#Madrid –

Comunitatea Madrid începe mâine ciclul de conferințe Tarteso în aer liber la Muzeul Regional de Arheologie și Paleontologie din Alcalá de Henares, prima dintre cele cinci discuții informative în care mari experți vor aborda diferite aspecte ale acestei culturi, pionieră în Occident când ajunge să fie menționat în sursele scrise. Toate vor avea loc la ora 19.00, cu intrare liberă până la limita maximă, și vor avea loc în Sala de seminar.

Numirea, care coincide mâine cu sărbătorirea Zilei Internaționale a Muzeelor, ne va permite să ne apropiem de faptele istorice pe care arheologia le-a dezvăluit despre Tartesus, protagonistul expoziției. Ultimele zile ale lui Tartesuscare poate fi vizitată în același spațiu până pe 24 septembrie.

Prezentarea inaugurală, intitulată Peninsula Iberică pe vremea lui Tartesusde Carmen Aranegui, arheolog și profesor la Universitatea din Valencia, va situa contextul istoric al acestei civilizații, care a început să se formeze în jurul secolului al VIII-lea î.Hr. până la prăbușirea ei în secolul al VI-lea î.Hr.

În a doua discuție, Fenicienii și grecii în formarea lui Tartesus, profesorul de Istorie Antică la Universitatea Complutense, Adolfo J. Domínguez Monedero, va aborda influența culturilor care au venit prin Mediterana. Deloc surprinzător, ultimele cercetări consolidează teza conform căreia civilizaţia tartesiană s-a născut ca urmare a amestecului dintre lumea feniciană şi mediteraneană cu tradiţiile indigene existente la acea vreme în sud-estul peninsulei. Această conferință va avea loc pe 25 mai.

Ultimele descoperiri arheologice au permis o cunoaștere mai exactă a realității istorice a acestei culturi, precum și a obiceiurilor și tradițiilor acesteia. deci vorba O religie pentru Tartesus (1 iunie) și moarte în Tartesus (15 iunie), susținută respectiv de profesorii José Luis Escacena (Universitatea din Sevilla), expert în preistoria Peninsulei Iberice, și Clara Toscano Pérez (Universitatea din Huelva), specialist în lumea funerară ca factor decisiv în cadrul Tartesianului. și societățile turdetane, vor dezvălui aceste aspecte specifice ale practicilor lor rituale.

Teza va avea loc pe 8 iunie Tartesus după Tartesusde Sebastián Celestino Pérez (Institutul de Arheologie din Mérida – CSIC), curatorul expoziției Ultimele zile ale lui Tartesusrezultatul unui proiect de cercetare care explică extinderea granițelor sale de la Guadalquivir la Guadiana în evoluția sa istorică.

Celestino este și co-director al șantierului Casas del Turuñuelo (Guareña, Badajoz), unde tocmai a avut loc descoperirea extraordinară a primelor sculpturi tartesiene cu chip uman, care vor fi și protagoniștii discursului său. Această descoperire a cinci sculpturi, trei femei și doi bărbați, oferă pentru prima dată o reprezentare a chipului uman din această cultură, care reprezintă un punct de cotitură în studiul acestei civilizații.

Benchmark Civilization Western

Tartesso este prima civilizație occidentală menționată în sursele scrise. Grecii au fost cei care i-au introdus numele și, de asemenea, cei care au alimentat mitul și legenda care îl legau de sfârșitul lumii cunoscute și de osteneala lui Hercule. Până la iruperea arheologiei în anii 50 ai secolului trecut, Tarteso a fost identificat cu un oraș opulent care avea să fie situat între Huelva, Sevilla sau Cádiz. Prima căutare a vizat Doñana, unde arheologii George Bonsor sau Adolf Shulten au căutat-o ​​fără succes. Cu toate acestea, diferitele săpături arheologice, de la Cancho Roano sau Carambolo până la cea mai recentă din Turuñuelo, au aruncat lumină asupra realității istorice a acestei culturi.

Odată susținute, conferințele pot fi vizionate prin canalul de YouTube al Muzeului. Expoziția Ultimele zile ale lui Tartesus Este prima expoziție majoră dedicată acestei civilizații din Spania, ea putând fi vizitată atât gratuit în programul obișnuit al Muzeului, cât și în tururi ghidate în weekend și sărbători la diferite ore (sâmbăta la 12:00, 1:00, 4:00). p.m. 00 și 17:00; duminica și sărbătorile la 12:00 și 13:00), în ambele cazuri gratuit.

Mai multe informații despre ciclu bare tartesus în link https://www.comunidad.madrid/actividades/2023/tarteso-descubierto

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid sărbătorește Ziua Internațională a Muzeelor ​​cu seria de conferințe Tarteso al descubierto