurilor de acumulare, prin lucrări mecanice și acțiuni de personal, pentru gospodărirea vegetației găsite în munții de la capul bazinului.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid va finaliza amenajarea coridorului de mediu Arco Verde în 2024 cu 200 de noi kilometri de zone naturale