#Madrid –

Comunitatea Madrid a prezentat astăzi cea de-a 18-a ediție a Festivalului Suma Flamenca, un eveniment cultural care anul acesta va fi deschis pentru crearea, experimentarea și reelaborarea flamenco-ului clasic. Sub motto-ul Crisol Flamenco, această întâlnire va reuni 198 de artiști de dans, cânt și chitară concert, cu nume precum Eva Yerbabuena, Estrella Morente, Olga Pericet, Maite Martín, Manuel Liñán, Andrés Marín José el de la Tomasa sau Javier Hill .

Cu această ocazie, va avea loc în perioada 17 octombrie – 5 noiembrie și va reuni 44 de spectacole în 10 spații din regiune. Cântăreața Pastora PavónFata cu pieptenieste anul acesta figura sa inspiratoare, a cărei imagine iconică Studio Patten a recreat-o pe afișul festivalului.

Ministrul Culturii, Turismului și Sportului, Mariano De Paco Serrano, a participat astăzi la prezentarea acestei ediții în compania directorului său artistic, Antonio Benamargo, unde a asigurat că „flamenco a devenit o piatră de temelie a proiectului nostru, un gen unic în lumea, pe care ne-am dorit să o protejăm, să o ajutăm și să o răspândim pentru ca frumusețea și profunzimea ei să continue să împodobească cultura țării noastre.”

„Anul acesta, programarea reflectă și explică în toate dimensiunile ei această artă pură, în mișcare, care merge direct în centrul emoției umane și care este cunoscută și respectată atât la nivel național, cât și internațional. „Madrid este leagănul cântului, al chitarei și al dansului, dar și un teritoriu în care toate acestea se leagă și se extind la restul genurilor, pariând pe puritate, dar făcând un pas înainte de la risc la avangardă”, a adăugat consilier.

Majoritatea spectacolelor vor avea loc în orașul Madrid, în special, în Teatros del Canal, Teatro de la Abadía, Centro Cultural Pilar Miró și Centro Cultural Paco Rabal; și în trei municipalități: San Lorenzo de El Escorial (Coliseul Regal Carlos III), La Cabrera (Centrul Umanistic Regional Sierra Norte) și Rascafría (Mănăstirea Regală El Paular). La aceasta trebuie să adăugăm și galele de flamenco care vor avea loc în trei spații ale Rețelei de Teatre din Comunitatea Madrid.

Cel mai bun din cântatul, dansul și chitara de concert

Suma Flamenca va prezenta 13 premiere ale unor artiști precum Estrella Morente, cu amintirea ei despre La Niña de los Peines și El Niño Ricardo, în alianță cu chitaristul Rafael Riqueni. De asemenea, Mayte Martín, cu flamenco-ul ei intim și esențial; Eva Yerbabuena cu dansul ei în cea mai pură formă; José de la Tomasa și antologia sa de cincizeci de ani pe scenă; și Arcángel, cu tributul său adus teritoriului flamenco prin călătoria sa particulară prin cel mai tradițional repertoriu.

Acestora li se alătură Juan Habichuela Nieto, Trinidad Jiménez, Nino de los Reyes și Manuel Liñán, care întruchipează anul acesta anul acesta. Creuza Flamenco la care se referă motto-ul festivalului și în ale cărui spectacole publicul va găsi concepte precum clasicism, improvizație, avangardă, duende sau compás.

Dintre recitalurile de cântare se remarcă și două duouri, cel al lui Yeyé de Cádiz cu Carmen de la Jara; și cea a lui La Fabi și El Turry. La fel, diferiți dansatori vor arăta munca de cercetare și rafinament în rădăcinile și modernitatea creațiilor lor, cu nume precum Eva Yerbabuena, Andrés Marín, Manuel Liñán, Olga Pericet sau María Moreno.

Specialitatea chitara de concert va fi reprezentata de Ramón Jiménez, Alejandro Hurtado, Mercedes Luján si Carlos de Jacoba. Alți instrumentiști vor fi contrabasistul Javier Colina și flautistul Trinidad Jiménez.

La fel, și ca activitate anterioară, Teatros del Canal va găzdui cea de-a 3-a ediție a Suma Flamenca Joven, un eveniment cu artiști sub 30 de ani care va avea loc în perioada 21 – 24 septembrie alături de Nazareth Reyes, Andrés Barrios sau Rafael del Calli. . Și Ateneo de Madrid va găzdui și proiectul Flamencocare include o expoziție de fotografii de Paco Manzano și o serie de conferințe, mese rotunde și spectacole live.

Mai multe informații despre Festivalul Suma Flamenca la link:

https://www.madrid.org/sumaflamenca/2023/joven/index.html

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid prezintă cea de-a 18-a ediție a Festivalului Suma Flamenca cu propuneri deschise pentru crearea și reelaborarea flamenco-ului clasic