#Madrid –

Comunitatea Madrid promovează autonomia și incluziunea socială și profesională a tinerelor gravide, sau cu copii sub trei ani, care nu dispun de resurse economice, de sprijin social și familial, promovând autonomia și incluziunea socială și profesională a acestora. Pentru a face acest lucru, două centre de maternitate oferă 120 de locuri de cazare temporară, care durează cel puțin un an și începe numărarea abia când mama împlinește vârsta majoratului.

Ministrul Familiei, Tineretului și Politicii Sociale, Concepción Dancausa, a vizitat astăzi facilitățile Centrului de Maternitate Residencia Norte din capitală, cu o capacitate de 90 de persoane, unde a discutat cu profesioniștii care se ocupă de diferitele programe de formare și cu utilizatorii. care locuiesc în prezent acolo. „Sunt tineri care se confruntă cu situații foarte complexe, care nu știu să facă față responsabilității creșterii unui copil, iar aici primesc sprijinul de care au nevoie pentru a realiza o viață independentă, activă profesional și integrată social”, a subliniat el.

Programul de interventie al acestor centre consta din diferite faze (primire, consolidare, autonomie si independenta) a caror durata variaza in functie de nevoile si personalitatea fiecarui utilizator. Aceștia își asumă progresiv responsabilități în aspecte precum creșterea și îngrijirea copiilor lor, stabilirea de relații sociale și familiale, propria pregătire și căutarea unui loc de muncă care să le permită să dispună de resurse economice. În ultimele faze ale programului, supravegherea de către profesioniștii centrului este redusă treptat pentru a încuraja autonomia personală și asumarea deplină a responsabilităților.

Utilizatorii au resursele necesare pentru a-și asigura cazarea și întreținerea și participa la un plan individualizat atât pentru ei, cât și pentru copiii lor. Fiecare dintre centre dispune de o creșă pentru facilitarea concilierii, cu un serviciu de îngrijire psihologică care îi ajută să-și asume noile responsabilități derivate din maternitate și cu activități care vizează dezvoltarea personală și educația integrală pentru sănătate.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid promovează autonomia tinerelor mame lipsite de resurse și expuse riscului de excluziune socială