Comunitatea Madrid a semnat astăzi un acord cu sindicatele, lucrătorii afectați de boli profesionale cauzate de azbest și familiile acestora, prin care se stabilește compensația pe care compania o va plăti aceşti angajaţi şi moştenitorii lor. Cu această semnătură se încheie ani de negocieri pentru a ajunge la o înțelegere în care părțile renunță la exercitarea acțiunilor penale, civile și de muncă derivate din faptele cercetate.

.

Suma globală pe care Metro o va face plătiți după semnare sume la 7.650.170,13 Euro corespunzătoare compensațiilor pentru 7 lucrători și familiile altora . Pentru acei angajați cu o boală profesională recunoscută care au dus la Invaliditate Permanentă Totală pentru profesia lor obișnuită, a fost stabilită o compensație pentru 140.000 euro , în timp ce pentru cei cu Invaliditate Permanentă Absolută pentru orice Profesie, s-a convenit ca acesta să se ridice la 190.000 euro.

În cazul în care lucrătorul a decedat, soțul va primi 190 .07 euro. În ceea ce privește copiii, suma variază în funcție de faptul că există sau nu conviețuire și dependență economică cu lucrătorul (între 115.650 Y 66.190 euro) .

Pentru stabilirea despăgubirilor, criteriile urmate în hotărârile judecătorești și acordurile încheiate de societate cu rudele a doi lucrători din

. Y 650.

Acordul se va aplica și în cazul în care în viitor vor fi mai mulți lucrători cu o boală profesională recunoscută. Suma va fi menținută pentru următorii cinci ani. Din acel moment, Metro și sindicatele le vor revizui.

Bazele acordului sunt despăgubirea tuturor celor răniți până în prezent, atât lucrătorii Metro de Madrid. și , în caz de deces, rudelor acestora.

Plan de eliminare a azbestului în metrou

Metro de Madrid realizează un plan de eliminare a azbestului din toate trenurile și instalațiile sale, care are un plan planificat investiție de cel puțin 170 milioane de euro, dintre care deja s-au angajat mai mult de 66 milion. Cu acest proiect, agreat cu sindicatele, este de așteptat ca, în 2028, subteranul din Madrid să fie liber de azbest.

Metropolitanul din Madrid a scos la licitație mai mult de o sută de contracte de când 2018 pentru a derula acest plan. În plus, Metro oferă mai mult de 3.650 examene medicale specifice anuale pentru a exclude problemele de sănătate din această circumstanță.

Sursa: Comunitatea Madrid – 2022 Comunitatea Madrid semnează un acord de despăgubire a celor afectați de azbest din Metro de Madrid2022