#Madrid –

Comunitatea Madrid a redus cu 90% internările în spital ale copiilor sub un an, după ce a încorporat noul vaccin împotriva virusului respirator sincițial (VRS), principala cauză a infecțiilor precum bronșiolita și pneumonia.

Prima campanie de imunizare a fost desfășurată în perioada octombrie 2023 – martie 2024 și s-a adresat copiilor născuți din aprilie a anului trecut. S-a ajuns la 44.092 de bebeluși de la 0 la 6 luni, ceea ce reprezintă 86% din populația țintă. În rândul nou-născuților, acoperirea a ajuns la 95%. Procesul s-a desfășurat în maternitățile Madrid pentru nou-născuți și în 5 dispozitive activate în luna octombrie. Începând cu luna noiembrie, pe lângă maternități, a fost menținut un singur punct suplimentar situat la Spitalul Public de Copii Universitar Niño Jesús pentru restul sugarilor susceptibili de a-l primi. Anticorpul monoclonal Nirsevimab se administrează într-o singură doză.

Madrid a fost una dintre primele regiuni din țară care a inclus această prevenire împotriva acestui agent patogen sezonier comun și contagios înainte de circulația sa, care de obicei crește în timpul toamnei și iernii. Datorită acestei măsuri, s-a înregistrat o scădere cu 65% față de anul trecut a consultațiilor pentru aceste patologii efectuate în Asistența Primară și o scădere cu 90% în cazul internărilor la copiii sub un an.

Copiii care nu au primit doza au un risc de 18 ori mai mare de a prezenta forme severe de boală la internare în spital decât cei care sunt imunizați. Anticorpii de protecție se mențin după cinci luni de administrare la 80% dintre bebeluși.

Având în vedere rezultatele bune obținute, Comunitatea Madrid plănuiește să desfășoare o următoare campanie, care va începe în toamna acestui an și va dura până în martie 2025.

RSV provoacă epidemii anuale în întreaga lume și afectează cel mai frecvent sugarii, deși în unele situații afectează vârstnicii și persoanele imunodeprimate. În general, detectarea acestuia crește începând cu luna octombrie, atingând vârful epidemiei între decembrie și ianuarie. În Spania provoacă 78% din cazurile grave de bronșiolită.

Se estimează că aproape 10% dintre copiii sănătoși internați pentru acest agent necesită terapie intensivă. În sezonul 2022/2023, în regiune s-au produs peste 18.000 de urgențe pediatrice, peste 3.800 de internări în spital pentru copii sub 1 an și 300 în UTI pediatrice.

În 2020, Direcția Generală de Sănătate Publică a încorporat un sistem de supraveghere a infecțiilor respiratorii acute bazat pe rețeaua de centre de sănătate santinelă ceea ce ne permite să avem date epidemiologice săptămânale pentru a lua decizii adecvate. De fapt, Madrid a fost un pionier în încorporarea acestui circuit, care a fost adoptat ulterior în restul Spaniei.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid reduce internarea copiilor sub un an cu 90% după încorporarea vaccinului împotriva bronșiolitei