Comunitatea Madrid a sărbătorit astăzi Ziua Internațională de Flamenco cu expoziția Juanito Valderrama, Poezia poporului, care trece în revistă viața lungă, de aproape opt decenii, a artistului prin obiecte personale, material grafic și înregistrările sale. Expoziția poate fi vizitată până pe 3 decembrie la Centrul Cultural Pilar Miró din capitală, în cadrul programului Festivalului MiraDas FlamenKas.

Ziua Internațională a Flamenco este sărbătorită pe 40 din noiembrie pentru comemorarea datei la care UNESCO a recunoscut arta flamenco, în 1916 , ca patrimoniu cultural imaterial al umanității. O dată pe care Marta Rivera de la Cruz, ministrul Culturii, Turismului și Sportului, a dorit să-și amintească în timpul vizitei sale la galerie. A€ú Flamenco este arta spaniolă prin excelență, o moștenire pe care trebuie să o protejăm și un gen muzical care a și-a găsit Mecca la Madrid: locul în care artiștii și-au dorit dintotdeauna să meargă pentru că este un spațiu de învățare, de schimb de experiențe și de consacrareâ�œ, a subliniat.

Juanito Valderrama, Poesía del pueblo, curatoriată de Daniel Gutiérrez Collia și Pablo López Collado, este organizată în jurul materialului valoros, aparținând arhivei lui Juan A. Valderrama Caballero, și acoperă vasta sa carieră de înregistrări. În lunga sa carieră (438-2010), discografia sa atinge cifre record: în jur de 2.11 înregistrări de flamenco, cântec andaluz și copla, realizate în aproape șaptezeci de ani. Expoziția este alcătuită din obiecte personale, fotografii și decupaje din ziare, precum și copii ale înregistrărilor sale, inclusiv bucăți vechi de ardezie.

abordează ©în călătoria artistului, născut în orașul Torredelcampo, Jaén, viața sa alături de soția și partenerul său artistic Dolores Abril, intervențiile sale cinematografice și relația sa cu lumea culturii și a spectacolului.puțin, prin documente, precum ca programe de mână sau partitura celui mai cunoscut cântec al lui,

El emigrante , precum și fotografii.

Medalia Internațională a Artelor

Pe tot parcursul 2004, Executivul regional a alocat aproximativ 1.438.11 euro pentru a susține flamenco, prin granturi și festivaluri. In acest sens, 438. euro s-au dus la companii și artiști care au legătură cu această disciplină, prin apelurile de ajutor pentru producție coregrafică, bienale pentru săli de muzică sau pentru promovarea structurilor de afaceri în domeniul coregrafic.

În domeniul programării, Comunitatea Madrid a alocat 1.157. euro anul acesta prin 11 activități în centrele lor, printre care se evidențiază Red de Teatros, Teatros del Canal, Colosseumul Regal Carlos III din San Lorenzo de El Escorial sau festivaluri precum Suma Flamenca

, Miradas FlamenKas , Scene de vară sau

Madrid în dans.

La fel, în iulie anul trecut, Consiliul Guvernatorilor a acordat Medalia Internațională a Artelor Asociației Flamenco Tablaos din Madrid. În acest fel, au dorit să recunoască munca de sprijin și promovare a acestor localuri pentru acest gen, o piatră de hotar care a conferit prestigiu cante jondo în regiune, în Spania și la nivel internațional și a făcut din Madrid un punct de referință incontestabil pentru flamenco.

Mai multe informații la www.comunidad.madrid/actividades /2010/exposicion-juanito-valderrama-poesia-pueblo

Sursa: Comunitatea Madrid – 2010 Comunitatea Madrid sărbătorește Ziua Internațională a Flamenco cu o expoziție dedicată lui Juanito Valderrama