Comunitatea Madrid a comemorat astăzi centenarul nașterii lui José Hierro, prin celebrarea recitalului Tinerii poeți cu fier, o recunoaștere a faptului că, sub conducerea lui Mario Obrero, a onorat autorul din Madrid. Lectura, care a avut loc în Sala de Cristal a Teatros del Canal, a fost prezentă de ministrul Culturii, Turismului și Sportului, Marta Rivera de la Cruz.

Actul, care face parte din activitățile Centenario Hierro 1922-2022, a devenit o oportunitate unică de a-și redimensiona opera, figura și fluxul inepuizabil de cunoștințe și inspirație pentru generațiile prezente și viitoare de cititori și creatori.

În recital, poeții selectați, pe lângă însuși Obrero, au citit lucrări ale lui José Hierro și ale altora ale sale, cu scopul de a stabili o legătură între poezia sa polisemică și privirea unora. dintre cei mai remarcabili autori ai acestei generații.

Mario Obrero, câștigător al Premiului Internațional de Poezie Loewe Foundation for Young Creation în 2020, a reunit alți șase tineri cu această ocazie, printre cei mai relevanți ai acestui gen: Ander Villacián Crespo, Celia Bsoul, Aitana Monzón, Juan Gallego Benot, Andrea Sofía Crespo și Julia L. Arnaiz.

Centenarul de fier 1922 -2022, organizat de Fundație Centrul de Poezie José Hierro, Comunitatea Madrid și Consiliul Local Getafe, are loc de-a lungul 2022 și o parte din 2023, cu un program ambițios de peste șaizeci de activități în Madrid, Santander, Valencia și Getafe.

Ordinea de zi, amplă și plurală, are sprijinul Comunității Madrid pentru diverse activități, inclusiv omagiu adus lui Hierro desfășurat la Târgul de carte din Madrid; acest recital al tinerilor poeți în Teatros del Canal și o multitudine de abordări educaționale ale operei artistului cu ateliere, montări și lecturi în Rețeaua de biblioteci publice din regiune.

Printre centrala repere ale acestei comemorări este o mare expoziție antologică, la care colaborează Comunitatea Madrid, care va aduna o parte din importanta sa moștenire literară și plastică și va avea loc la sediul Bibliotecii Naționale a Spaniei, între 22 octombrie anul acesta și 22 din ianuarie 2023.

Expoziția menționată mai sus va extrage din Colecția personală José Hierro, care este păstrată de Fundația Centrului de Poezie José Hierro, catalogată de Comunitatea Madrid (și arhivată digital în Biblioteca Regională Joaquín Leguina) și Arhiva José Hierro ( depus la Biblioteca Naţională).

Casa poeziei comunităţii

Fundația Centrului de Poezie José Hierro a fost înființată în anul 2003 de către Comunitatea Madrid, Consiliul Local Getafe și Familia Romero Hierro pentru a păstra și a disemina munca și moștenirea lor și, în acest scop, a inspirat prin dorința sa de a crea un centru de diseminare a marii tradiții hispanice.

Din , în sălile de clasă, auditoriul și biblioteca acestei adevărate case de poezie din regiune, sute de artiști se formează și își împărtășesc talentul. Prin cicluri, lecturi, conferințe și ateliere, Fundația a convocat cei mai referențiali și consacrați scriitori ai timpului nostru și a făcut cunoscuți nenumărați tineri dedicați acestui gen.

Programul complet poate fi consultat aici: Program Centenar Jose Hierro

Sursa: Comunitatea Madrid – 2022 Comunitatea Madrid ține un recital pentru a comemora centenarul a nașterii poetului José Hierro